Statusrapport inför matchen IFK Malmö-Västerås SK

IFK Malmö har sannerligen inte haft marginalerna med sig i de tre inledande omgångarna av Superettan. Ledning i samtliga matcher men "bara" två poäng i utbyte.

– En trend vi måste bryta, konstaterar IFK-tränaren Patrik Johansson inför söndagens hemmamöte med Västerås SK på Idrottsplatsen. Nykomlingen IFK parkerar förvisso över alla otäcka streck nedåt i tabellen. Men med minsta tur kunde det varit en placering i toppen.

I premiären mot Sylvia borta ledde IFK med 1­0 långt in i andra halvlek och hade spelmässigt närmast total kontroll. En fast situation gav emellertid onödigt 1­1 och två tappade poäng. Andra omgångens hemmamatch mot Café Opera blev ännu mer smärtsam. Ledning med 1­0 och 2­1, så sent som 18 minuter före slutet, förvandlades till 2­3.

Lägg därtill förra söndagens grymma upplevelse i Göteborg, då GAIS kvitterade IFK:s 1­0-ledning med fyra sekunder kvar av domarens fem tilläggsminuter, så förstår alla vikten av lite tumme med fru Fortuna på söndagseftermiddagen.

– Det viktigaste är att spelarna måste tro på sig själva. Tro på förmågan att stå distansen ut, säger Patrik Johansson. Han tillägger bestämt: ­ De som tror att vi inte räcker till rent fysiskt är fel ute. När vi startade seriespelet hade vi mellan 160 och 170 träningspass bakom oss. Är man inte vältränad då, måste det vara något fel på individen.

Till söndagsmatch mot Västerås SK på Idrottsplatsen finns det ett orosmoln. Backklippan Jonas Wirmola, IFK:s särklassigt bäste spelare i år, har ont i ett revben. Ett minne från en kollision med egne målvakten Frederick Enaholo mot GAIS.

– Vi avvaktar så länge vi kan. Förhoppningsvis kan Jonas trots allt spela, säger Patrik Johansson. Baskim Sopi, som också råkade ut för en revbensskada förra söndagen, är spelklar igen. Om Wirmola kan spela pekar det mesta på samma startelva som på Gamla Ullevi (det vill säga Frederick Enaholo ­ Anders Jemail, Baskim Sopi, Jonas Wirmola, Glenn Holgersson ­ Eric Fischbein, Patrik Larsson, Jonas Danielsson ­ Henrik Nebrelius, Jörgen Svensson, Roger Nilsson).

– Men jag nöjer mig med att ta ut en 17-mannatrupp i dag (läs lördag), säger Patrik Johansson.

Truppen:
Martin Alm, Jonas Danielsson, Frederick Enaholo (målvakt), Magnus Eriksson, Eric Fischbein, Glenn Holgersson, Anders Jemail, Patrik Larsson, Kenneth Mattsson (målvakt), Henrik Nebrelius, Roger Nilsson, Jens Nordström, Jimmi Olsson, Baskim Sopi, Jörgen Svensson, Jonas Wirmola, Johan Åkesson

Västerås – Spelartrupp:

1. Martin Lindberg (mv)
22. Oskar Wahlström (mv)

3. Thomas Jonsson
4. Pasi Pennanen
9. Niclas Johansson
13. Marcus Johansson
17. Tobias Holmgren
97. Patrik Larsson

6. Johan Svensson
7. Niklas Larsson
8. Mathias Elison
14. Fredrik Stenman
15. Joonas Botold
18. David Curtolo
21. Tobias Gimpel

5. Andreas Engblom
10. Moses Ndugwa
11. Erik Karlsson
16. Peter Larsson