Tung förlust för IFK

IFK Malmö fick ingen revansch mot GAIS. Kvalförlusten 1980 lever fortfarande kvar som ett otäckt spöke. Ett viljelöst IFK Malmö fick se sig besegrade med hela 5-0 av ett pånyttfött GAIS, signerat fyramålsskytten Mattias Gravem.

– Innan matchen pratade vi om att börja bra, pratade också om att tidigt pressa tillbaka GAIS, men i stället blev det tvärtom, poängterar den besvikne IFK-tränaren Patrik Johansson.

– Fantastiskt roligt att vinna och göra mål. Härligt att få börja med ett tidigt mål, säger GAIS-tränaren Lennart Ottordahl.

Det började inte alls bra för "di gule". GAIS tog kommandot direkt och tog ledningen efter två minuter. Nyförvärvet Mattias Gravem sprang sig fri och kunde enkelt skjuta in bollen bakom en chanslös Frederick Enaholo i Malmö-målet.

Efter 14 minuter kommer Jörgen Svensson helt fri på kanten med GAIS-målvakten, men denna gör en jätteräddning till hörna. I stället kommer som på en beställning 2-0 till GAIS i den 17:e minuten efter sjabbel i IFK-försvaret. Åter igen heter målskytten Mattias Gravem. Vilken succé för debuterande nyförvärvet från allsvenska IFK Norrköping.

IFK Malmö ligger på för reducering och efter 19 minuter kommer Jens Nordström springandes på kanten och skjuter ett skott som går strax utanför bortre stolpen. IFK-pressen blir allt värre och efter 28 minuter har en fri Henrik Nebrelius bara att sätta in bollen, men skjuter ett skott strax över målramen. Men som det inte var nog så kommer 3-0 till GAIS efter 40 minuter då det andra nyförvärvet Ville Viljanen nickar in bollen. IFK-pressen försvinner och spelet jämnas ut.

– Hade tre chanser som vi skulle satt i den första halvleken. Sedan bjuder vi GAIS på två första målet och sedan får de dessutom ett tredje, kommenterar Patrik.

Andra halvlek inledds med pressande från "di gules" sida och efter 48 minuter hamnar bollen hos en fri Jens Nordström, som dock bränner på ett på tok för hårt skott som går högt över. Spelet jämnades ut I stället för IFK-reducering gjorde GAIS ytterliggare ett mål. Ett skott från Mattias Gavrem efter 79 minuter touschade en IFK-försvarare in i mål.

– Två kanonchanser i början av andra halvleken, vi hade som vanligt oförmågan att inte kunna trycka in bollen, berättar IFK-tränaren.

– Höll uppe spelet bra i dag, fick alternativet med djupledslöpande forwards nu när Gravem kommit. Besvärligt om det blivit 3-1, i stället för 4-0, poängterar Ottordahl.

Men det var inte nog med detta efter att IFK-målvakten blivit rundad kunde Mattias Gavrem enkelt slå in sitt fjärde mål för kvällen efter 85 minuter. Det var som för gjort i dag för IFK.

– Mycket besviken, svårare att vara tippade segrare, där vi skall leda matcherna i stället för att slå ur underläge, säger IFK-tränaren.

Sammanfattningsvis var det en mycket svag IFK-insats. Man gjorde årets sämsta match. Förutom att försvaret var vidöppet fanns det ingen aggressivitet i "di gules" spel. IFK Malmö skapade en rad chanser, men som vanligt lyckades man inte förvalta dessa. Avsluten var inte bra och sista passningarna innan avsluten gick för det mesta fel. Signifikativt var att båda lagen hade vars sex skott på mål. Skillnaden var att GAIS satte fem av dessa, medan IFK inte satte ett enda.

Jörgen Svensson och Eric Fischbein fick båda varningar i dag, båda två är i och med detta avstängda nästa match mot Västerås SK. Till denna svåra bortamatch kommer dock Jimmi Olsson tillbaka efter sin avstängning och kan då vara ett alternativ till Fischbein på mittfältet.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: GAIS
Awayteam form: –
Scorehalf: 0-3
Scorefull: 0-5
Arena: Malmö IP
Crowd: 901
Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Fredrik Isacson, Skövde, Marie-Louise Svanström, Trollhättan
Goal: 0-1 (2) Mattias Gravem, 0-2 (17) Mattias Gravem, 0-3 (40), Ville Viljanen, 0-4 (79) Mattias Gravem, 0-5 (84) Mattias Gravem
Homewarning: Eric Fischbein, Jonas Danielsson, Jörgen Svensson
Home sent of: –
Homempv: Jens Nordström
Awaympv: Mattias Gravem
Hometeam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Patrik Larsson
Eric Fischbein
Johan Åkesson

Henrik Nebrelius
Jörgen Svensson
Jens Nordström
Hometeam Sub: Jonas Danielsson (Johan Åkesson 66)
Magnus Eriksson (Eric Fischbein 72)
Roger Nilsson (Henrik Nebrelius 83)
Daniel Karjalainen
Kenneth Mattsson (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –