Anders Behrmann tippar Superettan 2002

Dax för nästa tippare inför seriepremiären i Superettan 2002. Skånska Dagbladets Anders Behrmann som i fjol tippade IFK på en åttondeplats väljer i år att tippa gulingarna på en tolfteplats.

1. BK Häcken
Visst, Källström är borta, men Häcken har ingen press på sig att vinna någonting och det är ett perfekt utgångsläge för alla de talanger som klubben jämnt och ständigt plockar fram ur den göteborgska myllan. Bara 0-1 mot IFK Göteborg talar gott.

2. Västra Frölunda IF
Ett helt gäng framgångssugna ungtuppar med L-G Carlstrand som ledare. Kan bli hur spännande som helst. Frågetecken för målvakterna nu när Jankulovski flyttat till Norge.

3. Västerås SK
En liten chansning det här. Västerås har varit oerhört ojämnt de senaste åren, men nu tror jag att laget har tillräckligt med erfarenhet för att plocka bort de värsta svackorna. Ndugwa kan bli hur spännande som helst om han får chansen.

4. Trelleborgs FF
Svårast av alla att tippa. Har i stort sett samma lag som i fjol, men det händer inget i klubben. Man kan inte spara sig ur en kris i alla lägen. Kan lika väl hamna sist som vinna serien med 15 poäng.

5. Mjällby AIF
Det gamla vanliga. Laget tappar i stort sett allt men lyckas ändå hålla sig i toppen. Men nu saknas en viktig målspottare (Ekenberg till HIF) och Mjällby får det något svårare än tidigare. Ojämna träningsmatcher.

6. IF Sylvia
Superettans "käringlag" har verkligen visat musklerna på försäsongen. Pelle Anderssons fyra mål mot Syrianska imponerade och en hel del pigga inhopp från ungtupparna har märkts. Jodå, det kan nog bli en sjätteplats – minst.

7. FC Café Opera
Knappa förluster mot Djurgården och AIK följt av vinst mot Hammarby visar att "Fiket" håller hög kvalitet i år också. Dock blir det den gamla vanliga visan där Café Opera tappar mot slutet och trillar ner några placeringar.

8. Östers IF
Smålänningarna har flera spelare med allsvensk rutin och borde kunna hålla sig högt i tabellen. Men de gamle får nog vika sig i årets Superetta för de unge pigga.

9. IK Brage
Elva mål av Jörgen Sundström imponerar, det gör däremot inte tio insläppta på tre matcher på La Manga. Typiskt mittlag i årets Superetta.

10. Gefle IF
Fjolårets största överraskning. I år blir det knappast så mycket överraskande och med tanke på att de flesta lag trots allt blivit starkare, tror jag det blir betydligt tuffare för Gefle i år.

11. Enköpings SK
Inte mycket talar för att Enköping skall varken vara med i toppstird eller i bottenstrid. Laget mittemellan som kan blanda friskt mellan toppar och dalar.

12. IFK Malmö
IFK får det svårt i år. Försäsongen har inte varit sådär bländande och så en hel del strul med spelartruppen. Johansson lär få en tuff säsong på bänken.

13. Assyriska Föreningen
Att förlora mot division 2-lag så här sent på säsongen är inte bra. Det har varit tungt på träningsmatcherna och truppen verkar inte helt i balans. Kan ändå överraska.

14. IF Brommapojkarna
Allt beror på om Limpar spelar eller inte – och hur seriöst han gör det. Efter "Limpans" avhopp från DIF för något år sedan vågar man knappast lita på honom något mer. Tunt med etablerade spelare och framgångar. Åker ur.

15. Åtvidabergs FF
Tråkigt att klassiska Åtvidaberg åker ur igen. Mats Haglund har visserligen varit bra i anfallet under träningsmatcherna, men det är han ganska ensam om.

16. Ängelholms FF
Orutinerat lag, liten förening, inga vidare nyförvärv, ledsen ÄFF…det blir nog nedflyttning direkt.

Text: Anders Behrmann, Skånska Dagbladet