Dystra miner efter 1-1

IFK Malmö mot Mjällby – det var fotbollsfesten som liksom kom av sig. För trots en fräck offensiv kryddad med massor av delikatesser och ett högt tempo var tystnaden talande efter 1-1 (0-0) på Malmö IP.

IFK var så nära att fixa en lika välförtjänt som välsmakande segerkaramell när Mjällbys inhoppare Marcus Senften tre minuter från slutet krutade in kvitteringsbollen bakom en maktlös Kenneth Mattsson.

Nu är 1-1 förstås inte någon förlust, men för de gultröjade IFK-lirarna var de tappade poängen en örfil som sved.

– Frågan är om vi spelat bättre den här säsongen. Vi spelade bra fotboll i ett högt tempo och skapar dessutom massor av chanser. Därför känns det här resultatet mycket tungt, sa IFK-tränaren Patrik Johansson på presskonferensen.

Efter en vass Mjällbychans redan eter tre minuters spel då Mattias Rosén sprang ifrån IFK-försvaret och tvingade Kenneth Mattsson till en jätteräddning tog IFK över totalt.

Och som man tog över!

Johan Åkesson hade ett fräsande halvvolleyskott i ribban, Marcus Nilsson ett giftigt skott över, Glenn Holgersson sköt ett skott som var nära att lura Fredrik Olsson i Mjällby-målet och Jörgen Svensson testade samme Olsson innan den första akten var över.

Tre minuter in på den andra halvleken kom dock ett välförtjänt ledningsmål. Martin Alm gick upp på en hörna, bollen tog i ribban och ut till Martin igen som pricksköt 1-0 via stolpen.

– Jag trodde bollen skulle gå in redan i det första läget och när jag fick den andra möjligheten hittade jag en lucka och det var bara att sätta en bredsida, sa Martin, mittbacken som inte tillhör IFK:s flitigaste målskyttar.

Tillsamans med Baskim Sopi bildade han ett kompakt mittblock framför Kenneth Mattsson som lyckades rensa bort de luftpastejer som Mjällby skickade in mot sina storväxta spelare.

Fem minuter efter ledningsmålet osade det dock hett framför Kenneth sedan Anders Jemail fallit, men Kenneth läste spelet perfekt och fick Mjällbys jätteläge att rinna ut i sanden.

IFK Malmö fortsatte att mala på framåt. Skapade läge efter läge men IFK Malmö-attackerna avslutades alldeles för ofta med skott rakt på målvakten.

I den 73:e minuten var Jörgen Svensson på väg igenom på en långboll, men bollen nådde aldrig Jörgen utan träffade handen på en Mjällby-försvarare.

– Solklar straff, tyckte Patrik Johansson och från pressläktaren tycktes straffen given.

Domaren Johnny Lundbäck var dock en bit från händelsens centrum och såg inte situationen. I övrigt gjorde Johnny en i det närmaste felfri insats med pipan och var förmodligen den som missade minst av aktörerna på planen.

1.351 åskådare fick se IFK Malmö prestera en stormatch. Visst, det känns ohyggligt tungt med poängförlusten, men man ska inte glömma att IFK hade marginalerna med sig såväl i den förra hemmamatchen mot Café Opera (1-0 på övertid av Jens Nordström) som borta mot BP (då Johan Åkesson gjorde matchens enda mål från 45 meter).

– Jag är imponerad av IFK Malmö. det låter kanske underligt, men laget spelar en så enkel fotboll att de skapar problem för motståndarna.
– Vi ska vara mycket tacksama över att vi fick en pinne i dag, sa Mjällbys tränare, Hasse Larsson.

Men årets IFK Malmö väljer att inte njuta av beröm. I stället var det tyst som i en gravkammare i omklädningsrummet och när spelarna med respektive efter matchen åt en bit mat lät man unisont maten tysta mun.

Den inställningen bäddar för fler härliga fotbollsfester framöver. Charmiga uppstickaren IFK Malmö har alla möjligheter att flirta till sig ännu fler åskådare.

Martin Alm, Baskim Sopi och Kenneth Mattsson var som vanligt en stark trio. Kul att även Jonas Danielsson signerade en stormatch med enormt slit, att Johan Åkesson, "IFK:s Ljungberg", jobbade hårt såväl framåt som bakåt och att kollektivet snurrar i en lika härlig som taktfast rytm.

Det var egentligen bara "det där lilla extra" som fattades: i ett segermål

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: MJÄLLBY AIF
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 1351
Referee: Johnny Lundbäck, Karlstad, Thomas Löfstrand, Hisings Backa, Mikael Alfredsson, Falkenberg
Goal: 1-0 (48) Martin Alm, 1-1 (87) Markus Senften
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Martin Alm
Awaympv: Fredrik Olsson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Baskim Sopi
Martin Alm
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Eric Fischbein
Marcus Nilsson

Magnus Eriksson
Jörgen Svensson
Hometeam Sub: Patrik Larsson (Marcus Nilsson 77)
Jimmi Olsson (Jonas Danielsson 89)
Mats Wejsfelt
Wissam Barjawi
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Fredrik Olsson

Jesper Nilsson
Thomas Westergren
Jens Hermansson
Håkan Bengtsson

Peter Hiir-Salakka
Thomas Juma
Daniel Nilsson

Philip Jonasson
Mattias Rosén
Johan Svensson
Awayteam Sub: Linus Isberg (Philip Jonasson 59)
Simon Sjöfors (Thomas Juma 71)
Markus Senften (Daniel Nilsson 81)
Martin Michalski
Amel Hrnjic (målvakt)