"Vi har använt oss av åtta backar…"

Efter en tuff inledning på träningsmatchandet med flera förluster, nytt spelsystem, skador, sjukdomar och andra frånvaroanledningar börjar nu situationen se betydligt mer ljus ut.

Martin Alm och Glenn Holgersson är i full gång med träning igen och alla de småskador och förkylningar som vi har haft verkar nu släppa taget. Det ger oss en större möjlighet att få bättre kontinuitet i träning och matchning av laget. Efter att vi under fem matcher verkligen underpresterat både spelmässigt och resultatmässigt har vi nu valt att gå tillbaka till det spelsätt som vi använde oss av ifjol, där spelarna känner en betydligt större trygghet. Vi presterade, trots förlusten mot ett mycket bra Farum, årets bästa spel. En skugga som tyvärr faller över den matchen är att vi gör några mycket enkla misstag i egen backlinje vid tre utav målen, vilket det absolut inte finns utrymme för varken i tränings- eller seriematcher.

Det har varit lite av en tendens under våra träningsmatcher och en förklaring kan mycket väl vara att vi inte har haft någon större kontinuitet i backlinjen p.g.a. skador och sjukdomar. Under fjolåret använde vi oss av i stort sett bara fem backar, medan vi redan har använt oss av åtta backar samtidigt som vi ska spela in en ny målvakt. Inte lätt samtidigt som vi har mött betydligt tuffare motstånd än under fjolårets träningsmatcher. Nu när nästan alla är friska, Jimmi Olsson väntar fortfarande på sin comeback, det ser riktigt bra ut på träningarna och konkurrensen om platserna kommer att bli tuff.

Oavsett vad som har hänt med A-laget är ju det absolut största glädjeämnet för oss IFK:are att vi återigen producerar egna gula talanger. De här killarna är ju klubbens framtid. Ingen klubb kommer i framtiden ha råd att på lång sikt kunna köpa sig framgång utan alla klubbar måste vaska fram guldklimpar på egen hand. Redan har Andrei Moticeac, Blerti Kadriu, Daniel Karjalainen och Gergin Yilmaz debuterat i A-laget och ungefär ett tiotal av våra U-lagsspelare har varit uppe och tränat med A-laget under våren. Samtidigt har klubben anställt Jonas Wirmola som tipselittränare för att ytterligare förbereda de bästa talangerna inför det som elitfotbollen idag kräver. Jag spår en mycket ljus och spännande IFK-framtid med förhoppningsvis flera egna produkter i representationslaget kanske någon tar steget redan i år.

Kommande helg kommer vi att genomföra ett litet miniläger på hemmaplan p.g.a. att La Manga uteblev. Lägret avslutas med match mot Ystad IF på söndag klockan 12.00. Spelplats är lite osäkert ännu, men om det inte blir gräs spelas matchen på konstgräset. Därefter är det dags redan på onsdag den 20/3 mot Helsingborgs Södra och på lördagen den 23/3 mot hårdsatsande FC Trollhättan. Efter det väntar allsvenskt motstånd på skärtorsdagen mot Kalmar borta och på annandagpåsk hemma mot AIK för att följas upp av genrepet mot Växjö Norra lördagen den 6/4.

Nu blickar vi framemot ljusare tider med förhoppningsvis friska spelare, bra träningsmatcher med vinster, spännande IFK-talanger som tar för sig och en premiär mot Öster med fyllda läktare.

Gula hälsningar
Patrik Johansson