Trolska tankar i det gula höstmörket

Hockey eller fotboll? Gör följande experiment.

Släng ett bollnystan till en kattunge. Vad gör katten? Direkt börjar den leka med bollnystandet.

Släng en puck till samma kattunge. Vad gör den? Springer och gömmer sig.

En fotboll är en paradox. Den är begränsad men ändå oändlig. Bollen har en viss given yta, men en myra kan gå i evighet på den ytan utan att hitta ett "slut".

I IFK vet alla sen mormors och farfars dagar att fotboll är ett oändligt gult äventyr, en lek med oändliga lagkombinationer, individuella prestationer och taktiska upplägg.

Det går aldrig att bli trött på den leken, bevisat av att en dålig fotbollsmatch ALLTID och i ALLA LÄGEN är bättre än ett halvvisset hockeyslagsmål.

Fotboll är kul, kult och kultur. Men framför allt är det roligt, och varje ålder har sin charm.

Är du ung är fotboll TOPPEN, har du några på nacken är fotboll sporten som håller dig ung i huvudet – är du gammal fotbollsdiggare och tvingas leva på minnen från fornstora dar (som många IFK:are!), så är det inte fy skam det heller.

För oss halvgamlingar tillhör MFF och IFK Malmöfotbollens stoltheter, och jag som objektiv har aldrig förstått de där sekelgamla fördomarna: "Varje gång det går bra för min arvfiende, dör jag en smula"

Tramseri!

MFF ska upp i Allsvenskan, och IFK Malmö ska upp i Superettan.

Det finns ingen naturlag som säger att en fotbollsarena är modern och framtidsinriktad bara för att den slukar 30 000 sittplatser. Så fungerar inte en idrott, som hela tiden får nya vänner med unga friska ben och för vilka mjuka sittdynor är mindre viktiga än tre poäng mot motståndarna.

Det finns inget som är så kul som fotboll på en intim och nära arena, där fotboll spelas på hörhåll, och fler och fler av oss funderar över hur bolleken i längden ska klara "Matchen" mot TV-mediet.

Kan det bli för mycket av det goda i den hatälskande dumburken?

Se på England, där Mr & Mrs Smith i december kan se ett par hundra matcher live i den markbundna TV:n och via kabel-TV. Drygt fyra direktsändningar per dag!

Jag är inte förvånad över att en engelsk expert säger att inom fem år har den kommersiella tidvattenvågen helt dränkt fotbollen.

– När bubblor stiger upp i luften, är det bara ett möjligt öde som väntar bubblorna, fick en engelsk skribent till det – och erinrade om löner till spelarna som inte står i nivå med prestationerna på plan och med biljettpriser som gör att bara halvmiljonärsfamiljer har råd att gå på match.

Om det är denna "framtid" Malmö IP:s kritiker omedvetet vill locka in vår svenska och malmöitiska fotboll på, så säger jag bara en sak: NEJ TACK!

Då är det roligare att kriga på lilla IP, så låt dom bara gå på, vi klarar oss nog ändå!