Förbannade – inte ledsna spelare var den gemensamma nämnaren när IFK Malmö på lördagen åkte ur tvåan. 2-1-segern i epilogen borta mot Ljungby IF räckte inte för ett nytt kontrakt.
– Det känns för jävligt. Vi är lätt ett lag för division 2, sade försvararen Carl Philip Brandgård.

Ett enda mål, en kvittering i matchen mellan Ifö Bromölla IF och GIF Nike, hade räckt för att "di gule" skulle få chansen till återkval.

Nu blev det 2-1 till Nike och sorti ur tvåan för IFK Malmö som 2008 spelade i Söderettan.
2010 spelar man i division 3.

– Jag tycker att det är en skam att här laget ska behöva åka ner i trean, men det var den urusla utdelningen i våras som gjorde det, sade en samlad Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Efter slutsignalen skyndade sig de flesta spelarna in för att deppa i omklädningsrummet.

Målvakten Marco Lindholm-Passanante dröjde sig kvar på planen med händerna över huvudet.

Den 26-årige försvararen Carl Philip Brandgård hängde över ett räcke vid sidan om planen och uttryckte sin enorma besvikelse.

– Vi har inte gjort en enda dålig match i höst. Det känns för jävligt. Vi är lätt ett lag för division 2, men de är inte Nike på något sätt. Karlskrona AIF och IFK Hässleholm har inte agerat sportsligt, konstaterade Carl Philip Brandgård.

Han syftar förstås på de två storvinsterna på bortplan för Nike, 7-1 mot IFK Hässleholm och 7-2 mot Karlskrona AIF som i det läget inte längre hade något mer än äran att spela för.

Energiske Carl Philip Brandgård var med när IFK Malmö gick upp i division 1, toppstriden 2007 och även om att åka ur ifjol.

– Vi har allt emot oss i två års tid nu. Det här kommer att ta tid att smälta.

De sista omgångarna ifjol fick Carl Philip Brandgård flygas in från London där han pluggar till journalist. Det gjorde man även på lördagen, men nu är det slutspelat i klubben som ligger honom varmast om hjärtat.

– Trist, eftersom jag älskar klubben. Men jag måste tänka på min framtid. Ingenting är förstås ristat i sten, fast som det ser ut för tillfället var detta min sista match i IFK Malmö.

En match där han, i vanlig ordning, var en av de absolut bästa gula spelarna.

Det var tränaren Anders Grimberg som 2006 förde upp IFK Malmö i division 1. Han har nu också fått vara med om att åka ur en serie.

– Tråkigt. Jag var säker på att vi skulle klara detta och att en vinst skulle räcka minst till en kvalplats. Men så inträffade det värsta scenariot som kunde hända, suckade IFK-tränaren.

Med 15 poäng och målskillnaden 22-19 på de tio omgångarna som har gått sedan Anders Grimberg tog över kan han ändå bära högt huvud.

På de fem senaste matcherna har "di gule" gjort 14 mål.

– Vi har lagt ner hela vår själ för att klara detta och gänget som vi har jobbat med har gjort det jäkligt bra. Normalt ska också 15 poäng på hösten räcka för att klara sig kvar, konstaterade Anders Grimberg.

Den sista division 2-matchen mot Ljungby inleddes lite trevande och efter en halvtimme kunde hemmalaget ta ledningen. Axel Sandquist fick stå helt omarkerad strax utanför straffområdet och prickskjuta in 1-0-målet.

Kvitteringen skulle dock bara dröja fyra minuter. Blerim Mullici, en av för dagen tre IFK-anfallare när det bara var seger som räknades, satte 1-1-målet inne i straffområdet efter ett bra förarbete av Demokrat Maxhuni.

Segermålet föll i den 60:e minuten och var resultatet av en upprullning av Ljungbyförsvaret. Ali Burrniku passade bollen till Jörgen Svensson som sedan elegant klackade den vidare till Demokrat Maxhuni. Maxhuni gjorde inget misstag och satte den otagbart i den bortre gaveln.

– En jättebra bortamatch i ett svårt läge, sade Anders Grimberg. Vi visade att vi var det bättre laget, och de skapade i stort sett ingenting på hela andra halvlek.

– Däremot känns det som att vi hade ett tjog med målchanser de sista 45 minuterna.

Matchen blev en kvart försenad när den assisterande domaren Oskar Karlsson, med sju minuter kvar av ordinarie tid, föll ihop på andra sidan planen. Hans knäskål hade gått ur led, tvingades bryta och fick ersättas av den lokale domaren Allan Johansson, Guddarp.

De sista minuterna, när det redan var klart att IFK skulle åka ur, blev en aning avslagna. 17.04 blåste sedan domaren Martin Gustafsson, Växjö, av matchen.

Vem som ska träna IFK Malmö nästa år är i dagsläget oklart. Men helt omöjligt verkar det inte vara att Anders Grimberg blir kvar.

– Helst vill jag inte säga någonting nu. Det har gått tjugo minuter sedan vi åkte ur och jag vill först kunna smälta det här, påpekade Grimman.

– Men klart är att vi diskutera frågan och stämma av med varandra i veckan som kommer.

STARTELVORNA

Ljungby IF (4-4-2): Jonatan Hårenberg – Marcus Petersson, Linus Nilsson, Johan Nilsson, Daniel Nilsson – Jakob Skarphagen, Fredrik Karlsson, David Rydh (lk), Lennie Nilsson – Almin Mujakovic, Axel Sandquist. Avbytare: Freddie Nilsson (Fredrik Karlsson 58), Marcus Karlsson (Lennie Nilsson 72), Alberto Bergqvist (Almin Mujakovic 76), Patrik Svensson, Jakob Skarp (målvakt).

IFK Malmö (4-3-3): Marco Lindholm-Passanante – Carl Philip Brandgård, Ahmedin Sudic, André Birgersson, Karim El hage – Ali Burrniku, Robert Kjellin (lk), Demokrat Maxhuni – Robinn Sander, Jörgen Svensson, Blerim Mullici. Avbytare: Edis Djugumovic (Robinn Sander 85), Marko Knezevic (Blerim Mullici 86), Mustafa Arezoo, Tobias Rosenlind, Festim Bytyqi (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Ljungby IF: Jonatan Hårenberg.

IFK Malmö: Demokrat Maxhuni.