MEn HALLÅ, WIMAN! 
2010-10-14

Det har gått några dagar sedan degraderingen till division 4 blev ett faktum. Jag är kluven till hur jag mentalt skall tackla det hela. Det är ledsamt att tappa en position men samtidigt kan det vara början till något nytt, något positivt.

Tillfälle finns nu. För det är bara att konstatera, årets spelartrupp höll inte division 3-klass. 27–51 i målskillnad är avslöjande siffror. 
U 21-lagets/reservlagets höstinsats understryker bristerna. Nu är förvisso just division 3 den svåraste nivån att hålla sig kvar på, tre lag direkt ut, ytterligare ett riskerar att falla bort i ett kval. Så blev det för IFK Malmö.

Truppen har saknat kvalitet rakt igenom, några har inte haft tillräcklig teknik, andra inte spelförståelse för division 3, inställningen har inte alltid varit på topp och lagmoralen har på några fötter varit undermålig. Detta är ingen bra grund att bygga uppåt på.

Dessa ord är ingen efterhandskonstruktion. I ett av vårprogrammen skrev jag något liknande.

Nu är det ett tillfälle att sanera ekonomin, skuldtyngden som hämmat expansionen. Jag tänker närmast på kostnaderna för spelartruppen. En månadskostnad 2010 måstet bli en säsongskostnad 2011. Okej, lite överdrivet men något ditåt måste det bli för att överleva.

På hemsidans Forum skriver Nyfiken gul att det måste bli slut på att ständigt och jämt dra fram alla felaktigheter som begåtts. De IFK-are, som finns kvar, måste se framåt och stötta den numerärt lilla, hårt arbetande styrelsen.

***

I söndags hade Sydsvenskans Max Wiman, ett av Malmö FF:s språkrör i tidningsvärlden, en krönika om IFK;s degradering. Wiman är en snabbskrivare, men som vanligt har tankarna inte hunnit med.

Han vill att IFK skall bli en stadsdelsklubb för att hitta en egen identitet. Var finns denna lediga stadsdel utanför Stadion?

Han påminner också om de klubbar, som flyttat ut från innerstaden, när Malmö växte med stora bostadsområden i utkanterna, som MBI till Rosengård södra och Olympic till Lindängen. Det finns fler exempel, Håkanstorp till Rosengård norra, Kick och VVK till Kroksbäck och något senare Eriksfält till Lindeborg.

Men, hallå, Wiman! Det skedde under en period när IFK Malmö var ett lag på näst högsta nivån och faktiskt några gånger i alla fall hade möjlighet att nå allsvenskan. IFK hade dessutom då en stor ungdomsverksamhet med många bra lag. Att med detta som bakgrund då flytta från Stadion vore en verklig felsatsning.

Han ifrågasätter också division 4-spel på Stadion. Det har skett tidigare. Jag tycker inte Stadion har en trivsam inramning med ett drygt 100-tal åskådare. Men än en gång., var finns alternativet?

Så länge Stadion finns måste den fyllas med några aktiviteter, inte bara med några MFF-träningar och ett fåtal matcher för de äldre MFF-lagen.

Friidrotten för en tynande tillvaro i Malmö och aktiviteterna är få. När det blev nej till en förflyttning till Gamla ip, fann sig IFK i situationen och har med hjälp av Malmö fritid rustat upp lokaliteterna med bland annat, kansli, sammanträdesrum, samlingslokal och stora omklädningsrum. Kan Malmö stad erbjuda dessa faciliteter någon annanstans?

I och med att MFF:s ungdomssektion ändrat karaktär och nu bara har ett lag per åldersgrupp från och med 12 år och ingen flickverksamhet finns, trots att Swedbank stadion tagit fyra planer, det gott om träningstid på kvällarna eftersom många MFF:s lag tränar på skol-/dagtid. Dessa sena tider måste väl användas av någon med verksamhet i området?

MFF är för närvarande ingen lokalkonkurrent till IFK på något område. MFF rekryterar sina ungdomsspelare från hela Malmö, ja från hela södra Skåne. Anneberg, Lorensborg, Holma, Kroksbäck och Bellevuegården har tillräckligt med ungdomar och ingen lokal förening (Kick har en minimal ungdomssektion) för att bygga en stor bred ungdomssektion. Detta kan bli IFK:s område om man vill och skapar tillräckligt med resurser. Ekonomin har hindrat och handen på hjärtat, det har många gånger varit mer ord än handling. IFK har förlorat många duktiga lag på vägen. Det får inte ske igen!

Mellan Hyllie, Kulladal, Heleneholm, Mariedal och Stadion finns ingen större ungdomsklubb men väl tillräckligt med grabbar för många lag. Detta är IFK:s område!

Wiman efterlyser samarbete. Jag påminner om Malmö Bollunion, TFF (som hjälpte till med tre gula säsonger i Superettan), Sofielunds IF, Kirseberg IF och Malmö FF. Jag känner inte till alla detaljerna till varför alla dessa försök sprack, Klart är att det inte lätt att förena olika föreningar till en fungerande enhet.

Trots en skamfilad sköld är IFK Malmö ett varumärke att ta vara på. Bara det att den stora tidningen skriver en krönika på IFK:s degradering är ett bevis.

Sen till slut. Jag vet inte, lika lite som alla andra, vad som verkligen hände när MFF tvångsdegraderades på 1930-talet. Journalisten Birger Buhre forskade och fann inga bevis för att IFK anmält MFF och i Sysvenskans egen jubileumsbilaga i samband med MFF:s 100 år skrev MFF-anhängaren Mats Weman att det var inte bevisat skvaller.

En annan MW slog dock söndags fast att det var IFK som anmälde MFF. Var har han hittat de bevis som ingen annan funnit? Måste det inte snart bli slut på dessa skriverier!

Det blev långt, men det är ibland skönt att skriva av sig.

 Kommentera krönikan på Supporterklubbens forum »

Text: Magnus Månsson
 

FLER
KRÖNIKOR

 
Klicka här för att gå till arkivet >>