IFK Malmö vände till seger

Elva minuter räckte för att IFK Malmö skulle vända 0-1 till 3-1 och ta sin tredje raka seger i division 4 Sydvästra borta mot toppkonkurrenten Oxie IF.

Mladen Blagojevic, tränare i IFK Malmö:

Det här var en riktig toppmatch. Mycket viktiga poäng stod på spel och därför var det extremt viktigt att vi vann och framförallt sättet som vi gjorde det på.

Oxie inledde piggt och skapade en del fasta sitationer, dock var det vi som var närmast att göra 1-0 efter ett långt inkast. De fortsatte i samma stil och gjorde 1-0 efter drygt 16 minuter på en bra genomförd omställning signerad deras bäste spelare för dagen, Steven Gil. 

Direkt efter målet hade vi ett härligt anfall som utmynnade till en hörna som Christoffer Nordgaard nickade i undersidan av ribban och Armend Xhemajli styrde returen mitt på målvakten.

Från denna minut och hela vägen fram till slutsignalen var vi klart bättre. Vi skapade en hel del målchanser under första halvlek, men den riktiga skärpan fanns inte där. Betoningen låg på att vi skapade för Oxie försvarade sig bra och med många spelare, samtidigt rullar vi upp dem gång på gång. 

I andra halvlek höjde vi oss ännu mer och kvitterade efter ett bra anfall där Ashley Fransson Mutimutema utmanade deras backlinje och friställde Tobias Rosenlind som blev nersparkad i straffområdet innan han hade hunnit skjuta med straff som följd. Sist var det Johan Palmström som var säker exekutor, i dag Armend Xhemajli. 

Vi fortsatte att trumma på och vann tillbaka bollen högt upp i banan efter ett bra anfall. Johan Palmström kom till slut fri och var säker i avslutet. 2-1 och 30 minuter kvar. 

Nu spelade vi riktigt bra. Oxie tilläts inte att skapa någonting och vi hade självförtroendet att rulla boll. Dejan Blagojevic startade ett anfall via ett grymt uppspel till Johan Palmström som vände upp och gjorde sin gubbe innan han kunde välja både Armend Xhemajli och Quan Pham som gjort mycket bra löpningar. Han valde Quan som kyligt kunde göra sitt fjärde mål för säsongen.

Quan Pham som i dag agerade inhoppare och gjorde det mycket bra. I övrigt var det många som gladde i den här matchen. Aleksandar "Aco" Cvetkovski, tillsammans med Patrik Larsson och Dejan Blagojevic, styrde upp defensiven på ett härligt sätt. Lucas Horntvedt var omutlig defensivt och spelade enkelt framåt. Ashley Fransson Mutimutemas andra halvlek var av hög klass.

Christoffer Nordgaard och Tobias Rosenlind ägde mitten som vanligt, medan Andreas Åkerlund och Christoffer Nilsson oroade hela tiden ute på kanterna. Åkerlund kunde, borde och skulle ha gjort minst två mål, men de sparar han tills på tisdag.

Johan Palmström och Armend Xhemajli gjorde sin hittills bästa match tillsammans, oroade ständigt, samt skapade ytor för sig själv och för varandra. 

Quan Pham är redan nämnd som inhoppare, men även Mario Djordjevic gjorde det klockrent under sin kvart, samtidigt som Michael Popoola gick in de sista fem minuterna och skötte den rollen klockrent. Kevin Lay fick inte hoppa in, däremot är jag säker på att han hade gjort jobbet lika bra som han brukar göra.

Vem mer ska vi berömma? Jo, våra supportrar. De ger en extra energi och är härliga, men framförallt är de på alla idrottsplatser som vi spelar på. Väl mött igen på tisdag.

Assist:
1-0 Steven Gil, 1-3 Johan Palmström.

STARTELVORNA

Oxie IF  (4-4-2): Adrian Gjukaj – Abdallah Razeq, Peter Karlsson (lk), Ayub Akbari, Jens Jeppsson – Blazej Wierzbicki, Lounes Grimberg Boukhezzar, Kevin Månsson, Rasmus Sandén – Steven Gil, Kevin Almqvist. Avbytare: Andreas Karlsson, Marcus Lennartsson, Modi Razeq, Tom Johansson, Filip Parstam Dahl (målvakt).

Matchdräkt: Gröna tröjor/gröna byxor/gröna  strumpor.
Målvaktens dräkt: Grå tröja/svarta byxor/svarta strumpor.

IFK Malmö (4-4-2): Aleksandar Cvetkovski – Ashley Fransson Mutimutema, Dejan Blagojevic, Patrik Larsson (lk), Lucas Horntvedt – Christoffer Nilsson, Christoffer Nordgaard, Tobias Rosenlind, Andreas Åkerlund – Armend Xhemajli, Johan Palmström. Avbytare: Quan Pham (Andreas Åkerlund (56), Mario Djordjevic (Armend Xhemajli 76), Michael Popoola (Christoffer Nilsson 86), Kevin Lay, Ali Al Kefagy (målvakt).

Matchdräkt:
Gula tröjor/vita byxor/vita strumpor.
Målvaktens dräkt: Limegrön tröja/limegröna byxor/svarta strumpor.

IFK Malmö gjorde avspark:
 Nej

Speltid, första halvlek: 46.18
Speltid, andra halvlek: 48.43

MATCHENS LIRARE

Oxie IF: Steven Gil.

IFK Malmö:
Ashley Fransson Mutimutema.

FOTNOT. Armend Xhemajlis 1-1-mål kom på straff