IFK Malmö föll i seriefinalen

Trots en mängd klara målchanser och stort spelövertag blev det förlust för IFK Malmö i torsdagens seriefinal som gästande Österlen FF vann med 3-2 (2-1). Därmed drygade ÖFF ut sin Södertreanledning till sex poäng.

Annars var det just IFK Malmö som var det spelförande"" laget under samtliga 90 minuter och radade upp ett flertal målchanser i båda halvlekarna. Men ÖFF  tog ledningen i fjärde minuten på en frispark som tog i muren och helt ställde Daniel Pode i målet.

IFK replikerder omgående i åtta minuten, då notoriske målskytten Jörgen Nilsson gjorde 1-1 efter lite tråcklande i straffområdet. 

Hemmalaget fortsatteskapa vassa chanser och i 16:e minuten kom Mohamed Ramadan ensam med målvakten och valde ett lobbförsök som gick över. Filip Widman tog ett avslut i 17 minuten från 30 meter som strök strax över ribban. Därefter hade Jörgen ett bra läge i 27:e minuten, men målvakten räddade. 

I 32:e minuten en hörna som målvakten räddade efter skott, 41:e minuten återigen hörna som rensades undan till ny hörna, som också den rensades undan – denna gång på mållinjen. Men som talesättet säger ”gör man inte mål framåt så smäller det bakåt” och det är just vad som hände strax innan halvtidsvilan. IFK blev i 44:e min uppsnurrat på högersidan och 2-1  smälldes in efter skott från 16 meter vid stolpen. Tungt.

Gult valde att starta andra halvlek med samma manskap, men kanske man redan här skulle gjort en och annan förändring för att få igång manskapet?

Men det var IFK som fortsatte att tugga på och vara spelförande med en farlig frispark i 49:e minuten. Efter 51 minuter fick ÖFF en kontring som de förvaltade och gjorde 3-1

IFK fortsatte dock att rada upp lägen och pressade på rejält. I minut 63 löpte oförtröttlige Martin Ingelsson på en boll som kändes förlorad, men han hann före målvakten och fälldes med straff som följd. En straff som Jörgen Nilsson satte till 2-3.

Nu gick IFK för en kvittering, men man började också få lite panik i sitt spel och tappade sina vägvinnande passningar, började lyfta långt och mycket. Detta resulterade i ingenting mer än att ÖFF:s duktiga mittlås kunde nicka bort mer eller mindre varje försök att åstadkomma något.  IFK måste fortsätta att vara kreativa, rörliga och passningsspelande om det skall löna sig.

Ett flertal IFK-spelare får rannsaka sig vart deras fokus var inför och under denna matchen. Samt att man är väl förberedd inför en sådan viktig drabbning.

Samtidigt får även vi som tränare rannsaka oss med valet av taktik och rätt spelare på rätt plats.

Detta är en match som ett rätt fokuserat och rätt taktiskt IFK vinner fem av sex gånger.

Nu fokuserar vi på rätt saker, har rätt förberedelser, så tar vi Staffanstorp på onsdag och ser till att gå till semestervila som serietvåa.

Forza IFK!.

Tills vidare hittar ni all statistik här (länk uppdateras senare).

Text: Björn Ågren, tränare
Foto: Olivia Rosenlind 2014