IFK Malmös P95 besegrade Fortuna FF med klara 3-0 (1-0) i den andra omgången av Vinterserien.

"Di gule" visste på förhand att det skulle bli ett defensivt Fortuna FF som kom till spel, och laget imponerade helt klart defensivt.

"Gulingarna" tog tag i taktpinnen redan i matchinledningen och drev upp tempot rejält. Rörelsen var god och anfallsviljan var på topp.

Det stod dock tidigt klart för samtliga att det skulle komma att bli upp emot tio motståndare i och omkring motståndarnas straffområde.

IFK Malmö försökte och försökte. Samim Saadat tog sig förbi tre försvarare bara för att se bollen smita tätt utanför bortre stolpen.

Stefan Vagic hade en god träff med vänster på halvvolley som for någon meter ovan ribban.

"Di gule" fortsatte att vaska fram chanser och när nästan kvarten var spelad var det Erik Cikaric som fick ett smart inspel i boxen av Stefan Vagic – något killarna gnuggat på i veckan – och 1-0 var ett faktum.

Kort därefter skickade Erik Cikaric in ett inlägg från hörnflaggan och Stefan Vagic mötte bollen med högern på volley, men bollen tog i burgaveln.

Christian Addo och Edwin Adolfsson hade presterat det ytterbacksspel som ledarna efterlyst; de var offensiva, kom runt på överlappningar och levererade inlägg från sina respektive korridorer och hörnflaggor.

Hela tolv målchanser lyckades "gulingarna" producera i och med sin rörlighet och offensiva vilja, men 1-0 stod sig halvleken ut. Fortuna FF noterades fortfarande för noll avslut.

I halvtid pratade man om att inte driva in bollen i Fortuna FF:s väl samlade centrala försvar. Order om tålamod och att börja om delades ut, samt att komma till inlägg tidigare, innan boxen var välfylld av motståndare.

Väl medvetna om att Fortuna FF inte med en gång skulle överge sin defensiva filosofi med snabba omställningar som vapen, fortsatte "di gule" att trumma på i sin jakt efter ett andra mål.

De båda ytterbackarna körde slut på sina krafter och byttes snart ut för två fräscha – Alexandar Trifkovic och Shqipron Rexha.

Halvvägs in i den andra halvleken lyckades så Samim Saadat hitta Stefan Vagic som utökade IFK Malmös ledning till 2-0.

Kort därpå slog Shqipron Rexha ett mäktigt inlägg från halv plan ute i korridoren. Stefan Vagic mötte inlägget med pannan och bollen for mot närmsta krysset. Målvakten tippade skickligt bollen till hörnspark.

Just hörnsparkarna var något IFK Malmö var dåliga på att utnyttja och eftersom alldeles för många inte följde de uppritade planerna får laget underkänt för detta. Bara två av åtta hörnor ledde till avslut.

Efter IFK:s andra mål förväntade man sig att Fortuna FF skulle smyga högre upp i planen, men något sådant skedde inte varpå "gulingarna" kände att segern var i hamn och slog av på takten.

Detta märktes främst i rörelsemönstert på mittfältet där laget blev väldigt förutsägbart och ofta bara spelade bollen i en riktning.

Med mindre än nio minuter kvar att spela utdelade Shadi Romi en glidtackling i bästa skolboksexempel. Den annars utmärkte domaren, med god känsla för spelet, var av annan uppfattning och blåste både frispark och dömde innerbacken till en femiminutersvila genom en varning.

Fortuna FF fick i och med frisparken sitt första – och enda – avslut matchen. Bollen for i en båge över muren, men inte svårare än att Mohammed Zaghmout i IFK-målet kunde greppa bollen i famnen.

Adam Nordkvist flyttade ner i backlinjen och Samim Saadat drog sig in centralt i väntan på att de fem minuterna för Shadi Romi skulle avtjänas.

Efter fem minuter kom Dardan Behrami in istället för Shadi Romi och även Ziad Abedelrehman fick göra sin debut i IFK Malmö.

På stopptid fic Dardan Behrami fram bollen till Stefan Vagic som kunde göra sitt andra mål för dagen – sitt fjärde i Vinterserien så långt, 3-0.

Stefan Vagic var klart bäst på planen med sitt rörelsemönster. Under hela matchen, med få undantag, lyckades han följa de uppritade planerna till punkt och pricka.

Även Christian Addos och Edwin Adolfssons första halvlek var av mästerlig klass, och hade inte orket övergett dem hade de blandat sig i utmärkelsen som matchens lirare.

Safet Besic gjorde åter en god match, men har fortfarande lite för många tillslag på bollen.

Överhuvudtaget var mittfältet "snåla" med att komma och hämta boll från innerbackarna som idag hade lyft sig flera snäpp genom att vara spelbara nio av tio gånger.

Mittfältet behöver komma upp några snäpp, och ledarna vill inte att det ska märkas så tydligt att mittfältsgeneralen Joy Hossain är på semester (väntas tillbaka i januari).

Överlag en bra match igen och med goda intentioner rakt igenom. Nästa vecka väntar Landskrona BoIS som tidigt tog ledningen mot Limhamn Bunkeflo i den aktuella omgången.

IF Limhamn Bunkeflo 2007 vände och vann till sist med 3-1, ett resultat som måste anses rättvist med tanke på att de tog över initiativet efter en kvart.

Övriga resultat i omgång 2:

Heleneholms SK – Klågerups GIF: 3-3 (1-2)
Höganäs BK – Högaborgs BK: 1-3 (0-1)
IF Limhamn Bunkeflo – Landskrona BOIS: 3-1 (2-1)

Nästa omgång i Vinterserien är alltså mot Landskrona BoIS. Lördagen den 12 december spelas på Malmö stadion (plan 10) med IFK Malmö som "värdlag" i omgång 3. Avspark satt till klockan 10.30.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3): Mohammed Zaghmout – Edwin Adolfsson, Robin Olin, Shadi Romi, Christian Addo – Dardan Behrami, Safet Besic, Adam Nordkvist (lk) – Erik Cikaric, Stefan Vagic, Samim Saadat. Avbytare: Adil Hakimi, Alexandar Trifkovic, Lukas Dahlström, Shqipron Rexha, Ziad Abedelrehman.

Matchens lirare: Stefan Vagic.