Historisk seger för "di gule"

IFK Malmö tog sin första seger någonsin i Superettan, då man besegrade Västerås SK med 2-1 på soliga Malmö IP.

– Kul för Malmö med första segern, de har haft ledningen i samtliga matcher men tappat, säger en besviken Kjell Jonevret tränare i VSK.

IFK Malmös tränare var givetvis nöjd efter matchen:
– Det var väldigt skönt med första segern. Vi har pratat och tränat mycket på att inte falla ner i veckan, säger Patrik Johansson.

Matchen inleddes trevande av båda lagen, men VSK hade mest boll de första tio minuterna. I alla de tidigare seriematcherna har IFK tagit ledningen i den första kvarten, så skedde även i denna match.

1-0 kom efter 11 minuter av Henrik Nebrelius, efter ett framgångsrikt arbete av Roger Nilsson på vänsterkanten. Henrik fick bollen strax utanför Västerås straffområde, avancerade ett par steg och slog på ett bra skott helt otagbart för Västerås målvakt.

Nebrelius var nära att näta igen, sju minuter senare efter att han sprungit igenom VSK:s försvar. Skottet gick dock strax över. VSK:s första farliga chans kom efter 19 minuter då en Västeråsanfallare kom igenom IFK:s försvar, men chansen rann ut i sanden sedan spelaren skjutit ett dåligt skott.

Ett missförstånd i IFKs försvar skapade i den 29:e matchminutet ett friläge för Moses Nduwga. Detta friläge förvaltade Moses mycket bra och 1-1 var ett faktum. Ingen skuld kan läggas på Frederick för detta mål, avslutningen var mycket resolut och helt otagbar.

Den första halvleken var rätt jämn. IFK hade många felpassningar, men anfallsspelet var bättre än tidigare.

– Vi hade fel i positionerna efter VSK:s mål, säger Patrik Johansson i halvtid.

I halvtid bytte IFK in Jens Nordström och Johan Åkesson, samtidigt som Jörgen Svensson och Eric Fischbein gick ut. Bytena skulle visa sig vara lyckade.

Andra halvlek var bara tre minuter gammal då IFK återtog ledningen. Bollen hamnade hos Roger Nilsson efter en tilltrasslad situation framför Västerås målet. Som den skytteligaledare Roger är förvaltade han chansen och resultattavlan visade 2-1.

IFK skapade fler bra chanser, i den 52:e minuten kom Henrik Nebrelius igenom på vänsterkanten, men i stället för att försöka runda målvakten så sköt han direkt, dessvärre rakt i händerna på målvakten.

– Vi hade en bra period efter vårt andra ledningsmål, då vi var nära 3-1, säger Patrik Johansson.

Efter att IFK hade haft övertaget i början av andra halvlek så jämnade spelet ut sig lite, men det var ändå IFK som hela tiden var det mest taggade laget.

Västerås hade en riktigt bra chans till kvittering, i den 65: matchminuten så sköt VSK:s Patrik Larsson ett rappt skott, som via ribban gick strax över.

– Malmö var bättre än vi. Jag är kolossalt besviken på mina spelare. Vi var helt passiva och missade enkla passningar, punkterar Kjell Jonevret.

IFK visade prov på mycket fina anfallskombinationer och hade som sagt ett mycket bättre anfallsspel än mot Café Opera och GAIS.

– Vi vågade mer i dag, punkterar Patrik Johansson.

Båda tränarna tyckte att planen var ganska ojämn, men planen var ändå bättre än de som VSK tidigare spelat på i år.

– Bollen studsade fel, vi hade sämre teknik än IFK som hade riktigt bra teknik, fastslår Kjell Jonevret.

Bäst i IFK var Jonas Danielsson som gjorde en mycket bra match.

– Han gjorde en fantastisk arbetsinsats, han är en fighter av sällan skådat slag, säger Patrik Johansson.

Martin Alm som fick ta över skadade Jonas Wirmolas plats, gjorde en mycket bra match i backlinjen. Henrik Nebrelius var som vanligt pigg i anfallet. Inhopparna Jens Nordström och Johan Åkesson var mycket bra och satte fart på anfallet.

Bäst i VSK var Mathias Elison, som jag själv fick välja ut eftersom tränaren inte ville nämna någon.

– Det var inte många som kom upp i normal standard, de enda som verkligen kämpade var Mathias Elison och Niclas Johansson, säger Kjell Jonevret.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: VÄSTERÅS SK
Awayteam form: –
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 882
Referee: Miro Ukalovic, Hisings Kärra, Christer Ankarcrona, Mörrum, Thomas Löfstrand, Hisings Kärra
Goal: 1-0 (11) Henrik Nebrelius, 1-1 (29) Moses Ndugwa, 2-1 (48) Roger Nilsson
Homewarning: Eric Fischbein
Home sent of: –
Homempv: Jonas Danielsson
Awaympv: Mathias Elison
Hometeam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Eric Fischbein
Patrik Larsson
Jonas Danielsson

Henrik Nebrelius
Jörgen Svensson
Roger Nilsson
Hometeam Sub: Johan Åkesson (Eric Fischbein 46)
Jens Nordström (Jörgen Svensson 46)
Magnus Eriksson (Roger Nilsson 77)
Jimmi Olsson
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –