Ole Törner tippar Superettan 2002

Ifkmalmo.com avslutar i dag serien där det gäller att tippa Superettan 2002 med Ole Törner från Skånska Dagbladet. Törner som i fjol tippade IFK på en hedrande femteplats väljer i år att tippa gulingarna på en tiondeplats.

1. Trelleborgs FF
Jag tror att TFF kommer tillbaka till Allsvenskan direkt. Visserligen har laget av ekonomiska skäl släppt flera duktiga spelare, men det finns kvalitet kvar i laget. MFF-förvärvet Johan Laursen är en "Grönlund Light", i Superettan kan han axla finländarens roll. Mikael Danielson behövde en nytändning och jag tror inte att han hade fått den i TFF. Han var ärligt talat inte bra ifjor. Mika Kottila hade kapacitet. Synd bara att han – vad det nu berodde på – aldrig riktigt fick fram den i TFF. Och så vidare. Förra säsongen visade paret Daniel Nannskog/Danijel Milovanovic vad ett vasst anfallspar betyder i Superettan. I Greger Andrijevski/Jonas Nilsson har Trelleborgs FF något liknande. Håller sig Andrijevski skadefri kommer de två att göra 35-45 mål. Och behöver Jonas Nilsson ta steget ner på mittfältet är han kanske ännu bättre där. Lasse Larsson som numera är assisterande tränare till pålitlige Alf Westerberg gjorde tidigare ett suveränt jobb som Tipselittränare i TFF. Numera producerar klubben talanger.

2. Mjällby AIF
Ifjor kändes det som om jag var en av få som trodde att Mjällby skulle missa en allsvensk plats. I år är jag kanske en av få som tror att man ska klara en plats bland de två. Anledningen är paradoxalt nog den samma som då. Mjällby kommer alltid tillbaka, men gör det bäst när man får spela mot tipsen, inte med dem. Sillastryparlaget ska helst inte vara favorit. Det har nog med den envisa "vi snackar inte så mycket om det, men vi ska nog visa dem"-mentaliteten på Listerlandet att göra. Sensationellt nyförvärv i Thomas Juma från Kenya.

3. Östers IF
Efter att ha övervunnit sina ekonomiska svårigheter kan Öster bygga upp ett nytt bra lag. Tränaren Jevgenij Kouznetzov har hunnit en bra bit på vägen utan att rucka en tum på sina principer. Alla tilltänkta nyförvärv har varit tvungna att delta i träningarna för att bevisa att de har just de kvaliteter som passar in i Kouznetzovs anfallsinriktade spel. Många har ratats. Istället valde Öster att höja budet till sin egen Christer Thor som var på väg från klubben. Spelare som Stefan Paldan, Ludwig Ernstsson och Goran Jevtic räcker långt i landets näst högsta serie, och så har man en pinne i målet – förre Malmö FF-målvakten Björn "Pinnen" Stringheim. I träningsmatcherna har Öster bland annat slagit Kalmar FF. Strax före säsongstart har dock Öster drabbats av åtskilliga skador, vilket bör vara bra för IFK Malmö som möter dem i första matchen.

4. FC Café Opera
Cafét har vunnit alla sina träningsmatcher utom tre; mot Örgryte, AIK och Djurgården. Men man har slagit Hammarby. Som synes har man matchat flitigt mot bra lag. Profiler som Kaj Eskilinen, Goran Nikolajev (som öppnade suveränt, men tappade allt ifjor) och framförallt Jerry Månsson har fortfarande mycket att ge. Ny tränare i Kjell Jonevret från Västerås SK, vars stil nog går bättre hem i Cafét.

5. BK Häcken
Häcken i Allsvenskan är som en finne i den kroppsdel som bär lagets namn. Jag vill inte räkna bort laget från toppstriden. Men man bara måste ha tappat kvalitet på att förlora Kim Källström, Jonas Henriksson och Peter "Erra" Eriksson. Det mest spektakulära nyförvärvet Jonas Axeldahl kan förvisso snubbla in ett par mål. Jag har dock aldrig varit ett dugg imponerad av honom. Att jag har Häcken så högt beror istället på att det finns många duktiga spelare kvar med allsvensk erfarenhet; som Joakim Söndergaard, Peter Vougt och Ulf Hollsten och dessutom talanger som Dulee Johnsson och Tobias Hysén. Häcken är värt all respekt även om så få vill se dem som allsvenskar.

6. Västra Frölunda IF
Säljer sig själva som klubben med Superettans yngsta trupp, vilket passar väl in i Västra Frölundas roll som talangfostrare. Fråga IFK Göteborg var de hämtat sina bästa spelare de senaste åren. Satsade i ett tidigt skede på John Alvbåge som målvakt istället för Dime Jankulowski vilket bör ha stärkt Alvbåge. Har spelare som Anildo Spencer, den evigt skadade Hans Blomqvist och så är Lars-Gunnar Carlstrand tillbaka. Hamnar säkert på övre halvan.

7. Västerås SK
Pratade med IFK Malmös Fredrik Jönsson som spelade i VSK ifjor. Han har kvar kontakten med ett par gamla lagkamrater och berättade att tränarebytet från Kjell Jonevret till Kent Karlsson allmänt uppfattas som positivt. Skyttekungen Thomas Andersson har vänt tillbaka efter sejourer i Brage och Enköping. Har fått Nils Andén från Djurgården – alla Djurgårdare är bra tränade.

8. Gefle IF
Kom fyra som nykomling i Superettan förra året och överraskade de flesta, inklusive mig. Nu får laget svårare. Har bara vunnit två av elva träningsmatcher och vinsterna har kommit mot Slätta och Friska Viljor. Träningsmatcherna avgör förvisso inga serieplaceringar, men inte spelar ett lag på övre halvan på det viset. Gefle har dock fått behålla stommen i laget och kasar knappast hela vägen ner mot botten.

9. IK Brage
Inledde träningsmatcherna strålande med bland annat vinst mot Örebro och Djurgården. Efter det spelade man katastrofalt dåligt i La Manga. Hoppas inte att det beror på att det var först då man började träna ordentligt. Gjorde sent under försäsongen ett spektakulärt nyförvärv i Mattias Östberg från IFK Norrköping. Han får dock inte spela några tävlingsmatcher för Brage förrän den 1 juli. Då har Superettan avverkat 13 omgångar. Han provspelade för engelska Stoke och därför är spellicensen låst till juli. Stortalangen Colo Halit bröt skenbenet i en träningsmatch. Har tappat åtta spelare, men fått hyfsade nyförvärv i Anto Susak från Öster och Jörgen Sundström från Djurgården.

10. IFK Malmö
Ingen kan påstå att IFK Malmö imponerade fram till matchen mot AIK. Då visade man dock att det finns hög kapacitet i laget. Truppen är dessutom bredare än förra säsongen. I och med att Magnus Eriksson hittat formen och Bobby Kociski fortsätter att skapa chanser finns det hopp om att IFK Malmö i år ska börja göra alla de mål som saknades ifjor. Bakåt var IFK ett stabilt Superettanlag och ser ut att bli det i år också. Hur många andra lag har fyra mittbackar av IFK:s klass? Svåraste förlusten är Frederick Enaholo. Det är inte ett underbetyg åt Kenneth Mattsson utan ett konstaterande att han ska ersätta en av seriens bästa målvakter. Att IFK Malmö i år har ett reservlag är ett stort plus!

11. IF Sylvia
IFK Norrköpings lillebror är svår att få grepp om. Laget har förlorat sina två bästa spelare i skyttekungen Niclas Fredriksson – en spelartyp som många Superettanklubbar saknade – och spelmotorn Jojje Karathanasis. Det borde märkas. Problemet är att det inte gjort det. Sylvia har bara fortsatt att spela bra i träningsmatcherna och ösa in mål. Sylvia har bland annat slagit seriekollegorna Enköping och Åtvidaberg och spelat oavgjort mot Gefle. De få supportrar man har har dessutom noga noterat att laget spelat oavgjort mot IFK Norrköping och slagit Sleipner.

12. Assyriska Föreningen
Bosse Pettersson från Enköping ny tränare. Assyriska har bland annat tappat Metin Tasci, Jonas Nygren och Samuel Ayorinde. För att ersätta dem har man värvat den 27-årige montegrinen Nebosja Jovovic, med ett förflutet som proffsspelare i både Jugoslavien och Turkiet. Han beskrivs som en typisk targetplayer. Känns som om laget är lite på nedgång.

13. Åtvidabergs FF
Stolt historia, svag nutid. Har inte haft det så roligt de senaste veckorna. Det blev bara oavgjort i genrepet mot division 2-laget IFK Ölme, anfallaren Mats Haglund bröt vadbenet på träning och alla nyförvärven är inte lösta. Laguppställningen skrämmer ingen. Men tradition är alltid en positiv faktor, och den har Åtvid. Det är ingen klyscha att mediokra spelare kan höja sig i Åtvidabergs klassiska tröja.

14. Enköpings SK
Hur kul är det att spela med vetskapen att klubben har ett eget negativt kapital på sex-åtta miljoner kronor? Sämst av alla elitlag i Sverige. Om inte laget åker ur innebär kanske elitlicensen att det blir division 2 ändå. Och inte mycket verkar man ha lärt. Varför har det annars snackats om Johnny Rödlund som ett eventuellt nyförvärv?

15. IF Brommapojkarna
Här hade det varit kul att ha fel. Jag ser mycket hellre att den pålitlige talangfostraren och Sveriges största fotbollsklubb sett till antalet lag klarar kontraktet. Och visst finns det hopp med spelare som Anders Limpar, Andreas Bild och Kim Bergstrand i truppen. Felet är bara att alla tre för länge sedan passerat zenit i sina fotbollskarriärer.

16. Ängelholms FF
Har gått med raketfart genom seriesystemet. År 2000 spelade laget i division 3. Någonstans kommer rekylen. Visst finns det massor av charm med laget – jag har varit på "Änglavallen", den ser ut som vilken division 4-arena som helst och tränaren Lars Jacobsson nye sportchefen Per Flink gör underverk med små medel. Men verkligheten är ibland grym. Det fanns inte utrymme för någon som helst satsning. ÄFF bedömde inte att det fanns resurser att lösa Darko Marasovic, som gick till division 3-laget Bunkeflo IF och Mats Wejsfeldt, som gick gratis till IFK Malmö. Inspirationen räcker halva serien, sedan blir det jumboplatsen. Men åker Ängelholms FF ut gör man det med en mjuklandning utan att äventyra varken ekonomin eller ungdomssatsningen.

Text: Ole Törner, Skånska Dagbladet