Bertils krönika: "Inför Åhus Horna"

Det blev en rolig match mot Leikin till slut d.v.s. vi fick in ett par mål extra i slutminuten. Tempot i Leikinmatchen var betydligt lägre än mot Ystad och Lund. Leikin var ett sådant lag som vi skulle vinna mot och det är inte lätt. Vi vet inte vad som hänt om Martin Lundin inte gjort sin straffräddning. Fast å andra sidan hade det kanske medfört en rejäl tempoökning från vår sida.

I går var det stor fotboll på TV från Italien där HIF:s målvakt Sven Andersson gjorde en riktig Lundinare på straffen fast Leikins straff var nog lite mer välplacerad och något hårdare. Fast å andra sidan har vi inte fått se den i repris. Den matchen fick mig att tänka både bakåt och framåt. Jag funderade bakåt till våra internationella matcher kring 1960 och tidigare samt framåt till det ovissa. För att få lite grund för mina funderingar tog jag kontakt med Thorild Nilsson vars kunskaper i det förflutna är stora.

Under åren 72-73 spelade HIF i div. III under åren 1974-1985 spelade IFK Malmö och HIF i samma serie år efter år i div. II. 1985 började vi dala neråt innan vi vände upp igen i mitten av 90-talet. HIF spelade i div. II till och med 1989 då de vann serien och gick upp i div. I. HIF hade resultatet 26 matcher 22 vunna 4 förlorade ingen oavgjord! 87-31 i målskillnad. Första allsvenska säsongen var 1993 då HIF blev 9:a på 36 p ett poäng före MFF. Nu 7 år senare är HIF i Champions Leauge. Från seger i 2:an till San Siro på 10 år! Kan vi göra om det? Vill vi göra om det? Har vi resurser eller kan vi skaffa resurser att göra det? De som skall göra det rent spelmässigt är de som nu spelar i våra pojklag födda 80-90. Vi har således redan stommen till vårt lag. Det gäller att ta hand om dem och ge dem möjligheter att utvecklas både som spelare och människor. Detta är visioner som vi kan drömma om.

På lördag är det åter verklighet i Åhus. Vi skall möta ett lag som har förlorat alla sina matcher utom en. I somras den 5/6 på Stadion ( Malmöflickorna tränade inför Nationaldagen på Malmö IP) vann vi mycket knappt över Åhus med 3-2.

Ett taggat Åhus som blev utslaget av ett division IV gäng i Svenska Cupen är livsfarligt om våra killar inte verkligen motiverar sig . Fille säger att alla är oerhört motiverade. Alla vet att vi har chansen att på egen hand vinna serien genom att vinna samtliga återstående matcher. Om vi inte gör det måste vi lita på att våra konkurrenter förlorar poäng mot andra lag. Det är årets lag som skall göra det möjligt för "snorvalparna" i pojklagen att spela i en högre serie om några år.

Magnus Eriksson är småskadad och tränar lugnare. Joel har varit febrig liksom Marcus Nilsson men vi hoppas att de är klara till lördag. Jonas Strandh har tränat under en vecka och kan förmodligen gå in som reservmålvakt. För övrigt är det friskt och starkt i truppen. Vi önskar laget lycka till och hoppas att varje man inser att ingen match är vunnen på förhand hur olika tabellägena än är.