Profilen: Frederick Enaholo "Vi har ett kanongäng"

Han hade stiftat bekantskap med de flesta allsvenska avbytarbänkar. Suttit timtals och milstala i spelarbussar utan att få spela en enda minut. Och medan fotbollslivet log åt Trelleborgs FF:s andra målvakter hånlog det mot Frederick Enaholo.

Under flera år hade han en av fotbolls-Sveriges mest otacksamma uppgifter: att stå i skuggan av jättar som Daniel Andersson och Andreas Isaksson. Det var någonstans på en mörk motorväg i Sverige, som Frederick fattade sitt beslut: Nu fick det vara nog.

Efter säsongen 1997 slängde han in målvaktshandskarna i en garderob och flyttade upp från avbytarbänken till läktarplats för att se fotboll. Men när Daniel Andersson, numera i AIK, blev skadad 1999 och TFF "bara" hade en ung Andreas Isaksson att tillgå övertalades Frederick Enaholo att göra comeback som backup till Andreas.

Det tackar IFK Malmö för i dag. För plötsligt fick Frederick aptit på fotbollen igen. När IFK Malmö storsatsade inför förra säsongen nappade han på IFK:s värvarkrok och sedan dess har han radat upp stormatch efter stormatch.

– Jag har aldrig haft så kul på en fotbollsplan som de här säsongerna, säger Frederick.

– Vi har ett kanongäng, både på och utanför planen. Och frågan är om jag varit bättre än vad jag är nu.

Det har han knappast. Trots att otäckt många bollar hamnat bakom Frederick är de få som lastar honom för något baklängesmål. Frederick Enaholo har varit en extrem tillgång i IFK Malmö under två säsonger.

– Som målvakt är det speciellt att sitta på bänken. Man får bara spela om förstemålvakten blir skadad eller sjuk. Som utespelare luftas man oftare även om man inte är ordinarie, säger han.

När han kom till IFK Malmö gjorde han det tillsammans med en rad för honom kända ansikten. Fredrik Sandell, Johan Åkesson, Jörgen Svenson och Jonas Danielsson var killar han spelat med tidigare.

– Den satsning som IFK Malmö presenterade var spännande. Klubben värvade klokt och smart. Fick spelare som passade ihop även socialt och det betalade sig, menar Frederick.

Inför debuten i Superettan köptes det lika sparsamt. Patrik Larsson och Jimmi Olsson var de enda nyförvärven när säsongen startade. Sedan anslöt sig Jonas Wirmola.

– Jonas är en enorm tillgång på planen. Synd bara att han drar på sig så många varningar att han ofta tvingas vara utanför, säger Frederick Enaholo med glimten i ögat.

Han ser fram med tillförsikt fram mot nästa säsong. – Då kan vi mycket väl vara med och kriga om en allsvensk plats. Får vi bara hit en riktig målskytt ska vi fightas om en topplacering.

– Redan den här säsongen har vi skakat alla topplagen. Det visar vilken kapacitet som finns i det här gänget. Det enda som saknats är den där målskytten.

Frederick Enaholo:
Ålder: 30
Familj: Frun Karolina och dottern Celine
Yrke/utbildning: Säljare
Längd: 183 cm
Vikt: 82 kg
Klubbar: FK Vojvodina Novi Sad, IFK Trelleborg, Trelleborgs FF, IFK Malmö
Fritidsintressen: Bilar, kläder
Favoritlag förutom IFK Malmö: Inter, Barcelona, Helsingborgs IF
Övrigt: –