Årets Superettanpremiär fick en något oväntad utgång när IFK Malmö besegrade topptippade Östers IF med 2-1, efter ett mycket bra spel i den andra halvleken. De nästan tusen åskådarna på Malmö Idrottsplats hade all anledning att vara nöjd.

– Jag är mycket glad över trepoängaren. Vi visste att matchbilden skulle se ut ungefär såhär och Öster spelade fin fotboll, poängterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Får gratulera IFK Malmö, de hade bra utdelning på sina chanser. Jag är såklart besviken över att vi förlorade, men får se långsiktigt. Det återstår trots allt 29 omgångar och spelet var mycket bra från vår sida, säger Östers IF:s tränare Jevgenij Kouznetsov.

Öster hade ett klart spelövertag, detta till följd av ett bra passningsspel och bolltempo. IFK hade uppenbara problem med att hålla i bollen inledningsvis i den första halvleken, men trots detta hade Öster svårt att skapa målchanser.

Det var också IFK som tog ledningen i matchen. Baskim Sopi snor åt sig bollen i ett Öster-uppspel efter 22 minuter och friställer Magnus Eriksson som med ett kanonskott strax utanför straffområdet skjuter in 1-0.

IFK-målvakten Kenneth Mattsson blir bortlurad efter 34 minuter, men en helt fri Mathias Johansson, tre-fyra meter från det öppna målet skjuter en meter över istället för en enkel bredsida. På övertid kommer IFK:s Magnus Eriksson i bra skottposition, men skjuter strax utanför.

Andra halvlek bestod av ett mer uppfinningsrikt spel från båda lagen. IFK-spelet i den andra halvleken höjdes flera nivåer jämfört med den första halvleken och man spelade mycket bra. Efter 55 minuter kommer Östers IF:s Mathias Johansson fram på kanten och har ett alldeles utmärkt läge för kvittering, men IFK-målvakten Kenneth Mattsson tar hand om bollen.

Öster pressade hela tiden, men IFK kontrade friskt. En lång utspark från Kenneth Mattsson landar hos Magnus Eriksson som passar igenom Öster-försvaret fram till Bobby Kociski som alldeles fri skjuter klockrent i stolpen den 65:e minuten.

– Vår backlinje agerade distinkt och tufft men i anfallsspelet var det för stillastående. De skapade många inläggssituationer, vilket är vår starka sida eftersom vi har bra huvudspelare, anser Patrik Johansson.

Innanför straffområdet landar bollen oturligt på Öster-spelaren Daniel Petterssons hand och domaren blåser straff efter 73 minuter. Straffen tar sedan Patrik Larsson enkelt hand om fram till 2-0. Öster skulle få sin reducering. Tio minuter senare nickas ett inlägg från Mathias Johansson i mål av Andreas Ottosson.

Öster valde att chansa med Ludwig Ernstsson från start, men han fick byttas ut efter 14 minuter eftersom han kände av sin skada i ljumsken. IFK:s Eric Fischbein har varit lite sjuk i veckan och fick utgå efter 56 minuter.

Nästa lördag väntar Enköpings SK för IFK Malmö. Ett lag som drabbats av stora ekonomiska problem. För Östers IF står nykomlingen Åtvidabergs FF för motståndet.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: ÖSTERS IF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 998
Referee: Åke Andreasson, Stenungsund, Mikael Nilsson, Stora Höga, Peter
Martinsson, Bunkeflostrand
Goal: 1-0 (22) Magnus Eriksson, 2-0 (73) Patrik Larsson (straff), 2-1 (83) Andreas Ottosson
Homewarning: Eric Fischbein, Glenn Holgersson
Home sent of: –
Homempv: Kenneth Mattsson
Awaympv: Dennis Velic
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Mats Wejsfelt
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Bobby Kociski
Jonas Danielsson
Eric Fischbein
Roger Nilsson
Marcus Nilsson

Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Patrik Larsson (Eric Fischbein 56)
Jimmi Olsson (Magnus Eriksson 73)
Fredrik Jönsson (Bobby Kociski 90)
Wissam Barjawi
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Björn Stringheim

Daniel Pettersson
Markus Jonsson
Goran Jevtic
Patrik Karlsson

Mathias Johansson
Dennis Velic
Stefan Paldan
Johan Mattsson

Andreas Ottosson
Ludwig Ernstsson
Awayteam Sub: Mikael Thomasson (Ludwig Ernstsson 14)
Daniel de Stefano (Johan Mattsson 79)
Joakim Karlsson
Peter Gitzelov
Peter Kennfors (målvakt)