Ur gul synvinkel 091116

 

Stadions rivning ett lyft för IFK
2009-11-16

Det är många som vill riva Stadion.
Bo Sjöström, fritidsdirektören, anser att det kostar alldeles för mycket att ha en så stor anläggning för några fotbollsmatcher utan större publik, eventuellt någon mindre friidrottstävling och då och då någon publikdragande konsert med en världsartist.

Malmömoderaterna föreslår att Stadion skall rivas och att man skall bygga ett centrum för simning på området.

Malmö FF:s vd Pelle Svensson har inget att invända mot en rivning.

Självklart är det ett slöseri med kapital att ha en anläggning för 28 000 åskådare med så lite utnyttjande. Det är inte försvarbart.

Men… Som skattebetalare blir man – lindrigt sagt – förbannad över politikernas handläggning av Stadionfrågan. Samtidigt som man projekterade Swedbank stadion beslutade man att rusta upp Stadion, byggd 1958, för 50 miljoner kronor – som sedan tack och lov reducerades till 35 – för att göra den Uefa-anpassad. Malmö, med ett enda fotbollslag med möjlighet att inom rimlig tid spela internationell fotboll, har inom 100 meter två internationellt godkända fotbollsarenor.

Man baxnar! Och nu bara några år senare talar den högste tjänstemannen inom fritidssektorn om en rivning.

Framförhållning var ordet.

Moderaternas utspel visar på stor okunnighet om Malmös idrottsanläggningar. Stefan Lindhe föreslår att friidrotten kan få sin tävlingsarena på Malmö idrottsplats. Vet han och (M) inte att man för cirka tio år sedan byggde om Gamla ip till en arena för enbart fotboll utan möjlighet att bygga ut för friidrott?

MFF har naturligtvis ingen nytta av Stadion i nuvarande form. Men vad skall klubben göra med Kulan, som förfaller med sönderslagna fönster och murken panel? I ett upprustat Stadionområde är Kulan en skönhetsfläck.

Detta inlägg är helt personligt. Jag har inte diskuterat det med IFK-ledningen. Min åsikt är dock klar: det är inte försvarbart att bibehålla Stadion i nuvarande form.

IFK Malmö då? Ärligt talat, det finns väl få som vill se IFK:s A-lag spela på den ödsliga arenan. Samtidigt har IFK ett kansli som är en av Idrottsmalmös mest omoderna, trångt och utan tillgång till samlingsplats för lag och styrelse.

IFK kan bli en vinnare om Stadion rivs. Kommunen måste givetvis se till att plan och utrymmen kompenseras. I denna process måste IFK Malmö vara pådrivande. Under alla förhållanden måste ett framtida, progressivt IFK Malmö få mer ändamålsenliga lokaler för personal och lag.

Text: Magnus Månsson
 

FLER
KRÖNIKOR

 
Klicka här för att gå till arkivet >>