IFK Malmö och Juventus FC

I afton möts Italiens och Sveriges fotbollsgiganter Juventus och MFF i Champions League.För många år sedan fanns en likartad koppling mellan länderna, fast då hette Sveriges storhet IFK Malmö.
 
I ett annorstädes aktuellt blogginlägg har jag uppmärksammat hur den svenske fotbollsikonen och "italienprofessorn" Gunnar Gren värvades som tränare (formellt tekn dir) till Juventus sommaren 1960. Då tränade han redan IFK Göteborg och besökte för detta uppdrags sista allsvenska vårmatch den 15 juni 1960 Malmö Stadion för toppmötet med allsvenska ledarlaget IFK Malmö.

I en magnifik tillställning som kom att tituleras ‘vårens bästa allsvenska match’ förlorade Grens änglar med 2-4 inför storpublik. Även lilla jag var där och hängde efter matchen utanför samma IFK-lokal som idag på Stadions baksida för att möjligen få en skymt av Sveriges bästa målvakt, Henry "Chrischan" Christensson. Småpågarnas största idol prioriterade nämligen publikunderhållning före poäng och det var hans ständiga cirkusnummer som drog extra publik, i varje fall oss fjortisar. Denna junidag var han dessvärre förbannad och kom inte ut till sina fans, för han hade fått lägga 2 mål till tidigare 10 matchers 3 och därmed nästan fördubblat vårens totalt insläppta till 5. I matcher 9 vunna och 2 oavgjorda.

Småningom blev Chrischan mildare stämd och konstaterade att just denna match borde slutat ännu värre för hans del, ungefär 6-4 med tanke på fotbollsfestens alla stolpar och ribbor.  
 
I Italien bar det sig inte bättre för Gren än att Juventus på hösten 1960 slogs ut ur dåv Champions League av CSKA Sofia, ett starkt bulgariskt armélag. Något som ’skönspelande’ Malmökamraterna inte fäste större avseende vid, utan eliminerade i påföljande europacupkvartsfinal Juves övermän CSKA med 1-0(h) och 1-1(b).
 
Men Il Professore kunde ge igen för 2-4-förlusten. När IFK Malmö, chockartat nynedflyttade 1963, åter mötte nu spelande tränaren Gunnar Gren och GAIS i div 2 på Malmö Stadion, blev det 2-1 till Makrillarna efter kompakt gult spelövertag (var där själv och sörjde liksom 17 år senare mot samma klubb…). Så hösten 1963 gick GAIS med Gren till Allsvenskan före IFK Malmö. Legenden Gunnar Gren avslutade där sin allsvenska karriär, då GAIS åkte ut direkt 1964. F ö samma dag som IFK Göteborg åsamkades en feldömd straff, vilken gjorde att Turgården (förlåt, Djurgården) kunde stjäla MFFs högst välförtjänta allsvenska guldmedalj i sista matchens sista sekunder. Så nog hände det mycket i malmöfotbollen 1960-64! Det blir gärna så med lite konkurrens…
 
På lördag står målvaktsidolen (88 år och nu boende i Ljungbyhed) tillsammans med lilla jag i Råå för att övervara vad som var tänkt som ett säkrat gult div2-avancemang. Om inte försynen skänkt Hittarps IK dubbla chockmål i slutminuterna sist och därmed senarelagt den gula festen.
 
Chrischan har också lovat att framgent registrera sig som spelartruppens tredjemålvakt efter Daniel/Andreas om hans skönsjungande Kanariefåglar åter kvalificerar sig till div 1, och därmed skapa ett massmedialt riksintresse som Sveriges äldsta aktiva seriespelare. IFK-ikonens sinne för publika cirkusnummer är nämligen lika stort idag som under den gula storhetstiden.
– Jag tar på mig en gul overall och haltar in en runda på Stadion med en boll under vardera armen!