Lasse Sandlin tippar Superettan 2002

Aftonbladets Lasse Sandlin är näste man i ifkmalmo.coms serie där det gäller att tippa Superettan 2002. I fjol tippade han IFK på en tiondeplats i år blir det en trettondeplats.

1. Mjällby AIF
Efter att ha snubblat på mållinjen tre år i rad. 1999 stryk mot Häcken i sista omgången, 2000 straffdramat mot samma Häcken, 2001 en utebliven straff i slutminuterna mot Norrköping ­ borde det få vara Mjällbys tur i år. Dessutom lär Tom Juma vara årets värvning i Superettan. En 25-årig kreativ mittfältare från Kenyas mästarlag Oserian Fastac FC, 25-faldig landslagsman och i december 2001 av Kenyas sportjournalister framröstad till Årets Spelare, "Red Bull Soccer Player of the Year".

2. BK Häcken
Samma försvar som ifjol, samma mittfält utom Kim Källström, samma anfall utom Jonas Henriksson nog borde det räcka till en topplats. Framförallt med förre helsingborgaren Jörgen Lennartsson som ny tränare.

3. Västa Frölunda IF
L-G Carlstrand är tillbaka efter fyra år av utflykter i Bosmans anda. Efter ett kraftsamlande mellanår satsar man nu uppåt igen, tyngre och mer aggressiva än ifjol. Lägg speciellt märke till 17-årige mittfältaren Peter Nyström!

4. FC Café Opera
Siktet är inställt på allsvenskan. Ifjol femma, i år kan det lätt bära ännu högre än denna tippade fjärdeplats. Imponerade både mot AIK (3-­4) och Hammarby (3-­2).

5. Östers IF
Vänder uppåt nu igen.

6. Trelleborgs FF
Målet är en snabb återkomst i Allsvenskan ­men man brukar behöva minst ett år i lägre serie för att samla trupperna.

7. IF Brommapojkarna
En blandning av gammalt (Kim Bergstrand, Mattias Johansson och Andreas Bild) och allt det unga som kommer fram i Stockholms främsta ungdomsförening på fotbollssidan. Räkna med att Andreas Bild, ny från Hammarby, blir en av Superettans dominanter i år.

8. Västerås SK
Imponerade mot Djurgården på Stadshagens grus, när jag såg dem.

9. Gefle IF
Sensationsfyra ifjol, ­själv hade jag tippat Gefle i allra lägsta regionen. Men Per Olsson är en förnuftig tränare och slipper han bara för många skador, det ser inte bra ut just nu ­så är man minst ett pålitligt mittenlag.

10. Assyriska Föreningen
Låter som en kulturkrock med Bosse Pettersson som tränare för det Assyriska som vi lärt oss spelar en attraktiv fotboll med mycket kortpassningspel. Inte högre än tia.

11. IF Sylvia
Ungefär samma plats i Superettan som storebror IFK tar i Allsvenskan.

12. IK Brage
Förlusten av U21-landslagsmannen Lasse Nilsson (Elfsborg) måste kännas.

13. IFK Malmö
Har bjudit på en del billiga mål under träningsmatcherna. Här gäller det att täta till försvaret.

14. Åtvidabergs FF
Inte är det som på Ralf och Rolands tid.

15. Enköpings SK
Klubbens ekonomiska bekymmer måste smitta av sig på laget.

16. Ängelholms FF
En nykomling får alltid svårt. Fast, ärligt talat, vet jag inte så mycket om laget.

Text: Lars Sandlin, Aftonbladet