P95 slutsegrare i Vinterserien

IFK Malmös P95 vann söndagens match mot Klågerups GIF i Vinterserien med 4-2 (2-1) och kunde därmed säkra seriesegern med en omgång kvar att spela.

Det syntes inte alls inledningsvis att "gulingarna" drabbats hårt av Fritidsförvaltningens "snöschema" – ett schema där seniorlag gått före på bekostnad av ungdomarnas träningstider, vilket inneburit löpning och annan fysisk träning den senaste månaden, istället för bollträning.

Däremot syntes det att många spelare var borta på grund av skador och att det var första gången som några spelare startade en match tillsammans. Löpningarna misstolkades och missförstånden gjorde att många inspel och tillika självklara målchanser i boxen bara rann ut i sanden.

Klågerups GIF gjorde en kvick omställning redan i den den tredje matchminuten och borde ha givits en straffspark för vad som verkade vara en solklar kapning. Domaren friade märkligt nog.

Matchen böljade fram och tillbaka och avsluten var jämnt fördelade mellan lagen. Det var dock IFK Malmö som tog ledningen. Stefan Vagic tråcklade sig förbi tre man och kapades sedan bakifrån i närheten av straffpunkten.

Stefan Vagic satte den efterföljande straffen säkert, 1-0.

Minuterna efter målet spelade "di gule" en underbar anfallsfotboll och 2-0-målet var en delikatess där bollen gick på ett snöre och på ett tillslag. Stefan Vagic gjorde stort förarbete, men det var Dardan Behrami som hittade Sulejman Kendic fri i boxen och som bara hade att rulla in 2-0 med kvarten spelad.

Därefter verkade det som spelarna i hemmalaget var nöjda. Gästerna tog för sig allt mer och matchen tuffades till rejält. Skadorna avlöste varandra och matchen blev ryckig, inte minst för ”gulingarna” som tvingades till många byten.

Klågerups GIF spelade upp sig och i ärlighetens namn hade matchbilden redan från början sett annorlunda ut om gästerna fått sin rättmätiga straffspark i inledningen.

En tilltrasslad situation gjorde att en boll letade sig in under Ali Shibli i IFK-målet och Klågerups GIF hade förtjänstfullt reducerat med mindre än tjugo minuter spelade, 1-2.

Innan den välbehövliga pausvilan hade fem spelare i IFK Malmö tvingats utgå på grund av skador. Några kunde senare återinträda i spel medan andra såsom Christian Addo helt tvingades bryta.

Emre Rahman som skulle göra sin debut i IFK-tröjan gick sönder redan under värmningen. I halvtid gjorde hemmalaget ett målvaktsbyte som var bestämt sedan tidigare.

Haris Havic ersatte Ali Shibli i IFK-målet och gjorde en minst lika god insats som sin företrädare. Båda svarade för flera fina matchavgörande räddningar.

Andra halvleken var knappt tio minuter gången när Klågerups GIF tryckte dit kvitteringen, 2-2.

Det blev lite av en väckarklocka för "di gule" som fram tills nu slagit av på takten. Tempot höjdes rejält när ”gulingarna” lade in en högre växel. Dardan Behrami var en gigant i andra halvlek tillsammans med Simon Mårtensson.

Med drygt 20 minuter kvar satte Dardan Behrami en frispark från 25 meter, 3-2. Sulejman Kendic var den som genom ett fint genombrott ordnat frisparken.

I den 65:e matchminuten tilldelades IFK Malmö dagens andra straffspark när Stefan Vagic återigen drogs ner i straffområdet.

Safet Besic tog hand om straffen. Målvakten räddade, men Safet Besic satte själv sin retur och råkade därefter stämpla målvakten efter det att bollen passerat mållinjen och fick därmed ett gult kort och således en femminutersutvisning, 4-2.

Safet Besic hade knappt hunnit beträda planen innan det var dags för nästa IFK:are att lämna planen. Shqipron Rexha utdelade en eftersläng och fick självklart också ett gult kort.

Med tio man på planen i tio minuter i följd lyckades "di gule" med något de inte lyckats med tidigare, nämligen att rulla boll och tvinga gästerna att jaga. Det verkade som om hemmalaget hade mer krafter kvar när bortalaget gick på knäna.

Sett till det böljande spelet kunde matchen ha slutat hur som helst. I och med segern så vinner ”di gule” Vinterserien trots att en omgång återstår. I slutspelet möter man i finalen någon av följande: Högaborgs BK, IF Limhamn Bunkeflo 2007 eller Landskrona BoIS.

Nästa match för IFK Malmö är måndagen den 29 mars (Malmö Stadion) klockan 12.45 mot just Högaborgs BK i den sista omgången av Vinterserien. Slutspelet spelas i Rydebäck 30 mars.

Matchen spelades 2×40 minuter.

Startelvan (4-2-3-1): Ali Shibli – Agon Kamberi,  Nermin Hadzic, Shadi Romi, Christian Addo –  Lukas Dahlström, Dardan Behrami – Simon Mårtensson, Safet Besic (lk), Sulejman Kendic – Stefan Vagic. Avbytare: Emre Rahman, Kenan Alibegovic, Robin Olin, Shqipron Rexha, Ziad Abed El Rehman, Haris Havic (målvakt). 

Matchens lirare: Dardan Behrami.