Kontraktet säkrat trots förlust

IFK Malmö säkrade på söndagen definitivt ett nytt Superettan-kontrakt, trots att man fick se sig besegrade av Umeå FC med 3-2. Det räcker dock till nytt kontrakt eftersom GAIS spelade oavgjort, 1-1 mot Östers IF.

– Mycket besviken, det var första gången vi förlorade två matcher i rad, poängterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

– Nöjd med att vi vinner matchen. Efter att ha tidigt tagit ledningen tappade vi sedan koncentrationen och Malmö tilläts dominera fullständigt sista halvtimmen i första. Vi kom tillbaka i andra och visade upp ett bra spel, med bättre aggressivitet som räckte för att vinna, säger Umeå-tränaren Anders Attefjord.

IFK Malmö fick en mardrömsöppning och efter sju minuter tog Umeå ledningen genom Johan Nylund. Men IFK replikerade snabbt och fyra minuter senare kvitterade Jimmi Olsson på frispark.

– Vi fick en frispark, som egentligen skulle varit en straff, eftersom en av deras spelare tog bollen med handen, säger Patrik.

IFK Malmö tog sedan över, spelade bra och skapade en rad vassa chanser. Patrik Larsson slog ett inlägg till Henrik Nebrelius som i bra nickposition tvingade Umeå-målvakten Robert Hedman till en kanonräddning. Patrik Larsson har sedan en ännu friare nick, men på nytt kanonräddning av Umeå-målvakten.

Men i andra var det slut på IFK Malmös övertag och man tvingades göra ett målvaktsbyte.

– Kenneth fick hoppa in eftersom Frederick slog sin axel, vet inte om det är allvarligt eller inte.

Båda lagen skapade en del chanser, men det var inte IFK:s dag. 2-1 till Umeå kom efter 62 minuter sedan Magnus Barsk vunnit en duell med en IFK-försvare. 3-1 kom minuten senare genom Daniel Fajers. IFK Malmö hade en riktig kanonchans i den andra halvleken.

Johan Åkesson sköt ett skott på volley, som en Umeå-försvarare stående på mållinjen bröstade ut. Man fick också en reducering i den 85:e minuten. Magnus Eriksson får en djupledsboll bakom Umeås backlinje som han tar med sig och lägger in i målvaktens bortre hörn. Men det var en blek IFK-insats i den andra halvleken, vilket räckte för att Umeå skulle vinna.

– Mycket dåligt spel i andra, särskilt passningsspelet. Vi hade som vanligt svårt sista tredjedelen och att få den sista passningen att gå rätt, vilket vi måste jobba med inför nästa säsong.

Kenneth Mattsson gjorde en bra match sedan han kommit in i den andra halvleken och kan inte belastas för något av målen. Han gjorde bl.a. två kanonräddningar.

– Jag hade en del att göra och är nöjd med min egen insats. Däremot inte nöjd med att vi släppte in två mål i den andra halvleken och förlorade matchen, säger Kenneth.

Det återstår nu två omgångar av Superettan. Närmast väntar Motala borta för IFK Malmö, en match där man får klara sig utan Glenn Holgersson som drog på sig sitt tredje gula kort. Man avslutar sedan hemma mot Gefle IF.

Hometeam: UMEÅ FC
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 3-2
Arena: Sandåkerns IP, konstgräs
Crowd: 418
Referee: Stefan Johannesson, Stockholm, Johan Nyström, Enköping, Thomas Söderlind, Farsta
Goal: 1-0 (7) Johan Nylund, 1-1 (11) Jimmi Olsson, 2-1 (62) Magnus Barsk, 3-1 (63) Daniel Fajers, 3-2 (85) Magnus Eriksson
Homewarning: Jesper Sandberg, Johan Nylund
Home sent of: –
Homempv: Daniel Fajers
Awaympv: Glenn Holgersson
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Frederick Enaholo

Anders Jemail
Martin Alm
Jonas Danielsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jimmi Olsson
Patrik Larsson

Roger Nilsson
Henrik Nebrelius
Marcus Nilsson
Awayteam Sub: Kenneth Mattsson (målvakt, Frederick Enaholo 47)
Magnus Eriksson (Marcus Nilsson 70)
Jens Nordström (Roger Nilsson 76)
Eric Fischbein
Jörgen Svensson