,

Bertils krönika: "Inför Torslanda"

Kval är en kortform av kvalificering i sportsammanhang. Kortformen används sedan 1941 för kvalificera( sig till något). Ordet Kval i normalform har en betydelse som passar in lika bra i dagens sammanhang nämligen: långvarigt, starkt, själsligt lidande som beror på fortlöpande yttre eller inre tryck ( pina, plåga). Uppgifterna kommer från Nationalencyklopedins ordbok. Alltsåledes bär vi, sedan Kristianstadsmatchen, på alla tänkbara sorters kval inför de kommande söndagarnas kval.

Många gamla uvar som t.ex. Curt Henricsson har nog haft kvalkänslor för IFK sedan mycket lång tid, kanske sedan 1962. Vi har passerat ett antal kval sedan vi senast var uppe i Allsvenskan. Hur många vet jag inte men det finns uppgifter i GULA TIDER. Några minns jag, Norrköping, Asarum och Kongahälla. Dessutom Gais fast det var inget sportsligt kval men väl ett själsligt kval för många av oss drygt 20.000 på Stadions läktare. Vi har ett lag som inte går på kryckor trots att klubben är inne på sitt 102:a år, en aktningsvärd ålder. Torslanda har fyllt 56 år.

Fille meddelar att hela truppen mår oförskämt bra. Vi har inga skadade spelare, vilket innebär att alla spelare står till Filles förfogande. De 17 spelare som Fille och Bosse anser vara de för tillfället mest lämpade och i bäst form varande , kommer att åka upp i spelarbussen tidigt på söndagsmorgon. Vilka dessa 17 blir vill Fille inte ange men ett säkert tips är att Anders Jemail är med.(undrar om han inte gör mål också.) Kanske har inte Fille bestämt sig fullt ut. Träningen har sett mycket bra ut. Killarna är sammanbitna och går in för att avsluta säsongen lika bra som höstserien dvs. utan nederlag.

Torslanda lär spela med en spelstil som påminner om vår. Resultatet från deras serie visar , utöver att Torslanda var bästa laget, att TIK har gjort ungefär lika många mål som vi och släppt in ungefär lika många. Klubben är välorganiserad. Fille säger att vi skall försöka spela vårt spel med den allra största respekten för Torslandalaget, som väl kommer att vara det bästa lag vi spelat mot i år frånsett den inledande träningsmatchen mot MFF.

Det finns en spelare i TIK som har en berömd släkting nämligen Mathias Patterson. Denne släkting blev nära bekant med en urgöteborgare, Ingemar Johansson, 1959. Fille berättade att spelarna uppskattade vår hejarklack i Falkenberg. Spelarna hoppas att många av våra ungdomsspelare tar chansen att följa med upp till Sveriges fotbollshuvudstad för att ge laget sitt värmande stöd och få se fin spännande underhållande fotboll. På Malmö Stadsteaters scen Verkstaden, ges just nu en pjäs som heter fotboll. I reklamen sägs att fotboll skall ses på teatern! 100:- i inträde för en fullvuxen person. På Malmö IP tar vi bara 80:- till kvalet. (boka din biljett genom kansliet 938100). Jag har inte sett dansuppsättningen men det låter spännande att göra dans av fotboll. Jag tror inte man har någon fotboll med och knappast några fotbollspelare även om det i de flesta lag finns spelare som har stora skådespelartalanger. Är spelaren tillräckligt duktig skådespelare får man en straffspark av domaren ,är man för dålig blir det ett gult kort.

För övrigt är det mycket likheter mellan skådespelare och fotbollspelare. Jag var på AIDA i går och fick se en fantastisk uppsättning inför en absolut fullsatt salong, ca 1500 åskådare. Glädjande nog var det även många danska gäster. Dessa kunde efter teater och en bit mat ta tåget hem till Byen och berätta om vilka resurser det finns i stadsdelen Malmö.

Ett skådespel är en strålande upplevelse även om man vet historien, vilka som dör och vilka som överlever, även om man har hört musiken så att man kan den utantill. Fotbollen är ett skådespel där man inte vet utgången och man sällan känner igen musiken eller historien. Man kan tycka om både opera och fotboll. Inte bara opera är kultur även fotboll kan vara kultur och en gul idrottsförening som startades 1899 måste vara kultur. Därmed vill jag bland annat ha sagt att IFK Malmö bör få kulturbidrag eller kulturstipendium. Vi borde kanske till och med, tillsammans med Malmö IP, kulturminnesskyddas.

Vi ses på kulturevenemanget KVAL som ges på Torslandavallen på söndag kl. 15 med repris söndagen den 22 oktober på fotbollskulturens högborg i Malmö, MALMÖ IP, naturligt belägen bredvid Malmö Stadsteater byggd 1944, samma år som Torslanda IK föddes.