Det här är ett långskott. Men sådana kan ge resultat.
Finns det någon som har – eller vet någon som har – en IFK Malmö-tröja från åren kring 1958?

Varför det då? Jo, Argentinas Fotbollförbund planerar ett museum och vill därför pryda det med en gul tröja av den modell som Argentina spelade i i VM-premiären på Malmö Stadion den 8 juni 1958 mot Västtyskland.

För en nyare generation är historien okänd. Domaren tyckte att de båda lagens tröjor, Västtysklands vita och Argentinas ljusblå, var för lika och beordrade då bortalaget som var Argentina att byta. Laget från Sydamerika hade ingen reservdräkt.

Goda råd var dyra. I all hast fick IFK:s dåvarande materialförvaltare Arne "Svacke" Hjertsson därför rycka ut och hämta IFK:s matchdress så att matchen kunde spelas. Den förde ingen lycka med sig, Västtyskland vann med 3-1.

Det första målet på den då nya Stadion gjordes dock av en spelare i gul tröja. Argentinas mål, som gav 1-0, slogs nämligen in av Omar Orestas Corbatta.

Om IFK kan hitta en tröja som laget spelade i under dessa år har Argentinas kontaktperson lovat att skänka IFK Malmö en landslagströja signerad av årets VM-lag med bland andra Messi och Maradona.


Om någon vet något, kontakta då IFK Malmös kansli per telefon 040-193146.