SUPERETTAN 2002 – JÄMNARE ÄN NÅGONSIN?

"Jämnare än någonsin" är en ständigt återkommande etikett när det gäller svenska fotbollsserier i allmänhet och Superettan i synnerhet.

Självutnämnda experter placerar lag i olika block, vilka kategoriseras som "favoriter", "mittenlag", nedflyttningskandidater", etc. Kanske för att det ju faktiskt är svårt att bedöma och jämföra slagstyrkan hos lag som i större eller mindre utsträckning bytt ut spelarmaterialet från förra säsongen.

Själv kan jag inte, hur mycket jag än skulle vilja det, sticka ut hakan och utnämna en seriefavorit, utan tvingas trist nog använda mig av den ovan beskrivna blockmodellen.

Årets serie ser nämligen…hm…jämnare ut än någonsin. Det finns ingen kristallklar favorit. Båda "ex-allsvenskarna", Trelleborgs FF och BK Häcken, har tappat viktigt folk och får nöja sig med att placeras i den allmänna favoritskaran…till vilken jag räknar följande lag:

BK HÄCKEN
Kim Källström går naturligtvis inte att ersätta men i ex-HBK-aren Jonas Axeldahl har Hisingeklubben fått en rutinerad forward som med sin snabbhet kommer att betyda mycket. Andreas Tell, ny från Gunnilse, öste in mål i division 2 ifjol och kan bli en sensation i Superettan. Häcken blir ett top 5-lag utan tvekan.

TRELLEBORGS FF
Kännbara förluster i form av mittfältarna Jens Svensson, Tommi Grönlund och Mika Kottila samt försvararen Mikael Danielsson. MFF-förvärvet Johan Laursen har sett pigg ut under försäsongen på ett TFF-mittfält som är det stora frågetecknet inför premiären. Mittbacken Peter Abelsson verkar vara närma sig den form som för två år sedan gav honom en chans i A-landslaget. Framåt hänger mycket på karaktäristiske måltjuven Greger Andrijevski. Top 5 om mittfältet håller måttet.

IK BRAGE
Laget har imponerat på försäsongen och bland annat slagit Djurgården med 3-0. Visst kommer finurlige forwardstalangen och U21-landslagsmannen Lars Nilsson (till Elfsborg) att saknas längst fram men nyförvärven Martin Karlsson (Slätta) Anton Susak (Öster) och Jörgen Sundström (Värtan) garanterar bredd i anfallet. Kan utmana "de stora"

ÖSTERS IF
Tror jag mycket på i år. Öster fick ett fint nyförvärv i nygamle anfallaren Andreas Ottosson, som kommer från en proffssejour i Norge. Växjögänget har imponerat stort på försäsongen och besegrade senast Kalmar FF på bortaplan. Har en bra mix av gammalt och ungt och kan sno åt sig en allsvensk plats.

Mittenlag med skrällvarning!

IF BROMMAPOJKARNA
Nykomlingen ser tung ut på pappret. Rutinerade Anders Limpar och Kim Bergstrand ger stadga åt BP:s högklassiga mittfält, där också nye Andreas Bild och arbetsmyran Fredrik Dahlin kommer att tillföra mycket. Enda orosmolnet är backlinjen. Hur mycket betyder förlusten av förra årets suveräne mittbacksklippa Max von Schleebrügge (Hammarby)?

FC CAFÉ OPERA
Niklas Larsson från Västerås SK är ett fint nyförvärv på mittfältet. I övrigt har Djursholmsklubben föryngrat leden. Tränaren Kjell Jonevret tror mycket på sitt unga lag och det gör jag också. Garanterat på övre halvan – top 5 med lite flyt.

GEFLE IF
Kontinuitet och rutin ska ta Gefle till allsvenskan. Det tror man i Gävle. Själv tror jag inte att det bär riktigt så långt men vill ändå varna lite för Gästrikarna. Laget är i stort sett intakt sedan förra året då Gefle gjorde en sensationellt stark comeback i Superettan, då laget slutade på en fjärdeplats. Top 5 om laget får en bra start.

"Bara mittenlag"

ASSYRISKA FÖRENINGEN
Ett kanonlån av Joel Riddez från Djurgården men vem ska göra målen?

MJÄLLBY AIF
Tuuunga förluster i Patrik Rosengren (Kalmar FF) och Marcus Ringberg (Norge).

I riskzonen:

Ängelholms FF
Har sett stabilt ut under våren och grejar nog kontraktet. IF Sylvia – målsprutan Nicklas Fredriksson har gått till "Peking". Västerås SK – svårplacerade. Har tappat duktige mittfältaren Fredrik Stenman.

Västra Frölunda IF
Ungt och hungrigt. Räcker det?

IFK Malmö
Se nedan…

Enköpings SK
Ekonomisk kris. Sportslig dito? Tappat rutin i form av Goran Jevtic och Zoran Petrovic?

Åtvidabergs FF
Profillöst. Hänger kvar tack vare hemmastyrkan.

Om "di gule":

Efter bara några månader i stan och ett antal tjuvtittar på träningsmatcher har jag redan odlat intresse och känslor för klubben.

Trots detta har jag mycket svårt att se att IFK Malmö klarar sig kvar i Superettan. Spelarmaterialet ser för tunt ut och resultaten på försäsongen lovar ju inte heller några stordåd precis, undantaget den fina insatsen mot AIK.

Om Bobby Kociski kommer upp i den nivå han höll i Högaborg för tre år sedan och stundtals under proffsejouren i Holland, kan Patrik Johanssons gäng hanka sig kvar…annars blir det tufft.

Slutligen, mitt tips i sin helhet:

1. IK Brage
2. BK Häcken
3. Östers IF
4. Trelleborgs FF
5. IF Brommapojkarna
6. FC Café Opera
7. Gefle IF
8. Assyriska Föreningen
9. Mjällby AIF
10.Åtvidabergs FF
11.IF Sylvia
12.Västerås SK
13.Ängelholms FF
14.Enköpings SK
15.Västra Frölunda IF
16.IFK Malmö

Text: Konstantin Foussianis, Kvällsposten

P.S Jag hoppas jag får fel och att artikeln kan fungera som lite tändvätska D.S