Det är en kall regnig novemberkväll. Stefan Christoffersson och Ulf Pålsson gör sin första träning med A-truppen. Närmare 20 spelare har mött upp. Några är nya, de vill visa upp sig. Så ser det ut på höstarna. Det är på modet att provträna. Så gör man från allsvenskan till sjuan. Några av säsongens IFK-are testar på andra planer.

"Staketrävarna" – de trogna – har svårt att i diset och mörkret urskilja de enskilda spelarnas kvaliteter. Det finns dock några snabba, intressanta fötter bland de nya. Det är en spännande tid: vilka stannar, vilka försvinner, vilka nya kommer?

A-truppen efterföljs på konstgräset av Kenneth Folkessons U21-grupp, cirka 15 spelare stor. Hösten var tung för U-laget. När MFF-spelarna försvann blev det tunt i IFK-leden. Truppen måste breddas. Kenneth har ett tufft jobb framför sig. Han har några nya spelare i träning. Hans entusiasm är bra som draghjälp.

Inne i Kombihallen har den nystartade Fotbollsskolan just avslutats. Över 20 gulklädda knattar har lekt fotboll under Selman Yalcins ledning. Det finns många föräldrar närvarande för att hjälpa sina förhoppningsfulla. Kanske några blivande ledare/medhjälpare?

Fotbollsskolan har fått en bra start. Det är nödvändigt att ha en fungerande skola med många ungdomar. Medlemmar och aktiviteter ger resurser för bättre statliga och kommunala bidrag och större utdelning från bingospelet.

Martin Abrahamsson, för inte så länge sedan lagkapten för A-laget, kommer, att när hans tid medger, att hjälpa till med att bygga upp organisationen.

Samtidigt med Fotbollsskolans slut har 15 grabbar i 12-årslaget i en annan av Kombihallens moduler klarat av sitt pass. Laget hade en tuff höst men det finns entusiasm inte minst hos ledarna Ann Charlotte Aguilar och Jim Forsberg. Det kommer i slutändan att betyda ett truppen kommer att bli både större och bättre. Denna grupp behövs i IFK:s uppbyggnad av en stabil ungdomsorganisation med kontinuitet.

I hallen möter jag Miroslav Gimtell, som började sin fotbollskarriär som pojklagsspelare i IFK och sen spelade 123 A-lagsseriematcher och gjorde 43 mål under två perioder åren 1987-1995. Han är där för att sonen provtränar i Blerim Mullicis och Adnan Zukancics över 30 spelare stora 13-årsgrupp. Blerim och Adnan gör ett strålande jobb. Det har spritt sig i Malmö. Det innebär att spelare söker sig till IFK Malmö. Välskötta pojklag är ett måste för ett framtida starkt IFK Malmö.

Klubbens mest framgångsrika ungdomslag 2009, 14-åringarnas, har ingen träning denna dag. Dagen efter finns 25 lovande spelare ute på plan 10 för att tränas av Thomas Green och Johan Carlsson. Det är också en attraktiv grupp med höga ambitioner. Ledarduon vet att det behövs många spelare i detta åldersspann för att i framtiden få ett bra juniorlag. Till varje träning kommer nya förhoppningsfulla spelare för att pröva sin talang. Thomas och Johan är medvetna om att det behövs en numerärt stort IFK Malmö för att föreningen åter skall bli en maktfaktor i Malmös fotbollsvärld. 2010 kommer IFK att ha två 15-årslag i seriespel.

Vad vill jag då ha sagt med denna lilla genomgång? Jo, IFK Malmö, en förening som många utomstående anser vara i stark nedförsbacke, driver en stor verksamhet med framtidstro. Vid mina besök finns 125 aktiva i gång, Lika stor är inte aktiviteten varje dag men under fyra av veckans dagar finns minst 100 IFK-ungdomar i ledarledd träning.

Det är en bra, välbehövlig bredd. Som förvisso måste bli ännu större.