Patriks krönika: "Effektivitet är nyckelordet"

Det var mycket viktigt och skönt att ta en trepoängare mot Öster. Den var viktig för att få lite andrum men även därför att vi hade haft sex omgångar i rad utan vinst. Det var också mycket skönt att skapa så många klara chanser som vi gjorde samt att göra tre mål och inte släppa in något.

Ett par reflektioner kring matchen är dock intressanta att lyfta fram lite tydligare. Stundtals under våren har vi haft bollen väldigt mycket och mot många lag har vi kunnat föra spelet. Det innebär att man ofta trycker tillbaka motståndarlaget en bra bit in på egen planhalva, med den följden att det blir mindre ytor att anfalla på och följaktligen svårare att skapa målchanser. Vi har gjort tre mål i två matcher mot VSK och Öster. Två matcher där motståndarna klart har fört spelet och tryckt tillbaka oss, men där vi trots litet bollinnehav har skapat minst lika många(VSK) eller fler(Öster) målchanser.

Effektivitet är nyckelordet, det gäller att skapa målchanser men framförallt att ta vara på de man får. Hur många gånger har man inte lämnat en fotbollsplan och kännt att den här matchen förde ju vi, den skulle vi ha vunnit.

Många betraktar lag som försvarar sig långt tillbaka som defensiva, men kanske har man ett offensivt syfte med att dra sig tillbaka, t ex att skapa större ytor att anfalla på när man vinner bollen. Gör man ett internationellt svep kan man konstatera att väldigt många av lagen ute i Europa väljer att försvara sig långt tillbaka på egen planhalva. Någon sa en gång att "mål förtjänar man inte de gör man". I framtiden är jag helt övertygad att det gäller att ännu mer samla sitt lag i försvarsspelet för att sedan när du har vunnit bollen anfalla ännu snabbare och mer effektivt med många spelare så att du kan skapa målchanser innan motståndarna har hunnit att formera sig. Se bara på Michael Owen och Emile Heskey som är fantastiskt skickliga anfallsspelare när de får stora ytor att anfalla över efter t ex en snabb kontring. Det var bara lite funderingar om fotboll och effektivitet.

Nu väntar närmast Frölunda borta, en mycket svår match. Jag såg deras match senast mot Assyriska 1-1. De har många bollskickliga spelare som håller hög klass, men de har haft lite svårt att avgöra matcher. De har en tabellrad som påminner om vår med väldigt många oavgjorda. Ruddalen bjuder på en mycket bra fotbollsplan trots mycket regn och jag förväntar mig en intressant match. Martin Alm är tillbaka efter sin avstängning mot Öster, medan Jonas Wirmola är avstängd och inte tillgänglig.

Annars är alla andra i truppen tillgängliga och i mycket god form. Laget tas ut idag efter träningen och det är en angenäm uppgift att ta ut ett lag när man har alla friska och rejält sugna. En styrka för oss är att alla spelare i truppen håller division 1 klass vilket gör att vi har kunnat rotera på många spelare i matcherna.

Det är mycket tufft att spela trettio matcher med i stort sett samma lag, det klarar inget lag av. Det behövs en bred trupp för att klara skador, avstängningar och dåliga formkurvor. Det känns verkligen som vi har den bredden på vår trupp.

Gulingar! Vi syns på Ruddalen och vi satsar på tre poäng!

Fotbollshälsningar
Patrik Johansson