IFK MALMÖ GAV SVAR PÅ TAL

2-0 (0-0) mot förra säsongens topplag Gefle – snacka om en härlig gul vecka! Först 2-1 borta mot Västerås i Superettan, sedan 3-1 borta i cupen mot Assyriska och så nu en imponerande trepoängare mot Gefle.

Patrik Johansson hade inför matchen snackat om att det var dags för "upp till bevis" även inför hemmapubliken. Hans adepter gav ett skönt svar på tal!

– Det här var utan tvekan vår bästa hemmamatch för säsongen, tycker IFK-tränaren Patrik Johansson när pulsen kommit ner på normal nivå.

De sista tio minuterna av matchen var ruggiga för alla gula anhängare. Men egentligen skulle de behagligt kunnat luta sig tillbaka och njuta. Enda kruxet var att IFK Malmö krånglade till det på slutet. Ett konstant spelövertag under den första halvleken borde betytt att IFK gått till pausvila med ett par måls ledning.

I anteckningsblocket finns åtminstone åtta klara målchanser noterade, men som så många gånger tidigare ville bolluslingen inte över mållinjen.

Främsta orsaken till detta var förstås Gefles målvakt Mattias Hugosson som gjorde en praktmatch mellan stolparna. Hans räddning när Glenn Holgersson avlossade sin vänsterkanon efter 20 minuter var vass. Hans fotparad på Marcus Nilssons skott i den första halvleken än bättre.

– Mattias höll oss kvar i matchen under den första halvleken. Att förlora är alltid trist, men den här gången förlorade vi mot ett lag som var betydligt bättre än vi, erkänner Gefles tränare Per Olsson.

Fem minuter in på den andra halvleken fick äntligen de 730 åskådarna på Malmö IP tillfälle att jubla. En härlig boll från höger av Johan Åkesson nådde fram till Marcus Nilsson som snyggt lyfte bollen över Hugosson och via stolpen rullade bollen i mål.

Marcus var ett vasst anfallsvapen och trivs ypperligt i den rollen. De som talar om omskolad mittfältare har inte helt rätt.

– Nä, jag värvades till IFK Hässleholm som anfallare men har i IFK Malmö mest fått spela på mittfältet, berättade Marcus.

Efter ledningsmålet skedde en märkbar scenförändring. Plötsligt fick Gefle betydligt mer att säga till om och bollen susade obehagligt nära Kenneth Mattsson vid ett par tillfällen.

– Problemet var att vi var så grymt heta och därmed drog på oss en rad lika onödiga som farliga frisparkar, tycker Patrik Johansson.

Det dröjde fram tills stopptid innan han kunde pusta ut. Då hittade Jonas Danielsson Magnus Eriksson på högerkanten. "Mange" tittade upp, såg Jörgen Svensson komma farande och slog ett väl avvägt inlägg som Jörgen nickade i mål.

Matchstatistiken säger en hel del om matchbilden. IFK Malmö hade tolv skott på mål, Gefle två. 6-3 i hörnor säger också en del. Men Patriks kritik gällande frisparkarna var motiverad. IFK Malmö fick sju frisparkar, Gefle 25.

Glenn Holgersson var för dagen uppflyttad från vänsterback till vänsteryttermittfältare.

– Glenn gjorde en jättejobb, berömmer Patrik Johansson.

Nu var det inget nytt infall som gjorde att Patrik möblerade om i laget. Matchdagen tvingades nämligen Patrik Larsson lämna återbud på grund av en knäskada.

– Jag fick en smäll på träningen i fredags. Jag blev läkarundersökt inför matchen och det rör sig om ett korsband som fått en törn. Jag får vila en vecka, sedan ska jag vara tillbaka, berättade "Larre".

Det som var mest sorligt den här dagen var utan tvekan publiksiffran. Att endast 730 sökt sig till Malmö IP var bedrövligt. Inte minst med tanke på att publikvänliga och charmigt offensiva fotboll som dagens IFK Malmö bjuder på.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: GEFLE IF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 2-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 730
Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Robert Brodin, Lindås, Mathias Klasenius, Örebro
Goal: 1-0 (50) Marcus Nilsson, 2-0 (90) Jörgen Svensson
Homewarning: Johan Åkesson, Marcus Nilsson, Martin Alm
Home sent of: –
Homempv: Marcus Nilsson
Awaympv: Mattias Hugosson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Baskim Sopi
Martin Alm
Mats Wejsfelt

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Eric Fischbein
Glenn Holgersson

Jörgen Svensson
Marcus Nilsson
Hometeam Sub: Magnus Eriksson (Glenn Holgersson 78)
Jens Nordström (Johan Åkesson 86)
Jimmi Olsson (Eric Fischbein 89)
Fredrik Jönsson
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Hugosson

Andreas Revahl
Robert Stridh
Tomas Hedlund
Jörgen Öbrink

Daniel Bernhardsson
Johannes Ericsson
Pär Carlsson
Mathias Woxlin

Daniel Ytterbom
Johan Berg
Awayteam Sub: Daniel Moffatt (Pär Carlsson 66)
Daniel Edfalk (Jörgen Öbrink 82)
Daniel Berglund
Mikael Åskoogh
Marcus Mattsson (målvakt)