Ur gul synvinkel 091228

 

IFK överglänser MFF
2009-12-28

2010 fyller Malmö FF 100 år. I samband med jubileet har klubben gett ut en bok, “Ända sedan gamla dagar …”

Författare är en herre vid namn Rikard Smitt, en för mig och för de flesta i Malmös idrottsvärld okänd person.

Jag har sällan eller aldrig – nej, faktiskt aldrig – läst en mera illa skriven jubileumsbok. Språket är torftigt med åtskilliga stavfel, upprepningarna är otaliga, sakfelen många, språkbehandlingen är inkonsekvent och bildtexterna är i många fall ofullständiga.
 
Rikard Smitt skildrar också relationerna mellan MFF och IFK. Där andra skribenter genom åren varit mera försiktiga i historiebeskrivningen fastslår han utan att tveka att allt är IFK:s fel.
 
MFF är värd en bättre officiell beskrivning av sina strålande framgångar än den Rikard Smitt åstadkommit.
 
Malmö FF har passerat IFK Malmö som fotbollsklubb. 

IFK:s 100-årsbok, Gula tider, höll hög allsvensk klass, MFF:s knappt division 3-standard.

***

Olympic Cup, Tomtecupen och nu Skånecupen. Programmet är späckat för fotbollsungdomarna. Och för deras ledare.
 
Intresset för inomhusturneringar har generellt minskat. De tre Malmöcuperna är inget undantag. Orsakerna är många. På Österlen har en enkät visat att ledarna inte orkar med – har tid – att året runt både träna laget och vara med i de olika tävlingar som finns. Kanske något att tänka på, när årsplaneringen fastställs. Statistiken visar också att många ungdomar i längden inte orkar med så mycket fotboll utan slutar i alltför tidig ålder. I Malmö var det under hösten 2009 endast tolv klubbar, av över 50, som hade pojklag i åldrarna 15 och 14. 

"Svinnet" är stort från knatteåren.

***

Skånecupen får stor uppmärksamhet trots att den kvalitetsmässigt förmodligen inte håller högre klass än övriga turneringar. Att det är en tidning (Sydsvenskan) som är medarrangör är givetvis förklaringen. Självfallet är det bra att ungdomsfotbollen uppmärksammas. IFK skall ju också tacka och ta emot. Bilderna och den välförtjänta intervjun i söndags (27/12) med Blerim Mullici var strålande pr för IFK Malmö. 

De få ungdomslag klubben har sköter sig bra i Skånecupen. Både i P 13- och P 14-klassen har IFK lag med i slutspelet. Som jag sagt tidigare. Dessa två åldersgrupper är IFK:s framtid. De måste få all möjlig stöttning.

Klicka här för att läsa Sydsvenskans artikel från Skånecupen.

***

Jag har gjort några besök i Kombihallen och Baltiskan under de tre turneringarna. Korta matcher, många lag, små spelplaner är affärsidén. Det är ett måste för att med fritidsnämndens prislista få arrangemangen att ge ett ekonomiskt positivt resultat.

Fritidsnämndens prispolicy ger inte utrymme för kvalitetsturneringar av typ Kanarie Cup och Cup Malmö inomhus, få lag, långa matcher på full plan i Kombihallen för juniorer och seniorer, två ålderskategorier som inte har det överflöd av tävlingstillfällen som de yngre. 

Finns det någon sponsor som kan stödja ett återupptagande av Kanarie Cup?

Text: Magnus Månsson
 

FLER
KRÖNIKOR

 
Klicka här för att gå till arkivet >>