Statusrapport inför matchen mot Västra Frölunda

Det ligger kanske nära till hands att tro, att IFK Malmö snarast skulle vilja avskaffa trepoängssystemet. En titt i Superettans tabell visar hur det kan bli för ett lag som förvisso vägrar förlora men samtidigt spelar mycket oavgjort.

IFK Malmö har som nykomling efter sju omgångar bara förlorat en match (en vunnen, fem oavgjorda). Bara topplagen Kalmar FF (noll förluster) och Mjällby (en) har ett bättre eller likvärdigt facit när det gäller den delen.

Bland de lag som återfinns över IFK Malmö kan till exempel nämnas Brage. Som förlorat fyra av sina sju matcher.

– Det känns ju lite märkligt. Men jag tycker ändå att trepoängssystemet är alldeles ypperligt. Visst ska man premiera vinnande fotboll, det vidhåller jag, säger IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

Johansson utvecklar sin tes:
– Det har ju definitivt inte varit vår avsikt att spela på oavgjorda resultat. Tvärtom. Tänk på att till exempel haft ledningen i alla de tre matcher vi spelat som slutat 1­1.

Nog om detta. På måndagen, annandag pingst, spelar IFK Malmö sin åttonde match i Superettan 2001, då Frölunda gästar Malmö Idrottsplats. Göteborgslaget Frölunda spelade i allsvenskan förra säsongen. IFK Malmö i division 2. Ändå är det hemmaseger som gäller för Patrik Johansson och hans manskap.

– Absolut. Vi går alltid in för att vinna matcherna. Alldeles oavsett motstånd, poängterar Patrik Johansson.

Som för övrigt kan redovisa en i princip skadefri trupp. Enda molnet på den himlen är Jonas Danielssons onda ljumskar, som fortfarande förhindrar både träning och spel.

– Däremot är såväl Patrik Larsson som Jimmi Olsson i full träning. De är dock knappast aktuella för startelvan mot Frölunda, konstaterar Patrik Johansson.

Veckan som förflutit sedan 0­0-mötet med Öster i Växjö har innehållit tuffa träningar med hela truppen minus Jonas Danielsson. Med ett undantag, Baskim Sopi som var förkyld och med feber i kroppen avstod måndagsträningen.

– Men Baskim var tillbaka i tisdags och har tränar mycket bra i jakten på att återta en plats i det ordinarie laget, säger Patrik Johansson, apropå det faktum att Martin Alm efter en rad stabila insatser tagit mittbacksplatsen bredvid Jonas Wirmola.

Patrik Johansson och hans assistent Tommy Hansson väljer dock att vänta med att ta ut laget till efter söndagens träning. Det innebär att följande spelare är aktuella för spel:

Martin Alm, Frederick Enaholo (målvakt), Magnus Eriksson, Eric Fischbein, Glenn Holgersson, Anders Jemail, Patrik Larsson, Dejan Lukanic, Kenneth Mattsson (målvakt), Henrik Nebrelius, Dennis Nilsson, Marcus Nilsson, Roger Nilsson, Jens Nordström, Jimmi Olsson, Baskim Sopi, Jörgen Svensson, Jonas Wirmola, Johan Åkesson