Stark insats mot AIK

IFK Malmö gjorde försäsongens i särklass bästa match efter att man visat upp ett mycket lovande spel. Man ledde i 80 minuter, men sedan förstörde en utvisning på Jörgen Svensson allt och AIK kunde vinna med 2-1.

– Det känns kasst att förlora, men jag måste ändå vara mycket nöjd. Vi gjorde vår överlägset bästa match och det fanns i stort sett inget att klaga på. Hela laget tog för sig rejält, poängterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Vi vann, vilket var målsättningen, men jag är trots det inte nöjd med vår insats. Första halvlek var riktigt dålig och andra var väl okey. Jag vill se bättre insatser av samtliga spelare, säger AIK-tränaren Peter Larsson.

"Di gule" inledde mycket piggt mot det för dagen vitklädda AIK och förde matchen inledningsvis. Man tar också ledningen i den fjärde minuten då Roger Nilsson slår in bollen efter ett fint väggspel med Jörgen Svensson på motståndarnas högerkant. AIK spelar dock upp sig något. Fasta situationer, d.v.s. hörnor och frisparkar var AIK:s styrka. Stefan Ishizaki skruvar en frispark i ribban efter en dryg kvart.

Efter 26 minuter slår IFK:s Bobby Kociski in bollen till Jörgen Svensson som får bollen att dansa på mållinjen innan den hamnar hos Magnus Eriksson, som inte heller lyckas få in bollen. Bobby Kociski kommer fri två gånger inom loppet av några minuter, men får inte till några riktiga skott. AIK:s Mats Rubarth och Martin Åslund bränner två vidöppna lägen innan paus, då man skjuter högt respektive en halvmeter över. Ungefär fyra chanser var hade lagen i den första halvleken.

Andra halvlek tar AIK över och IFK får svårt att orka med, men man håller ändå hela tiden spelet uppe. AIK ligger hela tiden på för en kvittering, men ett starkt IFK-försvar rensar. Anfallsmässigt är man hela tiden farliga

AIK:s Andreas Andersson skadade sig efter 65 minuter och tvingades utgå.

– Axeln gick ur led, men jag tror inte det är så allvarligt. Jag är inte alls nöjd med min egen eller lagets insats idag. Men det ska sägas att underlaget var mycket svårbemästrat och bollen studsade lite hit och dit. Att de inte fick utdelning på åttans (reds. anm. Bobby Kociski) frilägen berodde på underlaget, säger Andreas och fortsätter.

– Jag tror att IFK kommer bli en frisk fläkt i Superettan, de är inte så dåliga som de visat under försäsongen. Idag var de riktigt bra och hade det inte varit för utvisningen är jag tveksam om vi överhuvudtaget hade tagit poäng.

Jörgen Svensson får en armbåge av Benjamin Kibebe i den 83:e minuten som domaren inte ser. Jörgen ger tillbaka och domaren ser det, vilket såklart betyder rött kort. IFK tappar mycket i markeringarna och Patric "Långås" Andersson kvitterar efter en tillrasslad situation. Några minuter före full tid gör AIK segermålet. IFK går bort sig på en långboll från Jimmy Tamandi och via Stefan Ishizaki friställs Långås, som placerar bollen till vänster om IFK-målvakten Kenneth Mattsson

– Utvisningen var mycket tveksam, men grov eftersom det blev rött kort direkt. Jag befarar det värsta att Jörgen blir avstängd i premiären mot Öster. Det är i sådana fall ett stort avbräck för oss. Han var riktigt het, anser Johansson.

IFK-offensiven var starkare än på länge. Snabba kontringar, rejält med aggressivitet sista tredjedelen och starkt huvudspel. Bobby Kociski och Jörgen Svensson fungerade mycket bra som komplement på mittfältet till ensamma anfallaren Magnus Eriksson.

– Bobby är egentligen central forward, men han visade att han går att använda även på mittfältet. Han passade faktiskt riktigt bra där, särskilt med tanke på att vi kör med bara en anfallare.

– Lite lustigt att vi var så offensiva idag. Mot sämre motståndare har vi inte alls varit speciellt offensiva. Men i dag lossnade verkligen allt och det var ett skönt styrkebesked, säger IFK Malmös mittfältare Eric Fischbein.

I genrepet på lördag väntar Växjö Norra IF.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: AIK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 1-2
Arena: Hästhagens IP
Crowd: 600
Referee: Martin Hansson, Holmsjö, Magnus Sjöblom, Landskrona, Peter Magnusson, Malmö
Goal: 1-0 (4) Roger Nilsson, 1-1 (84) Patric Andersson, 1-2 (87) Patric Andersson
Homewarning: Bobby Kociski, Glenn Holgersson, Roger Nilsson
Home sent of: Jörgen Svensson
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Patric Andersson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Mats Wejsfeldt
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Bobby Kociski
Jonas Danielsson
Eric Fischbein
Roger Nilsson
Jörgen Svensson

Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Jens Nordström (Bobby Kociski 87)
Marcus Nilsson (Magnus Eriksson 87)
Johan Åkesson (Roger Nilsson 90)
Marcus Winqvist
Patrik Larsson
Wissam Barjawi
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Daniel Andersson

Jimmy Tamandi
Benjamin Kibebe
Per Nilsson
Teddy Lucic

Stefan Ishizaki
Martin Åslund
Svante Samuelsson
Mats Rubarth

Andreas Andersson
Patric Andersson
Awayteam Sub: Daniel Hoch (Andreas Andersson 65)
Gabriel Petrovic
Luke Casserly
Vyacheslav Jevtushenko
Daniel Örlund (målvakt)