Kämpatakter räckte inte för "di gule"

Ett tappert kämpande IFK Malmö fick se sig besegrade med 3-1, sedan innerbacken Baskim Sopi blivit utvisad efter 22 minuter.

– Vi började trögt och vaknade sedan upp vid vårt ledningsmål. Det var en jobbig match för oss med en massa olyckligheter. Utvisningen kom att prägla matchen, poängterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Frölunda började bäst och efter fyra minuter missade man öppet mål. Man skapade sedan en rad chanser innan Malmö kom in i matchen. Efter 14 minuter går en passning från Marcus Nilsson till Henrik Nebrelius som skjuter i stolpen, bollen går sedan ut till försvaret som rensar till hörna. På den efterföljande hörnan flyger bollen fram till Glenn Holgersson som från ett svårt läge ute vid 25 meter skjuter bollen ribba in.

– Vi hade problem med Malmös fasta situationer, säger Frölunda-tränaren Lars-Olof Mattsson.

Efter 22 minuter kom en rejäl kalldusch för "di gule". Domaren anser att Baskim Sopi tagit bollen med handen och blir utvisad som följd samtidigt som han blåser straff. Björn Lundberg tar sats men Malmö-målvakten Frederick Enaholo gör en kanonräddning, första returen räddas också men på andra returen är Dorde Uzelac framme och slår påpassligt in kvitteringen.

– Bollen rörde inte Sopi, den rörde däremot Martin Alm men den bara touchade honom, tycker Patrik men Sopi själv var av en annan uppfattning.

– Jag höll armen längs med kroppen, det var inte alls min avsikt att stoppa bollen med handen. I det läget var det ingen utvisning eftersom armen inte var fri, säger en mycket knäckt Baskim Sopi.

Det blir stirrigt hos Malmökamraterna som tidigare under säsongen varit befriade från utvisningar. Bara två minuter senare tog Frölunda ledningen. En tillrasslad situation efter hörna hamnar hos Ola Johansson som slår in bollen.

IFK tilläts sedan ta över spelet, Frölunda backar hem och satsar på kontringar. En frispark från Glenn Holgersson efter 32 minuter går via Magnus Eriksson som tvingar målvakten att med bollen mellan händerna tippa bollen över till en hörna som skulle visa sig vara ännu mer farlig. Ett inlägg efter hörnan från Glenn Holgersson hamnar hos Magnus Eriksson som tvingar målvakten tippa bollen i ribban. När bollen sedan studsar ner lyckas en Frölunda-försvare rensa undan till hörna.

– Vi hade svårt att få ordning på försvarsspelet som var passivt. Sedan lyckades vi inte förvalta våra chanser, säger Patrik.

Det blir heta känslor hos Malmöbänken på övertid i den första halvleken. Marcus Nilsson har slagit in bollen i mål och domaren Keijo Hyvärinen dömer också mål, men efter att fått assisterande domaren Marie-Louise Svanströms uppmärksamhet ändrar han beslutet efter att han ansett att målvakten blivit attackerad av Marcus Nilsson och dömer således inte mål, vilket fick IFK-tränarna Patrik Johansson och Tommy Hansson att bli lite argsinta.

– Det skulle varit mål. Domaren som var fem meter ifrån situationen förlitade sig på den assisterande domaren som var kanske 40 meter därifrån, dundrar Patrik.

Frölunda tog över i den andra halvleken och efter 52 minuter sätter Björn Lundberg 3-1 med ett kanonskott. Spelet jämnades ut efterhand. Frölunda skapde några chanser i den andra halvleken medan IFK bara hade en enda och den kom efter 85 minuter.

Jörgen Svensson tar emot en bra djupledspassning och får i väg ett bra skott som Frölunda-målvakten John Alvbåge snyggt räddar. Frölunda vinner rättvist, men det var en dålig match både ur spelmässig och underhållsmässig vinkel, i alla fall i den andra halvleken.

– Vi spelade uruselt, men vi ville vinna mer än Malmö eftersom vi ligger några poäng bakom dem. Tredje matchen i rad som motståndarlaget får en man utvisad, men första gången vi går segrande ur striden så man får vara nöjd med poängen, poängterar VF-tränaren L-O.

IFK Malmö gjorde således ingen höjdarmatch men det fanns en som höll allsvensk klass – målvakten Frederick Enaholo som gjorde flera högkvalificerade räddningar, bl.a. dubbelräddningen vid straffen. Hemsidan lyckades efter matchen fånga Frederick som är på kurs i tjänsten och därmed var kvar i Göteborg.

– Jag måste var nöjd med min insats, gjorde många fina räddningar speciellt på fasta situationer. På grund av kursen kommer jag att missa träningen måndag och tisdag.

Det gäller nu för IFK Malmö att komma igen och till nästa match mot Enköping flygs Jonas Wirmola ner från Stockholm för att ersätta Baskim Sopi som innerback.

Hometeam: VÄSTRA FRÖLUNDA IF
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 2-1
Scorefull: 3-1
Arena: Ruddalens IP
Crowd: 507
Referee: Keijo Hyvärinen, Haparanda, Fredrik Isacson, Skövde, Marie-Louise Svanström, Trollhättan
Goal: 0-1 (14) Glenn Holgersson, 1-1 (24) Dorde Uzelac, 2-1 (26), Ola Johansson, 3-1 (52) Björn Lundberg
Homewarning: Niclas Galle
Home sent of: –
Homempv: John Alvbåge
Awaympv: Frederick Enaholo
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Jimmi Olsson
Jonas Danielsson
Patrik Larsson

Magnus Eriksson
Henrik Nebrelius
Marcus Nilsson
Awayteam Sub: Jens Nordström (Magnus Eriksson 56)
Eric Fischbein (Jimmi Olsson 66)
Jörgen Svensson (Marcus Nilsson 75)
Roger Nilsson
Kenneth Mattsson (målvakt)