IFK Malmös P95 närmar sig vårpremiären. Många dras med skador, men ett havldussin spelare har ändå hunnit med att spela i U21 i DM för juniorer.

Med en månad till seriepremiären (deltager faktiskt i två serier i år; P15 Skåne A och P16 Södra) är det såklart mycket oroligt att halva truppen dras med skador. Å andra sidan är de flesta av skadorna av sådan sort att de flesta ska vara spelklara inom kort igen.

Det är jag och mina kollegor Johan Carlsson och Smajil Hadzic överens om.

När vintern bestämde sig för att dröja kvar långt in i februari valde Fritid Malmö att ställa Malmö Stadions konstgräsplaner till förfogande för de seniorlag på både herr- och damsidan som annars håller till på grusplaner den här tiden på året.

Självklart blev det följder för hela IFK Malmös verksamhet, inte minst för ungdomslagen. IFK Malmös P95 som konsekvent avstått träninsgtider i Kombihallen till förmån för de yngre åldersgrupperna i föreningen, stod plötsligt under en månads tid utan träningstider.

Med stort engagemang av Michael Lindholm och ett pusslande (och jag som avskyr att lägga pussel, vilket min fru inte kan begripa) lyckades vi skrapa ihop några tider inomhus på Linnéskolans idrottshall, vilken mäter 11×25 meter.

I Michael Lindholm har ni för övrigt en värdig kandidat till månadens IFK:are enligt mitt tycke. Eller varför inte Stefan Vagic som gjort elva mål i Vinterserien och leder överlägset före en annan IFK:are, Sulejman Kendic (sju fullträffar) och där den förra även hittat målet i U21-sammanhang i junior DM.

Nåväl, begränsat med plantider har kastat om hela vårplaneringen för oss ledare. Två pass i veckan har bestått av löpning (vartdera 5,2 kilometer) där majoriteten imponerat med fina kilometertider.

Minst ytterligare ett fyspass i veckan har ägt rum på Linnéskolan. Vi har tränat snabbhet, explosivitet, styrka, spänst, koordination och bollkontroll vilket dessvärre fått ersätta de vanliga bollpassen.

På de senaste åtta veckorna har vi tränat närmare 30 gånger vilket har gett ett gott genomsnitt per vecka och detta trots att vintern gjort allt för att påtvinga oss att skjuta upp träningarna.

Oroande är att vi på en månads tid bara kunnat träna två gånger utomhus på en elvamannaplan. Det är inte bra för spelet och med tanke på att vi har många nya spelare i laget står vi så klart inför svårigheter med att försöka detaljstyra bort alla missförstånd som uppstår under matcherna – och seriepremiären är bara en månad bort.

I den senaste matchen syntes det tydligt att spelarna inte känner varandra tillräckligt väl för att spela på ett och två tillslag. Självklart försökte de, men missförstånden med bland annat löpvägar avlöste varandra – bollen och mottagaren rörde sig i motsatta riktningar allt oftare.

Däremot visade killarna på god uthållighet när de med tio man på planen gick från 2-2 till 4-2 och dessutom höll bollen fint inom laget medan motståndarna gick på knäna.

Självklart kritiseras vi ledare ofta och många kan nog inte riktigt sätta sig in i vad det innebär att vara ungdomsledare. Den som inte själv bestigit berg ska inte diskutera med en erfaren bergklättrare om planering, förutsättningar och ”heta tips”.

Kanske därför som vi ungdomsledare från alla möjliga föreningar kommer så väl överens – vi känner till den andres uppoffringar och ser ofta bortom tröjfärgerna när vi diskuterar fotboll.

Och på tal om uppoffringar – en "guling”"ska aldrig nöja sig med att göra sitt bästa. Sådant prat överlåter vi åt de besvikna finalförlorarna. Vinnaren nöjer inte med mindre än att vara bättre än de bästa. Oavsett vilka som står för motståndet så gäller det att vara bättre än det aktuella motståndet för att vinna.

Den kommande tiden blir tuff för oss då vi har alldeles för många matcher med tanke på att vi mellan matcherna inte har ett endaste träningspass.

Den närmaste tiden ser ut som följande:

IFK Malmö – Landskrona BoIS (24/3), IFK Malmö – IF Limhamn Bunkeflo 2007 (26/3), Högaborgs BK (29/3) och slutspel/final i vinterserien (30/3) där vi ännu väntar på vem som ska knipa andraplatsen bakom oss i serien. Det står i nuläget mellan Högaborgs BK, IF Limhamn Bunkeflo 2007 och Landskrona BoIS.

Till fredagens match kastar vi in Erik Cikaric som inte har tränat på tio dagar på grund av ömma ljumskar och Nigel Jackman som inte tränat på tre veckor. Det är försäsong och fina tillfällen med att få spelarna i matchform utan att resultaten ska kännas betungande.

Men, i allt detta eländes elände – våren är här och IFK Malmös P95 kan åter träna för fullt. Många borta och därtill väldigt många matcher så det lär bli många kvällar av pusslande för att få ihop dugliga lag.

Och min fru tror alltjämt att jag inte lägger pussel.

Skadelistan (23/3):

Adil Hakimi, fot, rehabtränar, tillbaka 25-27/3
Agon Kamberi, fot, tränar för fullt sedan 23/3
Christian Addo, fot, tränar för fullt sedan 23/3
Denis Durgutovic, feber, tillbaka 29/3
Edwin Adolfsson, schlatter, tillbaka vecka 13-14
Emrah Isic, svullen fot av okänd anledning, återkomst ej fastställd
Emre Rahman, öm rygg, överbelastning i knä, återkomst ej fastställd
Erik Cikaric, ömma ljumskar, tillbaka 25/3
Khaled Jammal, fot, rehabtränar för fullt, tillbaka 24/3
Lukas Dahlström, handstukning, öm rygg, rehabtränar, tillbaka 23/3
Nermin Krupic, överbelastning i knä, rehabtränar, tillbaka 25-27/3
Nigel Jackman, tillbaka efter längre tids sjukdom 26/3
Oscar Hansson, rehabtränar efter sjukdom, tillbaka 26/3
Raymon Hakim, sjuk, tillbaka 29/3
Rimon Seyoum, ljumskar, tillbaka 25/3
Safet Besic, överbelastning i knä, rehabtränar, tillbaka 26-27/3
Sebastian Gomez, sjuk, tillbaka 29/3
Sulejman Kendic, överbelastning i knä, tränar för fullt men bör avstå match