Bertils krönika: "Inför Västra Frölunda"

Västra Frölundas hemsida berättar att senast vi möttes i seriesammanhang vann VF hemma med 5-0. Det var i division I oktober 1997 på Ruddalen. Hemma i april på Stadion spelade vi oavgjort 2-2.

Det riktiga medflytet fanns inte i Växjö ribbans underdel med studs nära mållinjen efter ett jätteskott från Jörgen Svensson. Straff som inte blev någon straff trots att vissa media kunde meddela att vi hade missat en straff.

Planen i Växjö var så dålig att allt ordnat vårdat spel var omöjligt. Det gick inte vänta in en passning längs marken eftersom bollen kunde studsa precis hur som helst. Måtte Malmö Fritid ha fixat planen på Malmö IP till måndag så att vårt spel kan fungera.

Västra Frölunda senast match var hemma mot Umeå och där vann Frölunda med 4-0. Vi har revansch att fordra men Frölundas självförtroende stärktes säkert med segern över Umeå. Vad kommer att hända med de poäng som vinns mot Umeå? Det känns trist att ett lag kan försvinna ur serien inte på grund av dåligt spel utan dålig ekonomi. Vilka lag finns kvar i eliten om några år?

Kommer de lag som finns kvar att ägas av storfinansen och enskilda förmögna personligheter oftast kanske boende i utlandet. AIK Ishockey är finskt, Djurgården Ishockey och Hammarby fotboll kan komma att ägas av en holländsk miljardär som kanske även köper Globen. Malmö FF startade ett AB med ett antal storfinansiärer som i princip köpte MFF:s spelare.

Vem köper IFK Malmö? Vad finns det för alternativ? SFF och SEF kräver att klubbarna, de ideella föreningarna måste ha en ordnad ekonomi för att få spela kvar i elitfotbollen i Sverige. Spelarna kräver betalt för att spela boll. I eliten måste det vara ett yrke för att kunna platsa i laget. Om löner skatter och sociala avgifter skall betalas krävs mer inkomster en publikintäkterna. Vad kan man göra , finna guldklimpar i ungdomsleden som går att sälja till Europas storlag , som ofta själva har en usel ekonomi eller sälja laget till någon som tycker att det kan ligga ett stort reklamvärde i att ha ett elitlag i fotboll. En Percy Nilsson eller Ängavallen? Förutsättningarna för att driva elitfotboll i ideella föreningar i framtiden är inte stora.

Har just sett Sverige spela ut Slovakien och dessutom göra två mål. Skall vi ta det som ett gott omen inför måndagens match. En av de duktiga spelarna var Niclas Alexandersson som spelar i Everton där hangjorde ett avgörande mål när Everton säkrade statusen i Premier leauge nästa säsong. Niclas spelar i Everton där Alan Kershaw tränar ungdomarna, Alan spelade fotboll I IFK Malmö 1980-81. Om hur Alan Kershaw har det i dag kan Du läsa i senaste numret av Malmökamraten, som distribuerats till medlemmarna i veckan. Är du inte medlem så bli det eller kan Du köpa tidningen på Frölunda matchen för 25:-.

Alans mycket gode vän Stuart Baxter besöker Malmö IP på måndag där han skall tala för Vip-medlemmarna och intervjuas i halvtid. Ett celebert besök som blivit möjligt med bistånd av dagens matchvärd Nordsjö Färg.

Aktuella kulturella händelser i Malmö är en massa gamla välputsade bilar som kör omkring vilt tutande med ungdomar livsfarligt placerade dränkande sin glädje i Champagne eller dansk öl. Hur kom egentligen denna tradition fram att man skall åka omkring i staden i dyrbara bilar och föra oväsen? 1965 vandrade vi på Fersens väg upp till Stadsteatern där vi sjöng i vart fall studentsången men kanske även Du gamla Du fria varefter vi tog oss hemåt med släkt och vänner. Vad är det man firar numera och vad firade vi förr? Firar man friheten att slippa skolan mer eller firar man att man klarat skolan och därmed tagit ett stort steg för sin egen framtid?

Förr var det en mogenhetsexamen och ett steg mot större ansvar. Numera är ungdomarna mogna mycket tidigare om man skall tro på deras egna bedömningar. Vi gamla pappor har aldrig blivit mogna enligt samma ungdomar ( och även enligt deras mammor).

Väl mött på måndag, annandag pingst klockan 1700 på Malmö IP.