IFK Malmö är ännu obesegrat på försäsongen. På lördagen blev det oavgjort, 1-1 (0-1), mot division 3-nykomlingen Åkarp IF.

Mladen Blagojevic, tränare i IFK Malmö:

Vi har haft den tuffaste träningsveckan hittills under försäsongen. Det syntes redan under veckans träningar, men också i inledningen av matchen, då vi var sega i både tanke och aktion.  

Därför kom vi varken upp i press eller stod bra i positionerna, samtidigt som Åkarp spelade bra inledningsvis. Detta resulterade också i ett rättvist och tidigt, och inte att förglömma snyggt,1-0-mål från deras sida. 

Strax därefter hade de en bra chans till, där deras högerback var igenom, men vi redde ut det efter en bra räddning av Ali Al Kefagy.

Det hände efter ungefär en kvart och var något av startskottet för oss. Vi vaknade till och var nu klart bättre. 

Christoffer Nilsson fick ett rent friläge på assist från hans namne Nordgaard, men sköt tyvärr utanför. Armend Xhemajli vaknade till och ställde till det för Åkarps försvar. Han var igenom två gånger och tvingade målvakten till två räddningar.

Xhemajli och Nilsson var hela tiden farliga i dagens match. "Chris" med sina löpningar och Armend med sin styrka och snabbhet. Två stycken klassforwards som med mer jobb och fokus kommer att bli nyttiga för IFK Malmö.

Resten av halvleken var jämn och även  starten av andra,  men sedan gjorde vi ett trippelbyte som gav oss energi och den sista halvtimmen var det faktiskt bara ett lag på planen och kvitteringen hängde i luften. 

Christoffer Nilsson hade ett superläge som deras för dagen bästa aktör, målvakten, gjorde en kanonräddning på, liksom då Quan Pham och Armend Xhemajli spelade sig loss till ett friläge för den senare som deras målvakt skickligt räddade.

Här var ett typiskt exempel på enkelt rakt anfallsspel där Armend gjorde en riktigt bra löpning runt Quan som utmanade backlinjen och släppte bollen i helt rätt läge. Detta var värt ett mål.

Strax därefter skiftade de kant och det var Armend Xhemajli som via vänsterkanten tog sig förbi ett par försvarare skickligt, och serverade Quan Pham ett superläge där han dock tvekade och avslutet blev därefter. 

Under den sista kvarten hoppade Clement Agyekum in och, för oss som vet vad Agyekum går för, gjorde han precis det som man förväntade sig av honom. Stark i kroppen och sög åt sig bollar så att vi fick längre anfall. 

Kvitteringen hängde fortfarande i luften i den 90:e minuten då Quan Pham tog sig runt på vänsterkanten och fintade bort ett par försvarare. Han kom nära målvakten som räddade, men inte bättre än att Clement Agyekum kunde "hänga" in den. "Hänga" var det nog inte riktigt ordet, utan snarare skallade Agyekum in bollen i ett övergivet mål från nära håll. 

1-1 och matchen var slut. Vi är nöjda med genomköraren och totalbetyget godkänt, men inte mer. Den riktiga tändningen var inte där, varken för oss eller Åkarp. Ändå var det en bra match.

Flera spelare stärkte sina aktier och ökade konkurrensen i laget. De fina inhoppen från Daniel David och Christopher Grimberg, men framförallt Quan Pham och Clement Agyekum är inspirerande, och får de jobbat med sin fysik är de klockrena. 

Andreas Åkerlunds inflytt mitt i banan när vi fick ett tryck, där han med sin bollskicklighet fick styra spelet, var lyckad. 

Försvarsspelet, eller framförallt aggressiviteten i försvaret, skärpte vi till efterhand och Åkarp skapade knappt något på hela andra halvlek.

Redan nämnda Christoffer Nilsson och Armend Xhemajli var mycket nyttiga på sina alldeles speciella sätt.

Nilsson med sitt evighetslöpande och Xhemajli, trots att han inte lyckats bli noterad för någon poäng, är svår att tas med för motståndarförsvararen.Ofta måste de sätta två spelare på honom, vilket öppnar upp ytor för andra – som det gäller att utnyttja.

Dagens bästa lirare? Här ska jag vara politisk och ta ut en spelare från Åkarp som spelar i IFK Malmö, Ashley Fransson Mutimutema.

Att inte Åkarp lyckades knyta till sig den här duktiga spelaren efter att han lämnade Landskrona BoIS får bara ses som deras förlust och vår vinst. Så ödmjuk och ärlig, så hårt jobbande och duktig. 

Jag vet att jag är är tränare i IFK Malmö och inte i Åkarp, men som man säger, ränderna går aldrig riktigt ur.

Avslutningsvis tackar jag ödmjukast alla supportrar som tog sig ut och stöttade våra kära killar. Det värmer och gör det lättare för oss att jobba vidare.

Assist: 1-1 Quan Pham.

Startelvan (4-4-2):
Ali Al Kefagy – Mario Djordjevic, Ahmedin Sudic, Patrik Larsson (lk), Omar Rincon Buritica – Ashley Fransson Mutimutema, Tobias Rosenlind, Christoffer Nordgaard, Andreas Åkerlund – Christoffer Nilsson, Armend Xhemajli. Avbytare: Aleksandar Cvetkovski (målvakt, Ali Al Kefagy 46), Christopher Grimberg (Omar Rincon Buritica 60), Daniel David (Mario Djordjevic 60), Quan Pham (Tobias Rosenlind 60), Clement Agyekum (Christoffer Nilsson 75).

Matchdräkt: Gula tröjor/vita byxor/vita strumpor.
Målvaktens dräkt: Röd tröja/röda byxor/röda strumpor.

IFK Malmö gjorde avspark: Nej.