Mats tycker till: "Gult kort till många gula"

Ett av mina absoluta favoritprogram på TV har släckt kamerorna för sommaruppehåll. Det är synd – i dubbel bemärkelse. För hade "Efterlyst" rullat på hade det varit läge att gå ut med en akut efterlysning.

Något i stil med att "Vi efterlyser personer som offentligt påstått att de är varma anhängare av IFK Malmö. Något som de gång efter annan ska ha upprepat i massor av år. De ska vidare ha gjort gällande att de tycker om rolig fotboll, att de trivs ypperligt i en gul gemenskap och att de minsann har stöttat sitt lag i vått och torrt genom åren. Ingen minns emellertid med säkerhet när de senast bänkade sig för att se sitt lag spela."

Jag syftar förstås på IFK Malmös bedrövliga publiksiffror.

Det var länge sedan jag såg IFK Malmö spela en lika härlig fotboll som laget gjort den här säsongen. För oss med gula arvsanlag är det en gåta att inte fler söker sig till "Gamla ip" när IFK ruskar om den ena seriefavoriten efter den andra i Superettan.

I premiären mot topptippade Öster kom 998 personer. 605 bänkade sig för att se mötet mot Assyriska. Mötet mot Gefle lockade 730 åskådare. I söndags, när IFK mötte poplaget Café Opera, hade 710 sökt sig till idrottsplatsen.

Det är genant, bedrövligt, sorgligt och pinsamt i en enda salig röra.

Visst har det skadeglatt snackats om att IFK-anhängarna är sådana som smyger i buskarna och inte tittar fram förrän gulddoften gör sig påmind. Men frågan är om inte många rent ut sagt har gått vilse i fotbollsterrängen.

2002-års upplaga av IFK Malmö är rock´n´roll! Patrik Johanssons manskap bjuder på en charmig, underhållande och offensiv fotboll. Dessutom blandad med en sådan dos effektivitet att laget bara ligger en poäng från andraplatsen som leder direkt till allsvenskan.

Man borde med andra ord kuta runt, kika bakom varenda buske och i varenda vrå och hala fram gula kort till de som säger sig vara gula.

Publikmässigt håller IFK Malmö nämligen inte Superettanklass.

Visst, säsongen är ung. I Superettan har man precis nått fram till den första vätskekontrollen. Men vårt IFK har faktiskt toppkänning. Dessutom återfinns IFK Malmö bland de 16 lag som är kvar i svenska cupen.

Då är det inte läge att sitta hemma och trycka eller att gnälla på att det skrivs för lite om IFK.

Nu är det dags att sluta upp runt det lag som man kallar "sitt". Det är dags att putsa klubbmärket, resa sig ur fåtöljen för att njuta av sitt IFK Malmö.

Söndagen den 9 juni kommer på nytt ett tippat topplag på besök – Mjällby.

Det är dags att putsa skorna, pumpa cykeln, tanka bilen eller kolla busstidtabellen.

Plita ner matchprogrammet i almanackan, kom och upplev festerna och dofterna på den klassiska arenan.

Det är du värd.
Och det är årets IFK Malmö värt!