Julen är här och det har blivit dags att summera den gula fotbollssäsongen 2012.

Efter årsskiftet kunde vi – inte utan tillfredsställelse – konstatera att vår skuldtyngda ekonomi bragts under kontroll, med goda möjligheter att klara årets budget.

Som representationslagets sportsliga mål 2012 uppställdes serieseger eller i alla fall topp 3. Vi ansåg oss ha en stark, harmonisk spelartrupp och vår tränare Mladen Blagojevic försäkrade att hans lag skulle duga gott att ta hem sydvästra fyran med.

Tyvärr blev det inte så, våra sportsliga resultat var inte alls vad vi alla hade förväntat oss. Mål gjordes i mängd, men ack vad det läckte bakåt.

Förlusterna och krisen byggde på och kulminerade i vårens sista match, 0-6 mot FC Trelleborg. Tränaren lämnade skutan och skrev på för Åkarp IF i division 3 (nu division 4), vilket styrelsen inte hade några som helst invändningar mot.

Meriterade och lyckligtvis tillgänglige Dan Fransson tog nu över rodret med omedelbart resultat att sållet tätades. Efterhand fick han struktur på våra grabbar och vi gjorde en bra restsäsong – övre halvan i hösttabellen. IFK lyckades således vända ett svårt utgångsläge till förnyat kontrakt, om än med ett nödrop. Så stort tack, tränare Dan med ledare och alla våra spelare.

Även för våra övriga lag var 2012 ett motigt år, inget att skriva hem om. Så fotbollsäsongen blev dessvärre en missräkning för IFK Malmö, styrelse, medlemmar och alla tysta, tilltufsade sympatisörer ute i staden och regionen.

Utom i ett avseende: ekonomisanering. Likt många föreningar har IFK Malmö en tung skuldbörda från det förflutna att hantera, över en (1) miljon kronor. Men föreningen och framför allt aktiebolagets styrelse har gjort ett starkt ekonomiskt arbete och lyckats minska vår skuld med runt 300.000 kronor.

Detta efter att ha dragit in över 400.000 i sponsorintäkter och praktiskt slit med arrangemang och rena arbetsuppdrag. Således kan man säga att IFK Malmös ekonomiska resultat spelar flera divisioner högre än fotbollen. Ett meriterande, men också beklagligt förhållande.

Tyvärr är det så att många idrottsföreningars arbete idag domineras av ekonomiska aktiviteter. Det ideella är så beroende av klubbens affärsverksamhet att det senare helt håller på att ta över.

Klubbkänsla är en bristvara och flertalet spelare från division 3 och neråt finns för disposition under Silly Season och hamnar vanligtvis hos högstbjudande. Extra svårt blir det för en historisk storhet som IFK Malmö, där vi ständigt får tampas med negativa reaktioner, frustrationer och påhopp över att vi inte förmår leva upp till vårt stolta förflutna och många, mångas krav och förväntningar.

Ovanpå detta får läggas mycket energi och resurser på att domptera miljonunderskott från tidigare storsatsningar som inte slagit väl ut, hur goda bevekelsegrunderna än varit. 

Men vi kämpar vidare, besjälade av vårt IFK, våra orubbliga känslor och starka upplevelser genom åren. 2013 måste vi bli ett division 3-lag, för att åter få vind i seglen mot de mål som uppställts.

En satsning för att införskaffa nya tränare och ledare för våra lag har inletts. Här finns idag brister som måste avhjälpas.

Vidare kommer en jämställdhetsplan att verkställas 2013-2014. Den innebär att vi måste uppnå en könsfördelning på 
60-40 inom två (2) år. Detta helt i enlighet med Svenska Fotbollförbundets riktlinjer. Föreningar som inte klarar denna målsättning kommer på sikt inte kunna erhålla aktivitetsbidrag och stöd i samma omfattning som idag.

En deletablering sker också på en ny konstgräsplan i Västra Hamnen för att fånga upp nya barn och ungdomar från närliggande stadsdelar. Ett arbete som för övrigt redan har inletts.

Ytterligare projekt som planeras är etablering av ett så kallat Framtidslag med mångfaldsperspektiv, i IFK:s fall pojkar födda 1998, bestående av spelare från närapå världens alla hörn. P98 har deltagit i en stor Kamratturnering i Norrköping med bra resultat.

Nämnas kan också att en hjärtstartare införskaffats till Stadioncenter IFK Malmö.

I helgtider som dessa ruvas på planer och odlas förhoppningar inför säsongen. För mer handfasta sportaktiviteter uppmanas ärade medlemmar och sympatisörer att komma och heja på våra lag i Skånecupen, 26 december till 6 januari.

Med dessa ord vill jag slutligen önska alla gula vänner en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

FÖR STYRELSERNA I IFK MALMÖ FOTBOLL OCH IFK MALMÖ FOTBOLL AB
Sten Thynell
ordförande