Tålamod skall ge A-lagsspelare
2010-01-11

Jag har skrivit det förr, det är IFK:s pojklag som är klubbens för närvarande viktigaste lag. Det är här framtiden finns.
 
Jag har fått lite information om hur marknaden – inte minst ekonomiskt – ser ut på seniorsidan. Kraven/önskemålen – välj själv! -från spelarna är många gånger hutlösa. Det finns ingen möjlighet att med en trupp på cirka 20 spelare i en förening på division 3-nivå realisera anspråken. Inte med cirka 150 åskådare per match, med begränsade sponsorintäkter och med få – så är det – medlemmar.
 
Man kan verkligen fråga sig hur klubbar på denna nivå har resurser att lagligt betala ut sådana ersättningar.
 
Att värva unga spelare och skriva kontrakt och registrera dessa hos Svenska Fotbollförbundet är också dyrt. Moderklubben skall då ha så kallat utbildningsbidrag. Det tycker jag är rätt. Den klubb som lagt ner tid, pengar och kunskap skall ha betalt.
 
En bra välskött ungdomsavdelning ger i framtiden resurser på många plan. Först och främst genom att fostra spelare med klubbkänsla till det egna A-laget men kanske också en stjärna att sälja till ett lag på högre nivå. Kanske ingen Zlatan, som räddade MFF en gång och för en tid sedan gav IFK-konkurrenten Balkan ett bra kassatillskott. Men varför inte några fler Jovanovic, Zoran och "Bato"?
 
Jag gladde mig i lördags, när jag på natten slog på datorn och såg att IFK:s 15-årslag blivit skånska mästare i innevarianten futsal. Jag är ingen anhängare av innefotboll. Fotboll skall spelas ute på full plan. Det är insatserna där som skall värderas.
 
Men givetvis inser jag värdet av innefotboll. Ett bra lag inne med många delaktiga spelare, som nu i IFK:s DM-lag, är också ett bra lag utomhus.
IFK har ju exempelvis också fått bra pr den senaste månaden.
 
Tidningsartiklarna har visat att det finns bra pojklag i IFK, att klubben satsar på sina ungdomar. IFK har blivit attraktivt.
 
Jag har sett Thomas Greens och Johan Carlssons P15-lag några gånger, kan inga namn, men det finns spelare med potential att om två, tre år kan bli aktuella för A-laget. På lite längre sikt finns denna kapacitet även i Blerim Mullicis och Adnan Zukancics trupp.
 
Det gäller bara att ha tålamod. Grunden är lagd. Den skall stabiliseras.

 
Kommentera krönikan på Supporterklubbens forum »

Text: Magnus Månsson
 

FLER
KRÖNIKOR

 
Klicka här för att gå till arkivet >>