IFK Malmö förlorade derbyt mot Landskrona BoIS inför storpublik, 4023 åskådare på Malmö IP. Landskrona vann rättvist med 1-0 men med lite tur kunde det slutat oavgjort.

– Matchen avgjordes sista tredjedelen, där BoIS var bättre. Nöjd med hur vi genomför matchen, men fortfarande går inte sista passet fram och vi skapar inte särskilt många heta lägen, säger IFK-tränaren Patrik Johansson, som kan tänka sig att det blir samma matchbild om en vecka.

Den stora publiktillströmningen gjorde att matchstarten fick skjutas upp tio minuter.

– Vi är givetvis glada för att så många sökt sig hit för att se IFK Malmö-Landskrona BoIS, säger speakern Torbjörn Karlsson innan matchen.

Det var en jämn första halvlek, med mycket tuffa närkamper och dueller från första början. En del chanser skapades också Jörgen Svenssons nickskarv och Glenn Holgerssons frispark hörde till hemmalagets farligaste chanser. Bästa chansen i den första matchen hade bortalaget, Landskrona BoIS:s Magnus Karlsson. Efter 39 minuter hade han ett skott från nära håll, som tvingade IFK-målvakten Frederick Enaholo till en jätteräddning.

– Det var en match med högt tempo och många fasta sitouationer, poängterar Patrik.

I pausen hyllades den gamla IFK-målvakten Henry "Chrischan" Christensson som tidigare i år hade fyllt 75 år. Han firades med gula blommor, skumpa och ett skånskt trefaldigt leve.

Landskrona började bäst i den andra halvleken och efter 52 minuter hade Danijel Milovanovic ett skott som Malmö-målvakten Frederick Enaholo enhandsräddande tippade över målet.

Efter 65 minuter hade Landskrona ytterliggare två chanser. En Landskrona- spelare skjuter ett skott som Enaholo gör en jätteräddning på, men dock släpper han retur till en annan BoIS-spelare som skjuter. Enaholo gör på nytt en jätteräddning som dock går till hörna via ett par spelare.

Detta skulle visa sig vara upprinnelsen till Landskronas ledningsmål. På hörnan nickar skyttekungen Daniel Nannskog in 1-0.

– Matchen blev som vi trott och hoppats. Vi såg starkare ut i andra halvlek. Vi spelade stundtals mycket bra och hade några heta lägen, men det kunde lika gärna blivit så att IFK kvitterat i slutet, poängterar BoIS-tränaren Jan Jönsson.

IFK ligger på för att kvittera och skapar också några chanser, varav en jättechans efter 75 minuter då Johan Åkesson kommer i bra skottposition nära målet, men Åkesson bränner på ett skott som går på tok för högt över. Pressen fortsätter men ger ingen utdelning utan Landskrona vinner klart rättvist.

Bäst i IFK var målvakten Frederick Enaholo, som gjorde en kanonmatch. Han gjorde många förträffliga räddningar och var planens bästa spelare. Bäst i Landskrona var backen Magnus Karlsson.

– Vi hade en stabil backlinje, Afo var nära att ställa till det i slutet, avslutar Jan Jönsson.

Om precis en vecka, söndagen den 29/7 spelas returen i Landskrona, förhoppningsvis en ny publikfest! För det var festligt på Malmö IP även om hemmahjältarna i "di gule" förlorade.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: LANDSKRONA BOIS
Awayteam form: –
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 4023
Referee: Stefan Ragnarsson, Spånga, Robert Brodin, Lindås, Lars-Göran Johansson, Älmhult
Goal: 0-1 (66) Daniel Nannskog
Homewarning: Jonas Wirmola
Home sent of: –
Homempv: Frederick Enaholo
Awaympv: Magnus Karlsson
Hometeam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Jonas Wirmola
Glenn Holgersson

Jimmi Olsson
Eric Fischbein
Patrik Larsson

Henrik Nebrelius
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Johan Åkesson (Eric Fischbein 64)
Jens Nordström (Henrik Nebrelius 69)
Baskim Sopi (Jörgen Svensson 78)
Jonas Danielsson
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –