Snabba baklängesmål i början, men därefter spelade IFK Malmös P97 upp sig och kom ifrån den första träningsmatchen mot FC Rosengård med en knapp förlust, 5-7 (1-4).

Torbjörn Karlsson, lagledare för IFK Malmös P97:

IFK:s P97 spelade under söndagen sin första match någonsin. Denna debutmatch gick borta mot FC Rosengård på konstgräs som det fanns ett lätt snötäcke på. Matchen som sådan förlorades med 5-7, men det fanns mycket positivt att hämta inspiration från sett till prestationen.

Några av målen släpptes in beroende på att det var just första matchen och att samträningen mellan dels spelare, dels mellan och inom lagdelar inte fungerade. Att så var fallet är givetvis helt naturligt eftersom laget endast har tränat ihop i fyra veckor, och där vissa spelare tillkommit den senaste veckan.

Inledningen av matchen visade upp flera exempel på att våra motståndare hade en helt annan rutin som lag, FCR kom i anfallsvåg efter anfallsvåg med mål redan efter tre minuter.
 
Redan i den 12:e minuten var underläget 0-3 men därefter ryckte de gula spelarna upp sig och kunde efter ett mönsteranfall i17:e reducera till 1-3. Mario Andersson förpassade bollen i mål med ett behärskat skott, framspelad av Mohammed Ghaleb som själv kunde ha avslutat mot mål, men som kyligt valde att passa Mario.

Därefter böljade spelet fram och tillbaka och med lite tur kunde IFK gjort något mål till i första halvlek. Istället blev det ännu en gång lite slappt vid en fast situation emot oss, många gånger fick man lätt intrycket att alla väntade på att en medspelare skulle ta ansvaret istället för att själv göra det, och FCR kunde gå till halvtidsvila med en 4-1-ledning.
 
Andra halvlek började med att IFK redan efter 15-20 sekunder vann bollen vid mittlinjen och snabbt kontrade med mål som resultat. Återigen stod Mohammed Ghaleb för framspelning till målet, denna gång med Hamza El Mohamad som målskytt.

FCR kunde i 58:e respektive 60:e minuten utöka till 5-2 och 6-2 innan Mohammed Ghaleb reducerade i 72:a, framspelad av Bassel Salame. Minuterna 76 till 80 bjöd på ett mål för FCR och två för IFK. 

Mario Andersson imponerade med sin snabbhet när han tog en lång löpning som FCR:s backar inte kunde matcha och satte IFK:s fjärde mål. Efter en hörna i slutminuten kunde så Hamza El Mohamad, återigen med Bassel Salame som framspelare, fastställa slutresultatet 7-5.

IFK fick i andra halvlek det offensiva spelet att fungera bättre än i första. Framförallt såg det bra ut med många snabba passningar och bra, öppnande bollar att springa på för anfallarna/mittfältarna. 

Både offensivt och defensivt finns det mer att göra och konstigt vore det ju annars med tanke på att det var första matchen. Många av spelarna spelade på ovana positioner och det tar förstås ett dussin matcher om man är ny på en position att lära sig hur man ska agera på ett effektivt vis. 

Försvarsarbetet som ett kollektivt arbete, det vill säga från alla spelare på plan, kan bli bättre. Tendenser till bra passningsspel och rörelse i laget fanns men även på dessa områden kommer truppen givetvis att utvecklas.

Många spelare stod för utmärkta insatser och det kommer att bli intressant att följa utvecklingen under försäsongen för att se var laget står när seriematcherna börjar i mitten av april.

Ett extra plus till Mohammed Ghaleb som från sin centrala mittfältsposition med fin rörlighet och bra blick för spelet bidrog med det lilla extra. Nämnas ska också Mody Badran som "kom från ingenstans" och ändå lyckades göra bra saker samt de två tvåmålsskyttarna Hamza El Mohamad och Mario Andersson Saavedra.

Efter att ha sett matchen vet jag att jag kommer att få anledning att nämna fler spelare vid kommande matcher, mycket talang kunde ses på Rosengårds IP.

Sammanfattningsvis kan sägas att insatsen överlag var bra mot ett starkt FC Rosengård, vilket inger löften om mer. Laget kämpade verkligen bra och trots tidiga underläget och tuffa vädervillkor så gav man inte upp. Jag tror att spelarna själva, samt IFK-anhängare runt plan, såg att det finns potential.

Assist:
3-1 Mohammed Ghaleb, 4-2 Mohammed Ghaleb, 6-3 Bassel Salame, 7-5 Bassel Salame

Startelvan (4-5-1): Mohammed Al-Subaihawi – Oliver Wernicki, Ernad Mavric (lk), Ardian Vejselji, Houssein Abo Nowfal – Mario Andersson Saavedra,  Mody Badran, Mohammed Ghaleb, Bassel Salame, Kafi Ismael – Hamza El Mohamad. Avbytare: Peter Nielsen (målvakt, Mohammed Al-Subaihawi 41), Dardan Dreshaj (Houssein Abo Nowfal 41), Yasir Kakar (Oliver Wernicki 41).

Matchens lirare: Mohammed Ghaleb.

Matchdräkt: Gula tröjor/vita byxor/vita strumpor.  
Målvakternas dräkt: Grå tröja/svarta byxor/svarta strumpor (Mohammed Al-Subaihawi). Limegrön tröja/svarta byxor/svarta strumpor (Peter Nielsen).  

FC Rosengård
Matchdräkt:
Vita tröjor/vita byxor/vita strumpor.

IFK Malmö gjorde avspark: Nej. 

Speltid, första halvlek: 40.00.
Speltid, andra halvlek: 41.00.