Många pusselbitar föll på plats för IFK Malmö när division 2-klubben BK Olympic överraskande besegrades med uddamålet, 2-1 (0-1), på Malmö Stadions konstgräs.
– Jag är överlycklig och otroligt stolt över hur spelarna agerade, sade tränare Kenneth Folkesson.

– Det var ändå ett slagkraftigt division 2-lag som vi slog och de ställde ett riktigt bra lag på planen, även om de också hade med några reservlagsspelare.

Trots tre tilltänkta spelare i startelvan, Tobias Rosenlind, Markus Silfverberg Folkesson och Christopher Grimberg på sjukdomslistan, var det här IFK Malmös match.

Starten kunde dock ha varit bättre då Danijel Hrvacevic gav Olympic ledningen redan i den sjunde minuten.

– Det var billigt och jag var rädd för att vi skulle börja hänga med huvudena igen, men killarna knöt verkligen näven och spelade precis som vi hade kommit överens om, konstaterade "gulingarnas" tränare Kenneth Folkesson.

Efter en jämn första halvlek, där IFK Malmö också hade tre vassa kvitteringschanser, tog man över i den andra halvleken.

– Vi rättade till några småfel i halvlek och bestämde att vi skulle fånga in bollen tidigare istället för att göra någonting med den innan vi hade den. Stundtals var det vi som dominerade.

Utdelningen kom i den 51:e minuten. Quan Pham, ifjol hos motståndaren Olympic, nickade bollen snett inåt bakåt till Vedat Shala som bara hade att sätta fram skallen till 1-1.

Med en knapp kvart kvar att spela tog IFK Malmö ledningen med 2-1 efter att Quan Pham friställts av en långboll från Patrik Larsson.  

– Det var två fantastiska mål och vi kände oss aldrig hotat. Olympic är ett boll- och passningsskickligt lag. De rullade boll bra i backlinjen och på mittfältet, men de fick inte ut någonting av sitt spel och vi tog dem ganska resolut i deras uppspel, sade Kenneth Folkesson.

En del spelare höjde sig över mängden i IFK Malmö. Kevin Lay var riktigt bra som mittback, liksom Lucas Horntvedt på vänsterbacken. På det defensiva mittfältet tog Patrik Larsson ett stort ansvar på en för honom helt ovan position. 

Startelvan (4-2-3-1): André Carlsson – Mustafa Arezoo, Mario Djordjevic, Kevin Lay, Lucas Horntvedt – Patrik Larsson (lk), Omar Aouida – Andreas Åkerlund, Ghassan Talozi, Andreas Omidfar Kiriazidis – Vedat Shala. Avbytare: Daniel Sandberg (målvakt, André Carlsson 46), Quan Pham (Andreas Omidfar Kiriazidis 46), Dilan Ismail (Lucas Horntvedt 58), Burak Kaya (Andreas Omidfar Kiriazidis 79), Georgios Vairaktaridis.