Statusrapport inför matchen Umeå FC – IFK Malmö

IFK Malmö har en mycket tuff match att vänta när man på söndagen ska ta sig an redan nedflyttningsklara Umeå FC på Sandåkerns konstgräs.

– Ett skickligt fotbollslag, som spelar 4-4-2. Umeå är bollskickliga, men har varit mycket ojämna. De vill säkert avsluta på ett snyggt sätt, poängterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com

Umeå FC bildades så sent som 1987 efter sammanslagning av seniorlagen i Sandåkerns SK och Tegs SK. Man var uppe och vände i Allsvenskan 1996, men sejouren blev endast ettårig. Efter att ha slutat elva i serien förlorade man kvalet mot Ljungskile SK. De följande två åren var man på vippen att återkomma till Allsvenskan, i kvalet 1998 förlorade man mot Örgryte IS.

Men den två senaste åren har varit tuffa för Umeå, både sportsligt och ekonomiskt. Efter att med nöd och näppe klarat sig kvar 1999 och 2000, blev årets säsong som innebär degradering ett bakslag. Föreningen har dragit på sig stora skulder på grund av spelarköp. Betalar man inte in skatteskulden på 1,2 miljoner kronor snarast kommer kronofogden i Umeå att lämna in en konkursansökan. Förutom obetalda bank- och skatteskulder har man också stora skulder till Umeå kommun för planhyror.

IFK Malmö ändrar om en del i laget. Baskim Sopi är avstängd och Jonas Wirmola kan inte närvara, vilket innebär att Jonas Danielsson går in som mittback bredvid Martin Alm. Frederick Enaholo återkommer i målet, medan Jimmi Olsson får fortsätta spela på Eric Fischbeins plats på mittfältet.

– Eric är inte "fit for fight" efter sin skada och jag ger Jimmi en chans till, säger Patrik som också väljer att ändra om i anfallet på så sätt att Roger Nilsson går in på Jens Nordströms plats.

– Roger Nilsson passar mycket bra på konstgräs.

Umeå saknar två mittfältare, ljumsskadade Martin Wiklund samt avstängde Sasha Hakami. Juniorspelaren Daniel Fajers får spela från start i anfallet.

– Vi spelar för att vinna och ska göra allt för att vi verkligen ska göra det. Har en del att spela för eftersom vi ska förhindra sistaplatsen, påpekar Umeå FC:s tränare Anders Attefjord.

IFK MALMÖ (4-3-3)

Frederick Enaholo (målvakt)

Anders Jemail
Martin Alm
Jonas Danielsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jimmi Olsson
Patrik Larsson

Roger Nilsson
Henrik Nebrelius (lagkapten)
Marcus Nilsson

Avbytare

Eric Fischbein
Jens Nordström
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Kenneth Mattsson (målvakt)

UMEÅ FC (4-4-2)

Robert Hedman (målvakt)

Jesper Sandberg
Anders Dahl
Henrik Folkesson
Björn Nilsson

Daniel Pettersson
Johan Nylund
Magnus Henrysson
David Lindgren

Magnus Barsk
Daniel Fajers

Avbytare

Tas ut matchdagen

Källa: "Umeå FC närmar sig konkurs" TT, 2001-10-04