Ur gul synvinkel 091213

 

Historian och framtiden
2009-12-13

Olle Möller har en blogg med namnet ”Olle Möllers sportsliga tankar”. Lars Holmberg, vår ordförande, och jag har svarat på några frågor om klubben och vi tycker att de som inte hittat in till hans blogg skall få del av vårt svar.

För många av våra, nya, unga medlemmar kan det kanske vara intressant att veta vilken anrik, framgångsrik förening de är med i. Och på vilket sätt styrelsen vill gå för att åter bli en toppklubb i fotboll.  

Så över till Olle Möller

 

Under rubriken “Föreningspresentation” kommer jag med jämna mellanrum presentera olika föreningar och förbund. Först ut är IFK Malmö. Faktiskt den klubb som jag först blev medlem i och där jag var aktiv fotbollsspelare till och med junioråldern. Uppgifterna är lämnade av IFK Malmö. 

 

 

  

När bildades klubben?

Huvudföreningen 1899. 

Vilka idrotter sysslar föreningen med idag?

I dag finns fyra IFK Malmöföreningar, idrottsligt och ekonomiskt skilda från varandra, fotboll från 1903, bandy från 1907 till slutet av 1950-talet med nystart 2003 som Skånes enda klubb, från 1926 bowling, från 1929 handboll (för herrar 1933). Handbollen har nu endast ungdomsverksamhet.

I fotboll har IFK spelat 13 säsonger i allsvenskan, som bäst tvåa 1960, och har 48 säsonger i näst högsta serien. Kvartsfinal i Europacupen 1961. I damfotboll har IFK tre säsonger i allsvenskan.
I handboll spelade IFK 20 säsonger i allsvenskan/elitserien, serieseger 1973-74.
I bandy dominerade IFK i Skåne under långa perioder.
I bowling blev IFK tvåa i högsta serien 1950. 

Har man haft andra idrotter i föreningen?

Friidrott fram till 1956. IFK var Sveriges bästa klubb vid SM 1931 och 1932 och vann totalt 41 SM-guld. IFK-are har erövrat två OS-brons och ett EM-silver.

Ishockey från 1929 till 1965, flerfaldiga skånska mästare.
Brottning med en VM- och EM-medaljör.
Skidåkning, Landhockey och Orientering. 

Hur många medlemmar har föreningen i dag?

275

Vad är det mest positiva som hänt föreningen det senaste året?
“Skilsmässan” från Malmö FF innebar att klubbkänslan stärktes och att insikten om att bygga upp en större, stabilare organisation blev uppenbar för medlemmarna och styrelsen.
 
Vilken är föreningens största utmaning idag?
Att få ordning på ekonomin samtidigt som man bygger upp en större, fungerande ungdomsverksamhet. Att öka medlemsantalet till minst det dubbla.
 
Vilka är de tre största önskemålen det kommande året?
Att A-laget tar steget upp i division 2, att den nystartande fotbollsskolan växer och att klubben kan utbilda/engagera ytterligare ledare så att man kan få två lag till i seriespel under året.
 
Hur ser förutsättningarna ut om 10 år för föreningen?
Kan den nya optimismen och de nya idéerna bära de närmaste fem åren, skall IFK inom tio år åter spela i Superettan och ha en bred ungdomssektion med ett 20-tal ungdomslag.
 
Något annat Du vill berätta om föreningen?

IFK Malmös styrka är dess framgångsrika historia men den är samtidigt det tunga oket, som man 2010 måste ta bort från axlarna för att utvecklas positivt.

Text: Magnus Månsson och Olle Möller

 

FLER
KRÖNIKOR

 
Klicka här för att gå till arkivet >>