Baskim Sopi – årets publikfavorit!

IFK Malmös första matchår detta millennium, blev en succé. Enligt publiken var lagets försvarsklippa, Baskim Sopi, den som utmärkte sig mest under de två säsongerna. Vid varje match har IFK-publiken kunnat rösta fram dagens tre bästa spelare – med tre, två och ett poäng. Röstningen har naturligtvis varit mycket subjektiv och "vän av ordning" kan ju alltid hävda att resultaten borde vara annorlunda. Inte desto mindre är det publiken som, i demokratisk ordning, bestämt listans utseende. Baskims seger var ganska överlägsen.

På väg att lämna Trelleborgsplanen efter 2-2 matchen mot kamratkollegan Trelleborg, fångar vi in Baskim Sopi för några snabba frågor.

Hur värderar du utmärkelsen som publikens bäste spelare?

– Det är väldigt trevligt att publiken uppskattar mitt spel. Jag ger alltid hundra procent för åskådarna och givetvis för laget. Inte åttio eller nittio, bara hundra!

Varför tror du att du hamnade i topp på denna lista?

– Det har väl varit lite upp och ner antar jag? Men de har valt bra (sägs med ett glatt leende).

Har du alltid varit försvarsspelare?

– Ja, även under min tid som landslagsspelare i Makedonien. Jag var med i tre landskamper 1994-95. Det blev 1-1 mot Turkiet (samma resultat som Sverige lyckades med idag f.ö.), 0-1 mot Bulgarien och vinst med 3-1 mot Cypern.

Din position i laget vill jag likna vid en "sweeper". Har jag rätt?

– I Makedonien spelade jag libero, men IFK-försvaret bygger på en rak backlinje så det är lite annorlunda. Jovisst, vill jag snabbt ha bort bollen ur riskzonen. Försöker att placera mina nickar, men det viktigaste är att bollen ska bort. Jag gillar att spela bollen på marken, men det blir inte så många tillfällen. Jag går inte upp i anfallet så ofta – mest vid hörnor och frisparkar – och känner mig inte säker när jag befinner mig där uppe. Vill tillbaka så snabbt som möjligt för att inte orsaka ett baklängesmål.

Men du har gjort något mål under året eller hur?

– Ja det blev till två. (Kanske det kan bli ytterligare något under kvalet?)

Du nickar ofta. En nick sägs kunna orsaka en mindre hjärnskakning. Har du känt obehag när du nickar?

– Nej, det är en tekniksak. Det gäller att använda nackmusklerna rätt och att träffa med pannan och inte med hjässan.

På tal om huvudet. Har du funderat på att följa trenden just nu, dvs raka av dig håret?

– Nej, jag känner att jag har tur med mitt långa hår så, för tillfället i alla fall, har jag inga tankar på att raka skallen.

Nu är det dags för kval. Dina tankar om detta?

– Jag är helt inställd på att vi ska upp. Jag kommer att satsa, inte hundra procent, men tusen!

Avslutningsvis, vad tyckte du om spelet idag?

– Jag hade egentligen velat vila idag. Problemen med ljumskarna kändes av och jag hade väl halvt räknat med att slippa spela. Vi tog det ganska lugnt, men hade inga uttalade direktiv om att hålla tillbaka.

Fakta/Baskim Sopi

Ålder: 27
Längd: 187 cm
Vikt: 79 kg
Civilstånd: sambo, en dotter på 1,5 år
Jobbar med: kosmetik (lager)
Hobbies: musik, promenader med familjen
Född: i Skoplje i Makedonien
Började spela fotboll i: Vardar, Makedonien
Kom till Sverige: sep. 1996
Kom till IFK Malmö: dec. 1997 (en knäoperation stoppade tidigare start)