Statusrapport inför matchen IFK Malmö – GAIS

Den svenska fotbollshistorien innehåller många stora dramer. Ett av de allra största hade tisdagens Superettan-motståndare IFK Malmö och GAIS som huvudrollsinnehavare

Ingen som fanns på plats den gången 1980 när det begav sig kan någonsin glömma de osannolika slutminuterna. Knappast någon annan, som fått det beskrivet för sig, heller.

Bakgrunden var att IFK Malmö ledde dåvarande division 2. En tabellplacering som gav direkt uppflyttning till allsvenskan. Med två omgångar kvar räckte det med två poäng (lika med en seger eller två oavgjorda matcher på den tiden) för att IFK skulle säkra slutsegern i serien.

IFK Malmö mötte Hässleholm borta. Det blev 0­-0 sedan IFK-målvakten Bosse Theander räddat en straff. Föga anande att just straffsparkar skulle bli minst sagt ödesdigra söndagen efter, då IFK skulle möta just GAIS hemma på Malmö stadion.

Trots att GAIS också hade chansen att gå upp (via seger i Malmö samtidigt som Örgryte skulle tappa poäng hemma mot Grimsås) var den gula optimismen stor inför slutomgången. En poäng skulle ju räcka och IFK hade inte förlorat en enda hemmamatch på hela säsongen. Det rådde stor uppståndelse. Kvällsposten gav ut en bilaga inför matchen, TV fanns på plats (vilket sannerligen inte hörde till vanligheterna då) och över 20.000 åskådare fyllde stadions läktare den kulna oktobereftermiddagen.

Allt såg ut att gå vägen för IFK. När det återstod två minuter av matchen var ställningen 0-­0. Precis vad som behövdes för IFK:s del. Fotograferna flockades kring IFK-bänken där tränaren Kajan Sandell, övriga ledare och avbytare väntade på den förlösande slutsignalen. Då hände det som inte fick hända.

GAIS Gerhard Fernandez slog ett inlägg från vänster. IFK-backen Peter "Steget" Svensson gick upp för att nicka bort bollen, men utrusande Bosse Theander skrek att bollen var hans, vilket fick "Steget" att dra undan huvudet. Varpå Theander missade bollen. Gaisaren Lars-Inge Andersson nickade mot det övergivna målet där IFK-backen Benny Ohlsson kastade sig och slog bort bollen med handen.

Solklar straff, som Sten Pålsson inte gjorde något misstag på. Även om Bosse Theander var på bollen och alltså snubblande nära att rädda straffsparken. Eftersom det stod 2­-2 på Nya Ullevi mellan Örgryte och Grimsås var GAIS i det läget klart för allsvenskan. Tala om scenförändring. Och det var inte nog med detta.

På övertid fick nämligen Örgryte, i sin tur, en straffspark. Denna förvaltade Stig-Olof Berg på bästa sätt, vilket således skickade Örgryte till högsta serien. Det mentalt knockade IFK Malmö-gänget fick alltså snabbt sällskap av nästan lika bedövade gaisare. Sten Pålsson lär till och med ha antytt att han skulle missat straffen om han vetat att Örgryte skulle vinna, och GAIS tränare Tom Lilledal förkunnade storsint att han "tyckte mer synd om IFK Malmö än han gladdes med Örgryte".

Förutsättningarna inför tisdagskvällens repris av denna historiska match är naturligtvis inte lika upphetsande. Men IFK Malmö kan faktiskt fortfarande haka på tabelltoppen vid en seger, samtidigt som GAIS är i desperat poängbehov för att kravla sig upp ut bottenträsket. Tänkvärt i det sammahanget är att GAIS förra året spelade i allsvenskan och IFK Malmö i division 2.

För IFK:s del börjar antalet skador, varningar och annat bli besvärande. Hela sex spelare i startelvan (Baskim Sopi, Johan Åkesson, Eric Fischbein, Patrik Larsson, Henrik Nebrelius och Jörgen Svensson) har två varningar vardera och blir avstängda om de får ytterligare en.

Jimmi Olsson är redan avstängd, Marcus Nilsson och Dennis Nilsson fortfarande långtidsskadade. Detta samtidigt som Jonas Wirmola börjat sin pilotutbildning i Stockholm och alltså inte är tillgänglig för spel. Det innebär att den sista bänkplatsen tas av den 18-årige mittfältaren Daniel Karjalainen, en av de största talangerna i IFK Malmös allsvenska juniorlag.

Gästande GAIS har också problem med avstängningar. Trion Magnus Sköldmark, Ivan Ottordahl och Lars-Henrik Enered är borta från spel av den anledningen. I gengäld har göteborgarna förstärkt med två intressanta namn; Mattias Gravem, närmast från IFK Norrköping, och Ville Viljanen, med det engelska division 2-laget Port Vale som senaste klubbadress.

IFK MALMÖ (4-3-3)

Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Eric Fischbein
Patrik Larsson

Henrik Nebrelius (lagkapten)
Jörgen Svensson
Jens Nordström

Avbytare:

Kenneth Mattsson (målvakt)
Roger Nilsson
Magnus Eriksson
Jonas Danielsson
Daniel Karjalainen

GAIS – Spelartrupp:

Anders Holmberg (mv)
Marcus Karlsson (mv)

Lukasz Chmaj
Magnus Sköldmark
Lars-Henrik Enered
Bobbie Friberg da Cruz
Olof Magnusson
Erlendur Hilmarsson
Daniel Blomgren
Magnus Jacobsson

Patrik Jacobsson
Björn Enqvist
Jörgen Hellkvist
Mattias Ekberg
Fredrik Lundgren
Ivan Ottordahl
Dag Magnusson
Aram Ibrahim

Mathias Gravem
Ville Viljanen
Henrik Persson
Ilyas Saglomoglu
Tomas Johansson
Daniel Milicevic
Mathias Larsson