Bertils krönika "Inför Sylvia"

Återkommen från ett par veckor i det stora landet USA, ser jag att IFK har klättrat uppåt i tabellen genom fina resultat mot BP och Mjällby.

Tack vare den nya tekniken går det att via internet följa utvecklingen även när man befinner sig i ett land där fotbollen är stor men där fotbollen är närmare Rugby och absolut inte har någon likhet med europeisk fotboll. I USA kallas vår fotboll för Soccer. Trots att USA är med i VM skrivs det mycket lite om det pågående World Cup i Soccer. Först på femte- sjätte sidan i sportbilagorna presenteras resultaten av matcherna och ibland med några kommentarer.

De idrotter som gäller i USA just nu är den pågående Baseballsäsongen, som har flera sidor i sportbilagan, finalerna i NHL, US-Open i golf och därtill tennis samt nyheter inom american football liksom basketball.

I USA är emellertid damsoccerligan mycket populär och damfotbollen drar mycket publik. Varför har det blivit så? I Sverige och Europa har vi svårt att helt ta till oss damfotbollen. I USA verkar det vara detsamma med herrfotbollen.

I TV var det baseball som dominerade i alla sportkanalerna. Jag tittade på en del baseballmatcher men hade svårt att riktigt förstå grundreglerna och därmed hänga med i spelet och ställningen.

I Memphis, som vi besökte någon dag före, var det stort ståhej kring Tysons match i boxningens tungviktsmästerskap. Sonen och några kompisar i USA skramlade ihop till $ 80 vilket räckte för att se matchen på TV.

Vi gamlingar såg i stället en film om Mohammed Ali alias Cassius Clay. En film med mycket boxning men som även visade andra sidor hos Mohammed.

Sveriges framgångar i VM är glädjande och jag har fått berättat för mig att Sverige spelat mycket bra med hänsyn till det spelarmaterial som vi har tillgång till. Tydligen var Argentina det bättre laget men gör man inte fler mål så hjälper det inte. Vårt försvar lär har varit stabilt.

Nu gäller det för våra gula spelare att visa att även vi kan använda våra resurser på ett sätt som medför tre nya starka poäng. Men det lär inte vara lätt att ta dessa poäng. Om jag läst resultaten riktigt har Sylvia vunnit två hemmamatcher mot Gefle och Café Opera samt spelat 1-1 med Västra Frölunda. Den enda förlusten hittills hemma är mot Mjällby 0-1.

Förra året ”förlorade” vi säsongstarten mot Sylvia med 1-1 i Norrköping. I år skall det bli revansch.

Sedan laddar vi upp för mötet med vår tidigare nära samarbetspartner TFF redan den 19 juni på IP. Det är många år sedan vi spelade mot TFF i seriesammanhang. Vet någon läsare på hemsidan när det var och hur det gick? Svara gärna på debattsidan.

Vi har TFF att tacka för en stor del av våra framgångar genom ett mycket gott samarbete under de senaste åren. Vi skall dock inte tacka genom att förlora några poäng. TFF får samla ihop sina poäng på annat håll.

Däremellan kommer dock midsommar som väl är det mest svenska man kan tänka sig.

För att våra spelare skall vara i god form till TFF-matchen bör ni inte göra som Hasse Alfredsson-Lindeman föreslår till midsommar nämligen att plocka upp sju vackra flickor och lägga dem under huvudkudden.

P.S. För undvikande av eventuella missförstånd vill jag klargöra att ovanstående text inte utgör något officiellt eller inofficiellt utlåtande från styrelsen D.S.