Bertils krönika: "Inför GAIS"

En klassisk match säger GAIS på sin hemsida och tittar vi på deras maratontabell så är IFK lag nr. 9 som GAIS har tagit mest poäng av i seriesammanhang, (MFF är lag nr. 10). 41 matcher varav 22 förluster 10 oavgjorda och 9 vinster för IFK. Statistik är emellertid inget som har någon betydelse för framtiden annat än som extra motivation för oss när vi åker upp till staden med världens största bilfabrik som tillverkar Volvo.

Matcharrangemanget kring premiärmatchen mot Café Opera fungerade mycket bra och vi hade klarat av en dubblad publiksiffra. Hela klubben var engagerad i försäljning av program, korv, kaffe, kakor, läsk, popcorn och annat. Med bollkallar, matchvärdar, väktare försäljare och annat var vi i det närmaste 100 personer som tog hand om publiken. Nästa gång är vi lika många men förhoppningsvis har värmen då kommit och därmed den stora publiken.

Var och en får tycka om Café Operamatchen och har gjort det på debattsidan men alla måste hålla med om att det var en spännande match. Vi kastades mellan hopp och oro när spelet böljade än vår väg och än ingen väg alls och ibland den ettriga väg som Café Operas något mer hårdföra spelare valde. Är det månne bara dörrvakter i hela laget?

Våren väntar med sitt verkliga genombrott, den gula solen har ännu inte riktigt vågat titta fram och värma våra nedkylda själar. Konstrundan i påsk blev vintrig och mången stockholmare undrade nog om han åkt på fel håll när han vandrade runt på Österlen.

Annandag påsk var jag på Bollspelaren, en liten fotbollsarena i Norrköping nära stationen på industrisidan. Innan jag kom dit stannade vi ett par dagar i Linköping, där man just hade fått ett lag i ishockeyns elitserie. På påskdagen var det faktiskt så varmt i solen att det bjöds på kall öl på uteserveringen på torget med Folke Filbyter.

En långpromenad på morgonen blev en historielektion om bland annat slaget vid stångbron 1598 då tjecker och österrikare slogs mot smålänningar och annat folk. Stångån var tydligen en gräns mellan det västra och östra Götalandet. I Norrköping hann vi med ett besök på det gamla industriområdet med Holmens bruk och textilfabriker, vilka alla fick sin energi från vatten. Det är ett storartat vattenlandskap i olika nivåer och med vackra vattenfall och mitt ute i vattnet en skorsten! Numera var det museum i strykjärnet och i någon fabrik en universitetsfilial och konstskola. Jag kan förställa mig vilken rörelse det var när fabriksvisslan ljöd på kvällen och alla flickor från textilfabriken rusade ut för att mötas av alla ungherrarna från bruket.

Norrköping har dessutom spårvagnar liksom Göteborg som blir nästa anhalt på IFK Malmös Sverigeresa. Jag önskar att det funnits tid att ta vara på denna möjlighet att se Sveriges städer, både för spelare och ledare och för supportrarna. Femton bortamatcher i olika städer ( Göteborg blir förståss dubblerat men Västra Frölunda är inte riktigt Göteborg. ) Man skulle ha haft möjlighet att åka dit på fredag kväll och studerat staden, folket, kulturen, naturen innan det var dags för match och återresa på söndagen. Påskhelgen i Linköping-Norrköping var givande och en poäng i matchen hade också sin poäng.

I Göteborg blir det nog inte tid för några rundvandringar men på lördag i Malmö finns det tillfälle till en vernissagepromenad. Ta vara på tillfället.

Slutligen vill jag gratulera MFF till en strålande comeback i Allsvenskan, det är imponerande. MFF gör onekligen reklam för både Malmö och fotbollen.

Vårt juniorlag och flera pojklag har börjat säsongen mycket lovande, Några av pojklagen spelar i serier med lag från våra blåa vänner och tills vidare får mötena mellan gult och blått stanna på ungdomssidan.

Patrik är liksom hela laget fylld av självförtroende inför Gais. Nu är det dags för den första segern i Superettan. Lycka till!