Kan lag- och klubbkänsla förena
2009-12-01

Finns klubbkänslan kvar?

Tja, vi som står i höstdimman och ser på ett gäng tränande spelare, där vi känner igen hälften, vi har den. Den andra spelarhäften som var med i A-truppen för bara några månader sedan är ute och testar hos andra klubbar. Många i den senare kategorin har en dålig självbild av sitt fotbollskunnande.

Så visst är den "gamla hederliga" klubbkänslan på väg bort. Förr var det en hederssak att bli kvar i en degraderad klubb. "Har vi varit med om att trilla ner, så skall vi vara med om att ta oss upp igen".

Även om det smärtar måste vi med klubbkänsla acceptera den nya tiden.

Ordet "klubbkänsla" har bytts ut mot "lagkänsla". MFF:s vd Pelle Svensson uttryckte det så vid ett föredrag i våras på Malmö Arena. Mats Näslund, ishockeystjärnan, var inne på samma linje vid ett föredrag hos Idrottsmuseets Vänner i förra veckan.
 
För ledarteamet gäller det inte bara att utbilda spelarna till ett bra kollektiv. Det är ännu viktigare att skapa en grupp med en inre sammanhållning. Jag fick intrycket att Anders Grimberg/Dan Fransson lyckades utmärkt i höstas, låt vara under lite specifika förutsättningar efter skilsmässan från MFF.
 
Men …
 
Hur många kommer att bli kvar från höstens trupp, när det drar ihop sig framåt våren? Hur många nya kommer till? Och kan de "gamla" hjälpa till att inlemma dem och skapa en lika bra sammanhållning? Ju fler nya som knyts till truppen desto svårare blir det. Varje gupp/lag måste ha en stomme.
 
Långt ner i åldrarna har "farsoten" spridit sig. Det har inte minst IFK Malmö fått erfara. Tränare/ledare har försvunnit med hela lag.
 
Kan man 2010 skapa klubbkänsla bland de yngre? Mats Näslund har ett lag i sitt hjärta. Det är moderklubben, Timrå IK. Det var i den välskötta ungdomssektionen han grundlade sin strålande karriär. Men när Timrå föll ur elitserien var han tvingad att flytta för att ta vara på sin talang. Kärleken till Timrå IK finns dock kvar.
Ishockeyn har kanske ett ännu bättre föredöme, Peter "Foppa" Forsberg. Han har lagt ner åtskilliga miljoner för att Modo skall få en toppmodern arena och han lär också spela utan lön för klubben. Låt vara att en miljon hit eller dit inte spelar så stor roll i hans privata ekonomi.
 
Jag är idealist. Jag tror att man i en välskött ungdomsavdelning, som men ger resurser, också kan skapa en klubbkänsla. Pojklagen skall känna att man satsar på dem och då både idrottsligt och socialt. Teamkänslan finns förhoppningsvis redan. När ungdomarna känner att klubben står bakom dem växer det fram även i en klubbkänsla. Det optimala blir då lag med både team- och klubbkänsla.
 
En liten detalj att hålla ihop klubben, från barnen i fotbollsskolan via alla ledare/tränare till A-lagstruppen, skall lanseras.
 
Supporterklubben Kanariefågeln har skänkt pengar, så att en jury varje månad under 2010 kommer att utse en person, som kommer att få en exklusiv t-shirt med texten "Månadens IFK-are". Alla kan få den, 7-åringen, A-lagspelaren, tränaren, föräldern, ja, alla som gör något extra för klubben på eller bredvid planen.
 

Vinnaren kommer att presenteras på IFK Malmös utmärkta hemsida www.ifkmalmo.com.

Text: Magnus Månsson
 

FLER
KRÖNIKOR

 
Klicka här för att gå till arkivet >>