IFK Malmö kunde inte tända till

Avancemanget klart. Då kunde inte seriesegrande IFK Malmö tända till tillräckligt för att behålla sina fina hemmasvit i division 4 Södra. Istället blev det förlust, 2-4 (1-1), mot ett vilt kämpande Rydsgårds AIF.
– Uselt. Inte ett skit stämde, sade tränare Dan Fransson till ifkmalmo.se.

Orden kändes något i överkant, men den gule tränarens frustration var ändå fullt förståelig efter årets första "Jörgenserienederlag på Malmö Stadion.

– Vad ska jag säga? Jag är bara totalt vansinnig. Det är svårt att analysera någonting just nu, suckade han med en knapp kvarts distans till matchen.

– Hela grejen. Det har varit för mycket runtomkring under veckan och det är klart att det påverkat.

Dan Fransson såg mest svart i sina försök att hitta en nyanserad bild av söndagens tillställning och några positiva detaljer gick inte att plocka fram.

– Killarna måste kunna prestera bättre än vad de gjorde och inte tro att det går av sig själv.

Trots det fick han välförtjänt se IFK Malmö ta ledningen i 26:e minuten. Skyttekungen Jörgen Nilsson revs ner av målvakten Jakob Hoff, med straff som följd, och därefter gjorde lagkaptenen Johan Åkesson inget misstag från elva meter.

Rydsgårds Tobias Björk replikerade bara sex minuter senare, även det på straff, efter att Patrik Larsson gått något hårt åt en bortaspelare vid straffområdesgränsen.

I andra halvlek kunde Björk, som normalt är mittback, utnyttja ett passivt IFK-försvar till att både göra 2-1 (57:e) och 3-1 (64:e minuten).

– Vi bjöd på mål efter mål.

IFK Malmö gav dock inte upp.Alexander Nuñez Coña reducerade på en tilltrasslad situation och i 73:e minuten blåste domare Jonas Ljungberg återigen straff för knuff på Jörgen Nilsson.  Inhopparen Jonas Pantelidis tog straffen och sköt den inte bättre än att RAIF-målvakten Jakob Hoff kunde rädda.

Att lagkaptenen Johan Åkesson inte gick fram på nytt, förvånade tränare Dan Fransson.

– Varför det blev så vet jag inte. Varken jag, eller Esad (Pendek), som lade upp denna spelplanen, hade bestämt att Pantelidis skulle skjuta straffen.

– Det var ett beslut som inte tagits av någon i ledarstaben.

Under slutkvarten tryckte ”gulingarna” på för en kvittering utan att ha den där riktiga spetsen och i tredje stopptidsminuten kunde Patryk Löfgren istället fastställa slutresultatet, 4-2.

– Jag vet inte om killarna tog för lätt på uppgiften eller vad det var. Vi försökte elda upp dem som vilken annan match som helst, tjatade om inställning och hela den biten, sade Dan Fransson.

Nu återstår två omgångar av årets division 4-spel där det gäller för IFK att återfå hedern. Närmast på tur står bortamatch mot Genarps IF som strider för att undvika nedflyttning.

Tills vidare hittar ni all statistik här.

Text: Michael Lindholm