Laddat inför dubbelderbyt

Det var laddat på presskonferensen inför dubbelderbyt mellan IFK Malmö och Landskrona BoIS. IFK inleder hemma den 22/7, medan Landskrona har hemmamatch söndagen därpå.

– För IFK Malmös vägnar är det den viktigaste matchen på många år, inleder ordföranden Rolf Axel Nordström och berättar att han räknar med 4000-5000 åskådare på söndag.

De båda tränarna Jan Jönsson, Landskrona BoIS och Patrik Johansson ser fram emot två tuffa och spännande matcher och ser fram emot derbyt. Båda två är också nöjda med respektive lags insatser så här långt i serien.

– Vi började illa och förlorade i premiären mot Gefle, vann sedan två bortamatcher i Östergötland, säger Jan Jönsson och fortsätter.

– Vi hade tre oavgjorda i rad innan det lilla sommaruppehållet, där vi var nära att vinna, därefter har vi två raka segrar.

Patrik Johansson är också nöjd trots att det blivit några onödiga poängförluster.

– Vi är väldigt nöjda med vad vi presterat, några poängförluster i början där vi tappat i slutet för att vi blev rädda och försiktiga. Vi har nu lärt oss läxan och vuxit in i kostymen, säger Patrik.

Jan Jönsson är imponerad av vad IFK Malmö har presterat så här långt i årets serie.

– Vi är mycket imponerade av vad de har presterat, dock har inte turen varit på IFK:s sida i slutminuterna, påpekar Jan.

Patrik Johansson är övertygad om att Landskrona kommer tillhöra toppen till seriens slut. Det borde han ju veta, de fyra senaste åren har han varit assisterande tränare i Landskrona.

– Landskrona har visat att de hör hemma i toppen, de är i toppen för att stanna, poängterar Patrik.

Med på presskonferensen var även lagets båda målvakter Mats Svensson, Landskrona BoIS och Frederick Enaholo, IFK Malmö. Landskrona-spelarna Håkan Söderstierna och Daniel Nannskog, samt IFK-spelarna Martin Alm och Eric Fischbein fanns också med på presskonferensen.

Liksom tränarna tycker spelarna att det är trevligt med derby. Målvakterna hade intressanta åsikter om derbyn.

– Förr i tiden var HIF – BoIS lite mer kittlande derby, men jag ser fram emot söndag, säger BoIS-målvakten Mats Svensson.

– Under min tid i TFF spelade vi derbyn mot MFF. Jag var lite skadeglad när de åkte ut 1999, vi vann med 2-1 på Malmö IP, berättar IFK-målvakten Frederick Enaholo.

BoIS-spelaren Daniel Nannskog och IFK-spelaren Eric Fischbein har rätt olika derbyerfarenheter.

– Jag har haft fördelen att spela Stockholmsderbyn, bl.a. Hammarby – Djurgården med mycket publik, berättar han.

Eric Fischbein har till skillnad från Daniel Nannskog inte några erfarenheter från derbyn under sin A-lagskarriär.

– Nästan hela min A-lagskarriär har jag varit i IFK Malmö. Detta är mitt första riktiga derby i seriesammanhang, förklarar Eric.

När IFK-ordföranden och grisahandlaren Rolf Axel Nordström ber samtliga att tippa blir det aningen nervöst, båda tränarna samt Daniel Nannskog avstår från att tippa resultatet.

– Det är de här matcherna vi vill spela med mycket publik. Vi går alltid in för att försöka vinna och vi har visat att vi kan slå topplagen, säger IFK-tränaren Patrik Johansson.

– Vi siktar på seger, men IFK är en svår nöt att knäcka, förklarar BoIS-tränaren Jan Jönsson.

Håkan Söderstierna, Landskrona BoIS:
– Tyckte innan serien att IFK borta var svåraste matchen. Patrik Johansson känner oss bäst av alla, det blir en tätt match, jag säger 1-1.

Mats Svensson, Landskrona BoIS:
– 1-0 till oss.

Eric Fischbein, IFK Malmö:
– 2-0 till oss.

Frederick Enaholo, IFK Malmö:
– Det är svårt att tippa, vi blir mycket motiverade. Vi vinner med 1-0.

Martin Alm, IFK Malmö:
– Vi vinner med 1-0 eller 2-0.

– Från att ha varit en problemarena, då vi hade problem med gräset har det nu blivit en riktigt intim arena, påpektar Rolf Axel Nordström angående Malmö IP.

Eric Fischbein och Daniel Nannskog hade en liten duell på planen.

– Vi spelar likvärdigt med Landskrona, båda spelar tekniskt och det blir en riktig värdemätare. Vi vinner för att vi har matchvinnartyperna och ett starkt försvar, poängterar Eric.

– IFK är favoriter eftersom de har hemmaplan. När vi har hemmaplan är vi favoriter. IFK har ett mycket bra lag med spelare som Magnus Eriksson, Jörgen Svensson, Henrik Nebrelius m.fl., säger Daniel.

Eric Fischbein tyckte inte att det var någon bra idé att lägga derbyna så nära inpå varandra.

– Dåligt av förbundet att lägga två derbymatcher så nära in på varandra, muttrar Eric lite grann.

Det ser bra ut i IFK-truppen inför söndagens match. Frågan är om Jonas Wirmola får spela från start eller inte.

– Delikat problem, Martin Alm och Baskim Sopi var tydligen mycket bra mot Gefle, påpekar IFK Malmös klubbchef Michael Ljungberg.