Bertils krönika "Inför Öster"

Vintern har ännu inte rasat ut men väl börjat i dag med nästan 10-gadig kyla. I norra Skåne uppe vid Klippan var det vitt och mycket kallt med en klarblå himmel till en stor gul sol. Årets första sol- och vinterdag har det varit. Det vi ser fram mot just nu är skidåkning i alperna under sportlovet eller vintersport i de Svenska fjällen. Det kanske till och med blir möjligt att idka alpin skidåkning på Vallåsen under sportlovet.

I Frankrike spelas det handboll så det står livat till. Näsor knäcks och lårkakor erbjuds alla deltagare. Intresset för handboll är på topp. Enligt kommentatorn var vi 4 miljoner svenskar som följde landslaget i TV 4 i går när Ukraina besegrades. Hur många följer IFK i Baltiska Hallen? Vart tog vårt IFK vägen, vart tog ungdomslagen vägen, vart tog handbollsintresset i Malmö vägen? MIF har tagit över med Ishockey men Malmö är så stort att publik och sportintresse skulle räcka till även för handbollen. Är det möjligen spelarpengar som stoppat möjligheterna? För att bli svensk toppklass i handboll krävs mycket träning och spelarna vill ha betalt. Hörde att landslaget bara hade en spelare från svenska elitserien! Kan det vara riktigt?

Skid-VM alpint pågår, Skid-VM nordiskt börjar om någon vecka, skidskytte denna världssport i Sverige har också ett VM snart. Ishockeyn håller på flera veckor till med grundserien sedan följer slutspel och VM till våren-somamren. I Utlandet spelas det seriefotboll för fullt på regniga eller snöiga planer. Här hemma har Patrik i morgon premiär med sitt och vårt blivande Superettalag. IFK möter seriekollegan Öster i årets första träningsmatch. Matchen spelas inomhus men på full planstorlek i Växjö.

Jag har inte fått tag på Patrik i dag men tidigare har han berättat att han är mycket nöjd med vad han har sett på träningen. Killarna är ambitiösa och träningsvilliga. Till skillnad från de flesta andra lagen har vi, enligt Patrik, inte några svaga spelare. Fille har lämnat över ett gäng vältränade och tekniska spelare. Just jämnheten i spelarmaterialet kan bli en värdefull fördel för IFK. Sammanhållningen och stämningen i truppen är mycket bra och vi tror att detta gäng kan bli verkligt fina förebilder för alla våra ungdomsspelare.

Fotbollssäsongen i Sverige är inte igång ännu på länge men det är spännande att träningen är i gång och att leken börjar. Det är nu grunden för sommarens framgångar läggs. Rätt många i laget spelade förra lördagen på Heleneholm i stadslaget mot MFF ( 1-1 ). Baskim, Anders och Jörgen var mycket duktiga på den mjuka grusplanen. De visade både teknik, lugn och säkerhet.

Michael åker till Växjö och kommer säkert med en späckad faktarapport från matchen. Grattis alla ungdomslag som spelat med i olika inomhusturneringar och spritt propaganda för IFK. Jag hoppas att ni alla alltid tänker på att det är en lek, ett spel, Fair Play gäller alltid.

Lycka till i Växjö Patrik och Tommy !